Iti place ciocolata? De fapt, cred ca nici nu ar mai trebui sa te intreb. Bineinteles ca iti place! Este dulcele preferat de milioane si milioane de oameni din toata lumea si cel care ne face cel mai des sa ”cadem in pacat” atunci cand vrem reducem consumul de zahar. Astazi as vrea sa-ti vorbesc despre un ingredient foarte pretios al ciocolatei, de a carui valoare uitam astazi de multe ori – cacaua. Considerata in vremurile de demult mai pretioasa chiar decat aurul, cacaua este un superaliment care, la propriu, ne face bine din cap pana-n picioare! Si spun asta pentru ca putem folosi cacaua in masti pentru ten, chiar si in apa de baie, iar untul de cacao are efecte incredibile asupra pielii. Ingredientul delicios al multor deserturi este si foarte bun pentru sanatate: este bogat in minerale si antioxidanti si abunda in vitaminele C, A, E si cele din complexul B. Cacaua reduce riscul de atac de cord, scade tensiunea arteriala, ajuta creierul si memoria, imbunatateste vederea, este afrodisiaca si stimuleaza productia de endorfine. Adica ne face fericiti! Ma refer, desigur, la pudra de cacao cruda, organica, nu la cea ultraprelucrata, care se gaseste in multe magazine. Iata si cateva lucruri mai putin stiute despre cacao.
1. Prima data cacaua sau ciocolata a fost folosita pentru a insoti un gest romantic in cultura maiasa.
2. Aztecii foloseau cacaua pentru a crea ceva care semana cu ciocolata calda – xocolatl – ceea ce insemna apa amaruie.
3. Montezuma, imparatul aztec, spunea despre xocolatl ca este o bautura divina, care creste rezistenta si combate oboseala, iar o ceasca din acest pretios lichid ii permite unui om sa munceasca o zi intreaga chiar si daca nu a mancat nimic.
4. Cand conchistadorii l-au infrant pe Montezuma, sperau sa gaseasca printre bogatiile imparatului aztec aur, argint sau alte metale pretioase. Au gasit in schimb o cantitate imensa de boabe de cacao.
5. Dureaza 3 pana la 5 ani pentru ca un arbore de cacao sa produca boabe. Fiecare arbore produce anual in jur de 1000 de boabe. Ceea ce ar ajunge abia pentru un kilogram de ciocolata. Gandeste-te la asta atunci cand ti se pare ca pretul la o ciocolata de calitate este cam mare.
In episodul urmator din ”Vertical Taste” voi folosi intr-un mod inedit cacaua. Te invit alaturi de mine sa vezi ce pregatesc! Iata si teaser-ul. Ghicesti cum o folosesc?
6 thoughts on “Pro cacao”
Superrrrrr!!!!Desertul mult asteptat.Mereu astespt joia cu mare drag.
Sper sa iti placa :)
Faci un browny? Sunt tare curioasa ce vei face. Eu inlocuiesc cacao cu karob si ii voi face si fetitei mele. Nu stiam istoria arborelui de cacao dar avand in vedere ca nu mananc prea desc ciocolata nu imi fac probleme de pretul ridicat sau nu se pune problema cand vine vorba sa imi cumpar o ciocolata buna
http://www.fashionwithcriss.blogspot.ro
…ce mai pot a zice? L.O., o adevărată expertă… în ciocolată!… ai uitat totuși ceva… ciocolata mai conține și magneziul care alungă stressul, dar ciocolata reduce și glicemia…
Nu stiam ca istoria ciocolatei e asa vasta ! Foarte interesant articolul. Eu personal prefer ciocolata cu 75% cacao. :)
Este :) Ghicesti ce reteta pregatesc pentru maine la Vertical Taste?