Am primit foarte multe intrebări de la voi legate de congelarea mancarii pentru Rita, asa ca astazi m-am hotarat sa va povestesc pas cu pas cu procedez. Insa, de la inceput, vreau sa lamuresc un lucru: mancarea congelata este o solutie la indemana pentru zilele in care sunt foarte ocupata sau plecata de acasa, iar Rita trebuie sa ramana cu Cosmin. Atunci ne prinde bine sa avem borcanele sau pungi cu mancare (pregatita de mine) pe care doar sa le scoatem din congelator si sa le incalzim. Si eu, ca multe mame din ziua de azi, vreau sa ma ocup de casa si familie, dar sa am si timp pentru proiectele si cariera mea. In plus, timpul pe care-l petrec cu Rita este important pentru echilibrul ei emotional de acum si din viitor. Sunt convinsa ca, daca mergem impreuna in parc, la locuri de joaca sau pur si simplu sa ne plimbam, acestea vor fi lucruri de care-si va aduce aminte cu placere cand va fi mai mare. Asadar, cand stiu ca voi avea zile aglomerate, apelez la rezervele din congelator. Insa Rita nu mananca doar mancare congelata. Cand sunt acasa ii gatesc fel de fel de preparate care stiu ca ii plac. In plus, mancarea de la congelator asigura o singura masa pe zi, din trei. Pentru celelalte este de la sine inteles ca trebuiesc preparate.
Faptul ca mancarea congelata nu e buna e mai mult un mit. Chefi si restaurante faimoase din toata lumea folosesc aceasta metoda. Insa e adevarat ca trebuie tinut cont de anumite lucruri. Iata care sunt acestea:
Cum congelez alimentele pentru copil si cum le aleg
- Daca produsele sunt alese cu grija, adica proaspete, de buna calitate si congelate corect, isi vor pastra toti nutrientii. Medicii recomanda sa nu tii alimente la congelator mai mult de 6, 8 luni. Eu cred ca le tin in jur de o luna maxim.
- Carnea (vita, pui, curcan, ficatei de pui) o aleg de la magazine cu produse organice. Sunt cateva in Bucuresti la care merg si eu, dar nu cumpar doar de la acelea.
- Cu legume ma aprovizionez fie de la magazine cu produse organice, fie de la supermarket (cele bio sunt la rafturi speciale).
- Pun la congelator doar mancaruri preparate din produse foarte proaspete si de calitate, ca sa-si pastreze nutrientii.
- Nu recongelez niciodata si am grija ca mancarurile pe care le congelez sa fie puse in ambalaje curate (pastrez borcanasele de piureuri din comert, le spal si le folosesc pe acelea, dar si pungile speciale pentru lapte). Daca folosesc pungi, ma straduiesc sa elimin tot aerul, ca sa nu se dezvolte bacterii. Daca pun in borcanas de sticla, nu umplu pana la refuz, ca sa nu se sparga.
- Mancarea pe care vreau s-o congelez o pun intai in raftul de congelare rapida, apoi pot sa ii fac loc in alt raft.
Cum prepar mancarea.
- Cand gatesc cu intentia sa pun si la congelator, am grija sa fac mancaruri mai elaborate, care-mi iau mai mult timp. Daca as face zilnic, jumatate de zi as gati, jumatate as spala vasele pe care le-am murdarit.
- Fac combinatii cam pentru 10 zile, ca sa le pot roti si prepar mai multe borcanase. Spre exemplu, o data fac mancare din piept de curcan, ficatei si legume. Data viitoare, fac din vita, pui sau paste (cand o sa incep sa-i dau).
- Borcanasele contin felul principal. Dar un copil nu mananca doar o masa pe zi. Intre timp, ii mai dau Ritei supa, mancare de sezon neaparat (in sezonul asta, stevie, spanac si urzici), lapte, budinci, ovaz cu lapte vegetal, branzica, oua de prepelita, fructe, iaurt etc.
- Carnea de pui si curcan o prepar la abur impreuna cu legumele, iar cea de vita o fierb mai bine. Ficateii ii fierb in lapte, ca sa nu aiba gust amarui. Apoi fac combinatii variate, cu orez integral sau diferite legume: telina, cartof dulce, patrunjel, morcov, cartof normal, varza, ceapa, praz, broccoli.
- Ideea e ca mancarurile sa fie diferite, astfel incat sa am 10, 12 borcanele cu mancare variata. Spre exemplu, pot sa prepar 5 borcanele cu piept de curcan si legume diferite, alte cateva borcane cu mancarica de praz cu telina si ficatei sau vita cu legume, orez cu pulpa de pui si morcov. Dar un copil atat de mic nu trebuie sa manance carne in fiecare zi. Eu ii dau Ritei de trei ori pe saptamana.
- Ii congelez insa si mancaruri de legume: paste cu sos rosu, pe care le pisez, orez cu legume, cuscus cu legume si mancaruri de sezon. Ritei nu ii dau sare. Dar si in cazul unor copii mai mari, daca vrem sa le congelam mancarea, e bine sa nu adaugam sare in ea, pentru ca scade punctul de congelare.
- Dupa ce pun mancarea in borcanele, scriu data si felul continut pe o eticheta.
Cum decongelez preparatele.
- De obicei stiu cu o seara inainte ce program am a doua zi, asa ca scot mancarea din congelator si o asez pe raftul cel mai de sus din frigider. Ideea e sa se decongeleze cat sa o pot scoate din borcan.
- A doua zi, o punem la incalzit fie intr-o cratita, fie in bain marie. Asta-i tot!
Mancarea preparata astfel si pusa la congelator nu trebuie sterilizata. Insa trebuie sa ai grija daca se intrerupe curentul mai multe ore sau pleci o perioada mai lunga de acasa. Daca ai cea mai mica suspiciune ca, din diverse motive, temperatura din congelator a crescut, mai bine nu ii dai copilului.
Eu asa procedez ca sa-mi optimizez timpul. Adica incerc sa nu-mi petrec mai mult timp in bucatarie decat petrec cu Rita. Tu cum procedezi?
11 thoughts on “Provizii pentru Rita”
Multumim Laura! Foarte practic! Locuiesc intr-o tara in care concediul de maternitate este de 16saptamani. Asa ca iti poti imagina nevoie mea de a fi practica. Nu mi-am imaginat ca as putea sa congelez pastele, orezul sau cous-cousul. M-am gandit mereu ca nu sunt lafel de bune dupa decongelare. Dar mi-ai dat incredere, o sa incerc! Crezi ca as putea congela chiar si briosa de mar si morcov sau budinca din cuscus cu lapte vegetal si banana ? Sau e prea mult..?..
PS:de cand ai publicar prima carte am schimbat stilul de a gatii al familiei mele. Deabia astept sa vin in tara sa cumpar “Forma gustului”; mi se face pielea de gaina cand ma gandesc😍❤️💝
Baietelului meu de 6 luni ii este foarte frica de zgomotul blenderului, asa ca nu am incotro si trebuie sa fac mancare pe mai multe zile si sa o congelez ca sa nu imi urle in fiecare zi cand aude aparatul. E bine sa ne bucuram ca traim in vremurile astea si avem atatea aparate ca sa ne ajute la treburile casei. Toate cele bune!
Buna Laura. Multumesc pentru cele 2 articole cu prepararea si congelarea mancarii pt puisori, si nu numai. Eu am un bobocel de 8 luni si jumatate. Multumesc lui Dumnezeu, pana in prezent a mancat cam tot ce i-am dat. Cu prepararea mancarii, ai foarte mare dreptate. Daca ai sta zilnic sa gatesti, ti-ar ocupa jumatate de zi gatitul, jumatate spalatul vaselor. Asadar am apelat si noi la varianta cu papa congelata. Alegem produse cat mai bio si mai proaspete. Eu fac asa: fierb carne de pui/curcan si separat carne de vita (pana acum doar cele 2 le-am folosit), separat fierb: orez, cous-cous si paste (toate separate bineinteles), apoi pun la abur legume: telina, pastarnac, morcov, putina ceapa, putin ardei rosu, cateva rosioare cherry fara seminte, uneori mazare sau sparanghel, depinde. Si iarasi separat fierb si un cartof dulce cu unul alb. Si fac combinatii: pui cu cartof/paste/orez/cous-cous + legume. Carne de vita iarasi cu toate combinatiile. Si imi mai raman si variantele fara carne: cartof cu legume, paste cu legume, etc. si imi ies cateva borcanele bune. Cam 2 saptamani asta meniul de la pranz.
Mult succes in continuare, multe experiente frumoase alaturi de Rita si multumesc pentru articolele interesante pe care le scrii.
Iti multumesc Elena! :)
Buna Elena ! De unde iei mazărea ? A apărut românească ? Dar ardeii ? Și noua ne a recomandat pediatrul însă aștept sa iasa cele românești nu știu când ies . Fetița are 7 luni și jumătate ! Te pup
Super idei ca de obicei ! Interesantă partea cu cArnea .. o sa ii dau și eu micuței mele tot de 3 ori 😬 sa îmi spui te rog ce cantitate de carne ii dai și cu ce o pot înlocui in zilele când nu ii dau !? Multumesc
La un bol pentru o masa ii dau cam 2-3 cubulete de carne de vita amesteca cu legume, la fel fac si cu carnea de pui sau cu cea de curcan. Cand nu ii dau carne mananca paste, cuscus, orez, linte, mamaliga cu branza si smantata, oua, turtite cu legume la cuptor etc. Am detaliat un meniu pentru bebelusi intr-o alta postare. :)
Îți multumesc mult
Buna Laura!Ai un aparat special pt.prepararea la aburi?Multumesc!
Pot spune ca esti o norocoasa ca pitica ta mananca asa bine. Fetita mea are 19 luni si inca nu mananca mai mult de cat incape in causul palmei.
Este mofturoasa, nu vrea acelasi lucru de 2 ori, se uita la cum arata in farfurie/castron si daca nu ii place cum arata nu vrea nici macar sa guste.
M-am obisnuit deja cu gandul ca am un pitic mofturos si invat sa merg mai departe. Am fost la mai multi doctori, si ni s-a dat acelasi raspuns,si anume ca arata bine si ca asimileaza tot si sa nu ne facem probleme.
Partea cu mancatul mi se pare usoara prin comparatie cu somnul, de cand s-a nascut si pana in ziua de astazi nu a dormit nici o noapte dintr-o bucata. Abia acum am ajuns la o singura trezire pentru un biberon,ca pana acum au fost 2-3.
Nu ma plang (sper ca nu asta s-a inteles) ci doar spuneam cum este printesa mea. Sunt zile/nopti cand am impresia ca nu mai pot (in general din cauza oboselii) dar acest sentiment nu dureaza mult, pentru ca are ea un al 6-lea simt,si face un gest care ma topeste si imi mai da o liniuta la bateria mea epuizata 💞
Va dorim multa sanatate si timp liber ca sa va bucurati una de cealalta 👭👨👩👧
Foarte fain explicat. Si congelarea e muuuult mai ok decat orice alta metoda de conservare, cand vrei sa pastrezi anumite fructe si legume peste iarna.
Eu sunt momentan in concediu de maternitate, asa ca pot gati zilnic.
Iar cat pregatesc ingredientele si le pun la gatit, o pun pe cea mica in scaunelul de masa si ii dau niste ustensile de bucatarie din lemn cu care se joaca. (bebe are 7 luni). It’s our thing.