Zilele trecute mi s-a facut pofta de pastaile cu maioneza si usturoi pe care le facea mama cand eram copil. Cum nu sunt innebunita dupa maioneza, am adaptat reteta pentru anul 2017. In general avocado are gustul galbenusului de ou asa ca in loc de oua am folosit avocado pentru “maioneza” mea.
Ingrediente:
1 catel usturoi pisat
2 avocado
sare si piper
2 linguri ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura iaurt
marar
800g pastai
Preparare:
Se fierb pastaile si intre timp se face sosul. Cureti avocado bine copt cu uleiul de masline, zeama de lamaie, iaurtul, usturoiul pisat sarea si piperul. Se obtine o pasta. Gusta tot timpul si daca nu este suficient de pastos mai adauga iaurt. Ai grija sa nu iasa prea acra compozitia.
Scurge pastaile fierte si racite si amesteca-le cu pasta si mararul maruntit.
Eu am folosit paine cu maia!
Poate ai auzit vorbindu-se in ultima vreme despre paine cu maia. Iata, si eu o folosesc in retetele mele, nu doar pentru gustul deosebit, specific, ci si pentru ca este o alternativa sanatoasa la sortimentele clasice de paine. Painea cu maia are gustul painii din copilarie, facuta de bunici, la tara si coapta in cuptorul cu lemne. Asta este de fapt reteta traditionala pe care o folosim si noi la „Cuptorul Brancovenesc” si pe care o apreciez pentru ca painea obtinuta astfel e de calitate superioara – are coaja crocanta la exterior, miezul pufos, este mai gustoasa si se altereaza mai greu. Asta pentru ca nu se foloseste drojdie de bere, comerciala, ci „drojdie salbatica” – asa mai este numita maiaua – obtinuta doar din faina si apa, printr-un proces de fermentare traditionala. Painea facuta cu maia nu este doar buna la gust, ci si foarte sanatoasa. De ce? Iata doar 5 dintre motive.
1. Painea cu maia este nutritiva si gustoasa, iar avantajul este ca nu ingrasa, asa cum se intampla cu painea obisnuita.
2. Cine are probleme cu digestia are toate motivele sa aleaga o paine cu maia. Aceasta ajuta la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, datorita fermentilor folositi pentru obtinerea ei. Astfel, procesul de digestie va fi mult imbunatatit.
3. Painea cu maia are un indice glicemic mai mic decat cea obisnuita, ceea ce o transforma intr-o excelenta alegere pentru persoanele care sufera de diabet.
4. Si persoanele care au intoleranta la gluten (sau copiii mici, spre exemplu) pot savura fara probleme painea cu maia, pentru ca prin procesul acesta de fermentatie proteinele din gluten sunt in parte neutralizate.
5. Maiaua neutralizeaza si acidul fitic din cereale, cel care impiedica absorbtia mineralelor in organism si, printre altele, ne strica dintii si produce osteoporoza. Astfel, toti nutrientii vor fi mult mai bine absorbiti, iar noi vom fi mai sanatosi.
Tu ai incercat painea cu maia?
De-abia astept sa-mi povestesti despre cum ti-a iesit reteta! :)
4 thoughts on “Pastai cu maioneza raw pe paine cu maia”
Buna,
Titlul retetei induce in eroare. Nu inteleg
cum, cineva care se crede mare gastronom sa nu stie ce inseamna “Raw”.
Adica, de cand face parte iaurtul din aceasta categorie.. imi pare rau dar mi se pare destul de aiurea.
Si eu fac pastaile la fel :) dar nu folosesc avocado, ci doar iaurt grecesc cu usturoi, lămâie, marar si ulei de măsline. O bunatateeeeee!
Ps: Laura in urmatoarea ta carte de bucate, cred ca ar fi suuper daca ai introduce si niste retete de wrap-uri pentru on the go days.
Te pup direct de la Cluj!
Am cateva retete de wrap-uri cool. :)
Abia astept!!!!!!