Poate ca ai auzit, de ceva vreme, ca se tot vorbeste despre cat de important este sa respiram constient, cum aceasta ne ajuta sa ne concentram pe momentul prezent si sa ne tinem emotiile sub control. La prima vedere poate parea ciudat, pentru ca respiratia este un proces automat – se intampla si daca ne gandim la ea si daca nu o constientizam. Insa, in marile traditii spirituale, de la Taoism, Hinduism si Buddhism si pana la Islamism si Crestinism (zona rasariteana, mai ales) constientizarea respiratiei este asociata cu practici de evolutie spirituala. In lumea moderna, exista tot mai multe persoane din lumea medicala care au studiat efectele pe care le are respiratia constienta asupra sanatatii fizice si echilibrului emotional. Fara sa ne spuna ei si noi stim asta. Stim ca respiratia este strans legata de emotiile pe care le traim – daca suntem agitati si stresati respiram scurt, in partea superioara a pieptului, cand ne coplesesc emotiile primim sfatul de „a respira adanc” si orice sentiment de usurare este insotit de o respiratie profunda – „respiram usurati”, nu? Dar de aici si pana la a respira constient este o cale lunga. Insa, astazi vreau sa-ti arat o modalitate relativ simpla prin care poti face acest exercitiu, cu beneficii imediate pentru starea ta de bine.
1. Asaza-te confortabil si respira natural. Incearca apoi sa te concentrezi asupra respiratiei si sa observi cum plamanii se umplu de aer.
2. Pune o mana pe piept si cealalta pe abdomen, chiar sub buric. Observa in care zona se simte faptul ca respiri. Continua acest exercitiu pentru un ciclu de inca 10 respiratii.
3. Concentreaza-te asupra respiratiei in partea superioara a corpului, atunci cand doar sternul ti se umple cu aer si observa cum te simti. Continua exercitiul timp de 10 – 20 de cicluri si apoi respira normal.
4. Concentreaza-te apoi pe tipul de respiratie pe care o simti si in abdomen. Observa toate senzatiile pe care le experimentezi, continua inca 10 – 20 de cicluri si apoi respira normal.
5. Incearca sa tragi aer in piept numai pe jumatate, apoi sa iti umpli si partea inferioara a plamanilor pana cand simti cum ti se umfla abdomenul. Concentreaza-te pe ceea ce simti. Fa acest lucru de 10 – 20 de ori, apoi respira normal.
6. Respira adanc pana cand simti cum ambele maini (si cea de pe piept si cea de pe abdomen) se misca. Incearca sa expiri aerul mai lent decat inspiri. Fa exercitiul acesta de 10 – 20 de ori, apoi respira normal.
Chiar daca la inceput ti se pare mai dificil eu zic ca sunt exercitii care merita facute. O sa observi imediat diferenta si in starea ta emotionala si ca tonus. Respiratia constienta este foarte folositoare pentru a diminua stresul. Am mai povestit despre importanta meditatie aici. Practic respiratia face parte din acest proces.
Ai incercat astfel de exercitii pana acum sau ai descoperit alte tehnici?
3 thoughts on “Respiratia constienta – primul pas spre meditatie”
Nu m.ai convins..pe lângă subiect.Te.am întrebat daca ai trait intens ,emotiile scenei jucate sau nu.Totusi ,controlul durează cam mult,nu?:)))Esti delicioasa cand explici verbal.Te imaginez,si cred ca destule explicatii.Inca odata multumesc,ca ai raspuns.E valabil cum se face.😋💓
Daca toata lumea ar practica respiratia constienta, probabil am trai intr-o lume mai buna, mai calma. Sentimentul de centrare si constienta pe care ti-l ofera respiratia si meditatia este unic si uimitor; inlatura superficialitatea fizica si mentala si incepi sa traiesti cu adevarat. Toate cele de mai sus combinate cu posturile diferitelor tehnici de yoga, iti imbunatatesc semnificativ calitatea vietii.
Coloana flexibila, viata lunga si sanatoasa.
Namaste, Laura.
Am lucrat mult la respiratie pana cand am reusit sa o fac correct. Abia la yoga am realizat ca tot mai era un mic defect (inspiratie in 2 timpi) si am reusit sa il elimin. Yeeeeey to that!