foto Alex Galmeanu (la 16 saptamani de sarcina)
Asa cum trebuie sa faca toti oamenii responsabili, in aceasta perioada STAM ACASA, iar unele dintre noi mai asteapta si bebelusi, tocmai in aceasta perioada dificila. Acum este foarte important sa fim corect informate, asa ca am rugat-o pe Ioana Dragan, ( FEMME MEDICAL BOUTIQUE) prietena mea si medic specialist in obstetrica-ginecologie sa raspunda intrebarilor care te preocupa in legatura cu sarcina in timpul pandemiei de coronavirus. Ti-am promis lucrul acesta intr-o postare pe instagram si iata mai jos raspunsurile doamnei doctor.
1. Sunt gravidele mai susceptibile la infectiile virale si implicit la infectia cu coronavirus?
Gravidele sunt mai susceptibile la infectii virale datorita faptului ca imunitatea scade, pentru ca organismul mamei sa tolereze sarcina. Un alt aspect important este acela ca femeile insarcinate sunt mai predispuse la infectii respiratorii si ca adesea acestea au un parcurs mai sever comparativ cu femeile de aceeasi varsta, neinsarcinate. Pe de alta parte, infectia cu coronavirus s-a dovedit ca afecteaza mai ales persoanele aflate in a treia decada de viata, preponderent barbatii cu comorbiditati asociate (diabet, HTA, malignitati, boli cronice). Putem spune deci ca femeile insarcinate reprezinta o populatie cu risc pentru infectia cu coronavirus, insa riscul ramane unul relativ redus.
2. Care sunt riscurile la care se expun femeile gravide in aceasta perioada?
Pentru femeile gravide riscul cel mai mare in aceasta perioada este acela de a face o boala respiratorie cu potentiale complicatii. Din pacate, suntem la sfarsitul sezonului de gripa sezoniera, cand existenta acestei infectii slabeste suplimentar organismul gravidei, predispunandu-l astfel la alte infectii bacteriene sau virale.
3. Daca o gravida face infectie cu coronavirus, exista riscul ca aceasta infectie sa fie una severa?
Exista pana acum doua articole publicate cu serii de caz despre infectia cu coronavirus in sarcina, totalizand un numar de 18 cazuri si 19 feti. Toate aceste cazuri au fost usoare/moderate, neinregistrandu-se mortalitate materna sau fetala. Din punct de vedere al medicinei bazate pe dovezi, putem sa spunem – desi raportat la un numar mic de cazuri – ca infectia cu coronavirus nu pare sa cauzeze o boala respiratorie severa la femeile insarcinate. As completa insa aici ca in toate aceste cazuri femeile insarcinate erau sanatoase, fara alte comorbiditati si fara complicatii ale sarcinii.
4. Care sunt riscurile infectiei cu coronavirus pentru sarcina?
Din studiile facute pana in prezent, reiese ca infectia cu coronavirus in trimestrul al III-lea de sarcina poate sa expuna gravida la un risc de nastere prematura. În acest caz, exista o discutie destul de ampla daca nasterea prematura a fost una spontana sau una indusa medical, ca urmare a starii de sanatate a mamei. Exista mai multe studii care arata ca infectiile virale in sarcina modifica dramatic flora intestinala a mamei, predispunand astfel gravida la o serie de dismicrobisme. Tocmai aceste dezechilibre ale microbiomului – miliardele de bacterii sanatoase care traiesc in intestinul nostru – se pare ca determina ruptura prematura de membrane si, ca urmare, nasterea prematura.
Din seriile de caz din China reiese ca femeile insarcinate infectate cu coronavirus au nascut prematur, majoritar prin cezariana. Indicatia de cezariana se pare ca a fost dictata de starea de sanatate a mamei si potentialul ei respirator scazut de a trece printr-un travaliu.
5. Care sunt riscurile infectiei cu coronavirus pentru fat?
COVID 19 nu traverseaza bariera placentara si in consecinta nu infecteaza fatul aflat intrauterin. Acesta este un lucru atestat de toate studiile de pana acum. Ceea ce nu stim inca – pentru ca infectia cu coronavirus este una noua, iar virusul nu exista in populatie de destul de mult timp pentru a putea fi studiat in toate trimestrele de sarcina – este cum afecteaza aceasta infectie gravidele aflate in trimestrul I. Se stie ca trimestrul I de sarcina este etapa de morfogeneza, adica de formare a fatului si ca in aceasta perioada sarcina este cea mai vulnerabila la factorii externi. Asa cum am mentionat mai sus, din pacate, lipsa de cazuistica pana la acest moment face imposibila consilierea gravidelor cu COVID 19 in trimestrul I. Putem insa sa comparam infectia cu COVID 19 cu infectia SARS din 2003, cand mai multe gravide au fost infectate. Atunci, gravidele infectate cu SARS in primul trimestru au pierdut sarcina ca urmare a infectiei. Cum, din pacate, la aceasta ora nu exista nici vaccin, nici tratament curativ pentru infectia cu COVID 19, gravidele aflate la inceput de sarcina ar trebui sa se comporte ca populatie cu risc crescut de infectie si sa adopte cele mai stricte masuri de preventie primara a infectiei.
6. Ce fac gravidele care fac febra in aceasta perioada?
Febra insotita de tuse la o gravida trebuie considerata ca suspiciune de infectie cu coronavirus pana la negativarea testelor. Stim ca febra mare sustinuta in trimestrul I de sarcina, pana la 11-12 saptamani, este considerata factor teratogen, adica avand potential de a cauza malformatii fetale si chiar avort. De aceea, toate gravidele cu febra insotita sau nu de tuse, in contextul epidemiologic actual, ar trebui sa fie suspicionate de infectie cu COVID 19. Febra trebuie scazuta cat de repede se poate inainte de instituirea oricarui alt tratament simptomatic si, in acest sens, sfatuiesc toate gravidele aflate in situatia prezentata anterior sa se adreseze medicului curant sau serviciului de ambulanta in vederea triajului epidemiologic.
7. Daca o gravida infectata cu coronavirus naste in perioada contagioasa, care sunt implicatiile asupra bondingului cu nou-nascutul?
Se pare ca toti fetii nascuti din mame pozitive pentru COVID 19 se pozitiveaza si ei dupa nastere. Calea de infectare a nou-nascutului pare sa fie calea respiratorie uzuala. De aceea, in prezent, mamele sunt izolate de nou-nascutii lor pana la negativarea testului pentru COVID-19. In ceea ce priveste lactatia, acestea sunt incurajate sa foloseasca pompa de san pentru mentinerea lactatiei. CDC (Center for Disease Control) din SUA afirma ca laptele pompat de la o lehuza cu COVID-19 poate fi dat fatului atata timp cat aceasta a folosit toate masurile de protectie recomandate: a purtat masca, a dezinfectat in prealabil tegumentul mainilor si al sanului si a folosit o pompa sterila.
8. Seamana infectia cu coronavirus cu infectia cu SARS?
Infectia SARS din 2003 a fost cauzata de un coronavirus. Aceasta insa a fost mai agresiva, cu o rata de mortalitate mai mare comparativ cu COVID 19. Din punct de vedere al gravidelor, se presupune ca infectia cu SARS a cauzat o rata de mortalitate fetala si materna mai mare decat ne asteptam sa cauzeze COVID-19.
9. Gravidele infectate cu coronavirus pot lua tratament antiviral?
Din experienta tuturor infectiilor virale respiratorii din ultimii ani, oamenii de stiinta au concluzionat ca femeile insarcinate ar trebui sa aiba acces atat la tratament, cat si la vaccinare atata timp cat beneficiile materne si fetale sunt mai mari decat riscurile.
10. Poate o femeie sa se mai gandeasca la intemeierea unei familii in aceasta perioada?
Din pacate, in timpul acestei pandemii cu impact puternic social si economic, multi oameni aleg sa amane intemeierea unei familii. Incertitudinea, nelinistea, lipsa informatiilor medicale exacte in ceea ce priveste parcursul acestei boli, lipsa cadrelor medicale si lipsa accesului la ingrijire medicala justifica aceasta decizie. Insa, daca vorbim strict din punct de vedere medical, nu exista nicio dovada ca infectia cu COVID 19 poate sa scada fertilitatea sau fecunditatea unui cuplu, cum nu exista nici dovezi ca acesta este un virus cu potential teratogen, care sa cauzeze malformatii fetale structurale.
IOANA MINCIUNESCU:
Morfologia de trimestrul II este cea mai importanta evaluare ecografica din sarcina. Ea are rolul sa identifice potentiale defecte structurale fetale si sa consilieze parintii. Royal College of Ob-Gyn din Londra sfatuieste gravidele sa reduca la minimum numarul controalelor prenatale in aceasta perioada, rezumandu-se practic la doua: ecografia si vizita de la 12 saptamani si ecografia si vizita de la 20 de saptamani. Avand in vederea ca in acest caz mama are un istoric obstetrical de preeclampsie si deci un risc crescut pentru aceasta complicatie si in sarcina actuala, este important sa urmareasca semnele clinice de boala acasa si sa se prezinte de urgenta la camera de garda daca apar oricare dintre urmatoarele situatii: cresterea TA >140/80, durere severa de cap, tulburari de vedere, reducerea miscarilor fetale, crestere in greutate brusca insotita de edeme severe, cresterea nesatisfacatoare a circumferintei abdominale. Consider ca in conditii optime de preventie, vizita de 20 de saptamani ar trebui facuta. De asemenea, avand in vedere contextul preeclampsiei, mama trebuie monitorizata indeaproape in trimestrul al III-lea.
ANDREEA ALIONTE:
La intrebarile 1, 2, 4, 5 vezi raspunsurile mai sus.
3. Nu exista studii care sa arate ca mamele infectate cu COVID 19 au contraindicatie sa nasca natural. Daca starea lor de sanatate este una buna, iar din punct de vedere respirator sunt echilibrate, atunci indicatia de cezariana va fi doar una obstetricala, in context individual, nu una dictata de infectia cu COVID 19.
ANDREEA CLARA BOBOC
1. Vezi raspunsul la intrebare mai sus.
2. Este foarte important ca, in aceasta perioada, toata familia gravidelor sa inteleaga necesitatea preventiei primare. Este important ca partenerii sa se expuna minim si sa realizeze ca pot fi purtatori sanatosi, asimptomatici si ca astfel pot deveni vectori de transmitere a infectiei catre sotiile lor. Asa cum am spus mai sus, infectia cu COVID 19 poate sa determine nasterea prematura. Este un lucru evidentiat de mai multe studii. In ceea ce priveste sarcinile sub 24 de saptamani, putem sa presupunem, prin comparatie cu SARS, ca exista un risc mare de avort spontan.
02_RAL
Din pacate, diabetul gestatioal reprezinta o complicatie a sarcinii, iar in acest caz, o comorbiditate care predispune organismul la a contracta diverse infectii, inclusiv COVID 19. Diabetul gestational este in sine o incercare obstetricala. Deci este foarte important ca aceste gravide sa se protejeze cat mai bine de riscul de infectie. In plus, as spune ca este necesara o supraveghere indeaproape a sarcinii la medicul curant, chiar in acest context epidemiologic, din cauza riscurilor materne si fetale asociate diabetului gestational.
ASIRALRUS
Trebuie facuta si morfologia si analizele de trimestrul II.
VANDREEAV:
Voi raspunde punctat, in acest context epidemiologic:
· Nu este nicio problema ca s-a anulat ecografia de la 28 de saptamani. Ea nu face parte din schema obligatorie.
· Testul de toleranta orala la glucoza, desi recomandat, nu este obligatoriu.
· Mergeti la morfologia de trimestrul III si tot atunci faceti si analizele uzuale, inclusiv glicemia.
· Ar fi de dorit repetarea anticorpilor anti-D la 37 de saptamani. Presupunand ca este prima sarcina, riscul de izoimunizare in sistem Rh cu afectarea fatului este aproape 0.
Daca doresti sa citesti studii medicale referitoare la sarcina si coronavirus, poti sa accesezi linkul acesta. Sarcina usoara si copii sanatosi sa avem – pe care sa-i putem scoate, speram, curand, afara! Iar daca mai ai si alte intrebari, nu ezita sa imi scrii!
11 thoughts on “Raspunsurile pentru mamici”
Buna!
Sunt însărcinată in 35 de săptămâni și ma gândesc încet încet la naștere… cum va decurge totul… cum va fi… As avea o întrebare… recomandați epidurala?
Va mulțumesc ☺️
Bună Laura,
Atașat regăsești un link către un site ce prezintă materiale video pentru copii dar și răspunsuri biblice la întrebări de genul : “Care este scopul vieții? ; De ce permite Dumnezeu suferinţa? ; De ce îmbătrânim și murim?” și altele.
Întrucât moartea și suferința nu fac parte din scopul lui Dumnezeu cu oamenii și pământul, e foarte încurajator mesajul Bibliei : viața veșnică pe un pământ transformat în paradis. De fapt acesta e și motivul pentru care oamenii nu se pot împăca niciodată cu ideea îmbătrânirii și a morții, pentru că nu sunt firești.
https://www.jw.org/ro/
Sper să îți fie de folos!
Mult succes cu sarcina și nașterea!
Buna seara! Sunt insarcinata in 19 săptămâni și m-ar interesa, in situația actuala, pe lângă morfologia de trimestru II, ce alte investigatii ar mai trebui sa fac?
Menționez ca nu am alte afecțiuni asociate (cel puțin pana in momentul de fata) in afara de un uter fibromatos. Mulțumesc anticipat și Multumim pentru articol!
Buna, Laura!
As avea o intrebare: sunt insarcinata in 7 saptamani si stiu ca aparitia febrei este ceva de panicat. Imi iau temperatura zilnic pentru ca am impresia ca fruntea mea frige mereu, insa temperatura afisata este de 37 in cele mai multe cazuri, cateodata seara de 37.3 . Este aceasta temperatura una normala in aceasta perioada a sarcinii sau ar trebui sa imi fac griji? La ce temparatura anume ar trebui sa ne facem griji ca sarcina este in pericol?
Multumesc !
Buna draga Laura si multumim pt articol . Legat de ce ai zis la final .. ce intrebari sa iti punem draga mea ca tu nu prea raspunzi 😜. Numai bine!
Buna. Pai cand nu ti-am raspuns? :)
Bună! As avea nevoie de o lămurire privind situația mea. Sunt însărcinată în 8 săptămâni, iar din săptămâna 4 am început să am o mică scurgere maronie (nu sânge) care nu înțeleg exact ce poate însemna. La ecograf în săptămâna 5 medicul a văzut ca sarcina a crescut, ca e în regulă, dar ce mă pune pe gânduri e ca zilnic am câte o pată maronie despre care nici medicul nu a știut să îmi răspundă clar de la ce ar fi. As avea nevoie de un răspuns pentru liniștea mea. Mulțumesc ! Laura
buna! scurgerea maronie se pare ca este frecventa in primele saptamani, cand se produce nidarea completa sau atasarea embrionului in endometru…eu am primit aceasta explicatie de la medicul meu ginecolog si o dau mai departe…ti se pot recomanda de catre medicul specialist ovule pe baza de progesteron pentru a le trata! multa sanatate si sarcina usoara!
Mulțumesc mult pentru răspuns 🙏 Am și primit ovule și alte vitamine de la medic, doar ca de vreo 3 zile nu le-am mai putut lua din cauza stării de rău pe care am avut-o de vreo săptămână. Aștept să vină și zile mai energice :) Sănătate tuturor copilașilor și mămicilor ❤️
Buna! Pentru Laura, cea cu intrebarea. Scurgerea maronie nu reprezinta nici un pericol, atata timp cat nu se transforma in sangerare normala. Atunci exista o problema si trebuie mers de urgenta la medic. Ca un exemplu, eu am avut scurgere maronie zilnic pana aproape de 5 luni si totul a decurs perfect. Deci, cu Dumnezeu inainte, gandeste pozitiv, lasa deoparte toate grijile si stati acasa. Sarcina usoara tuturor celor care ati prins aceasta perioada grea. Va pup.
Tot asta mi s-a dat și mie la prima sarcina când am avut o sângerare! Acum am 11 săptămâni și sa ne dea Dumnezeu putere și sănătate ca să fie totul bine!