Ti-am mai vorbit in cateva randuri despre tipuri de meditatie si beneficiile pe care le putem avea daca includem aceasta activitate in rutina noastra zilnica. Astazi as vrea sa-ti reamintesc modul in care meditatia ne poate ajuta concret trupul, mintea si sufletul. Mi se pare important sa vorbim despre acele lucruri care ne ajuta la pastrarea echilibrului, sanatatii si armoniei sufletesti in lumea de azi. Si spun asta pentru ca fiecare dintre noi, presupun, a avut de furca cu stresul si cu acele lucruri care vin de-a valma si trebuie rezolvate toate odata. In plus, lumea in care traim nu este unul dintre cele mai linistite locuri, mai ales acum. E de ajuns sa ne uitam la un program de stiri si sa vedem ce se intampla peste tot pe glob ca sa ne convingem de asta. Oamenii sunt tensionati, nemultumiti, au probleme si sufera din cele mai diferite motive. Iar in acest context, unde sa-ti gasesti linistea? Meditatia este un bun inceput cred. Am citit niste studii si articole bine documentate si am aflat despre cel putin 5 moduri in care meditatia iti influenteaza starea de bine a trupului, mintii si sufletului.
1. Am auzit adesea ca meditatia poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la atenuarea inflamatiilor, insa studii recente realizate la o universitate americana arata ca si sistemul imunitar devine mai puternic. La cei care au practicat timp de 8 saptamani tipul de meditatie mindfulness, chiar daca erau persoane in varsta, s-a observat o imbunatatire evidenta a sistemului imunitar.
2. Un studiu citat de revista americana „Time” arata ca meditatia transcedentala reduce riscul de infarct si atac cerebral. Acest lucru a fost confirmat si de American Heart Association, care a afirmat ca diferitele tipuri de meditatie ne ajuta sa ne pastram inima sanatoasa. Sincera sa fiu, intuiam aceste lucruri si mi se pare oarecum firesc ca meditatia, care reduce stresul, sa scada rata aparitiei unor asemenea boli, in care stresul joaca si el un rol important. Insa m-a mirat sa aflu ca
3. Meditatia este ca un sport pentru minte si stimuleaza cresterea materiei cenusii! Un studiu citat de US News spune ca la persoanele care au participat la un program de reducere a stresului prin practicarea meditatiei transcedentale s-a observat o crestere a materiei cenusii in anumite zone ale creierului (cele aflate in legatura cu constiinta de sine, spre exemplu). Nu se stie cum se intampla acest lucru exact. Oamenii de stiinta au putut doar sa constate efectele, deocamdata.
4. Este logic ca prin meditatie sa devii mai atent si sa ai o putere de concentrare mai mare, insa am aflat de pe blogul unui psiholog american ca meditatia ne intareste puterea vointei. Si aceasta sustine ca, in doar 8 saptamani, cei care practica meditatia au mai multa materie cenusie in cortexul prefrontal, iar asta ne ajuta la o controlare mai buna a emotiilor si comportamentului. Mi s-a parut interesant!
5. De asemenea, referitor la beneficiile sufletesti ale meditatiei, stiam – ca toata lumea, de altfel – ca prin aceasta practica iti dezvolti empatia si compasiunea. O spune si Dalai Lama, nu? Insa am aflat din ziarul american HuffPost ca prin meditatie poti sa iti dezvolti cunoasterea de sine, sa-ti intelegi mai bine propria personalitate si sa iti imbunatatesti relatiile.
Nu ne ramane decat sa ne apucam de treaba! Tu obisnuiesti sa practici meditatia?
2 years ago
5 thoughts on “Meditez”
Buna Laura,
Am mai incercat dar nu am reusit. Te-as ruga daca stii si poti recomanda pe cineva care ma poate initia?
Cred ca te-ar ajuta sa mergi la ceva cursuri de yoga ca sa inveti sa respiri corespunzator si apoi sa urmaresti imagini care sa te relaxeze. Cerul, stelele, apa…depinde ce ai in zona. Poti sa pui si muzica care sa te ajute sa meditezi.https://www.youtube.com/watch?v=Ho91a_GwYxs
Pana nu reusesti sa opresti pentru prima data gandurile mai mult de 5 minute, nu prea realizezi cat de fain te simti dupa. Meditatia a intrat in rutina mea zilnica si chiar si in cele mai agglomerate zile, imi aloc macar 10-15 minute pentru asta. Dupa aceea sunt mai vivace, mai coerenta si in general am o stare de bine.
Hei, Laura! Si eu ma gandesc de ceva timp sa ma apuc de meditatie, insa nu prea stiu locuri, mai ales care sa nu fie foare de dimineata(programul meu incepe zilnic la 7.30, deci nu as avea cum sa mai merg altundeva inainte).
Tu unde faci? Sau ce ne-ai recomanda pentru a face acasa? Stii tu, detalii! Vrem detalii! :)))
Te pup si keep up the good work!
Nu trebuie sa mergi undeva. Poti medita oriunde te simti bine. Eu o fac seara in parcuri, in casa sau pe terasa. Pur si simplu trebuie sa te concentrezi la propria persoana, sa incerci sa-ti aduni gandurile intr-un loc, sa-ti faci liniste in trup si in minte.