Cand ma vad acum cu Rita in brate, cum ne jucam, ne alintam, iar ea rade cu gura pana la urechi, nu-mi vine sa cred ca mi se intampla mie. Am prietene care mi-au spus ca si-ar dori copii, dar, daca s-ar putea, sa ajunga deodata fix in perioada aceasta – cu bebelusul in brate adica, fara cele noua luni de sarcina si nastere. Imi spun ca eu am avut noroc cu o sarcina usoara si o nastere naturala frumoasa. Este adevarat, multumesc lui Dumnezeu! Insa, la fel de adevarat este ca mi-am facut partea mea de treaba cat am putut de bine. Stii cum se spune: „Dumnezeu da, dar nu baga-n traista!”.
Pentru prietenele mele care se pregatesc pentru un copil, dar se gandesc cu ingrijorare la perioada sarcinii si la nastere m-am hotarat sa dau o mana de ajutor povestind despre calatoria pe care am facut-o pana in momentul acesta cand o tin pe Rita in brate. Voi incepe cu momentul cand fiica mea era doar cât un bob de mac, până în clipa când si-a facut drum catre san, am strans-o coplesita de emotii in brate, iar in minte am avut un singur gand: „S-a nascut Rita, copilul lui Dumnezeu!”
Este o minune pe care fiecare femeie o poartă in trupul ei. Consider ca suntem privilegiate pentru ca putem da viata. Iar cele noua luni de sarcina, din aceasta perspectiva, sunt doar o perioada – intensa, e adevarat – de transformari fizice si psihice pentru noua misiune care ni se incredinteaza, aceea de mama. E o responsabilitate cat viata, de care trebuie sa ne achitam bine in fiecare zi.
O sa descriu asadar aventura minunata a mea si a Ritei intr-un serial cu trei episoade, de la primul la ultimul trimestru de sarcina. Am mai facut asta (vezi aici) , dar acum doresc sa vin cu sfaturi ceva mai aplicate. Va voi povesti cum am trait aceasta perioada si cum am avut grija de noi doua. Azi, primul trimestru.
Dupa euforia de la inceput, cand mi-am dat seama ca sunt insarcinata, medicii mi-au confirmat si l-am anuntat pe Cosmin (ti-am povestit aici cum), mi-am dat seama ca am nevoie de un „plan de bataie”. Am facut sport intotdeauna, am avut grija la alimentatie si stil de viata, insa ai nevoie de confirmarea medicala ca totul e in regula – de analize, asadar.
Eu am avut norocul sa am o relatie excelenta, bazata pe incredere si buna comunicare, cu medicul meu ginecolog, Dorina Codreanu, despre care ti-am mai vorbit. E foarte important sa intelegi in fiecare saptamana (iata, aici calculatorul de sarcina care iti explica foarte bine) ce transformari se petrec in corpul tau, ce face micutul acolo, ce efecte are dezvoltarea lui asupra corpului tau. Daca intelegi si stii ca ceea ce simti e absolut natural, normal, nu iti mai faci griji.
In primul trimestru mi-am facut doar setul de analize standard, cele acoperite de asigurarea de sanatate si ecografiile recomandate de medic. Adica cele de mai jos:
– Determinarea RH-ului
– Determinarea grupei de sange – eu o stiam deja
– Hemoleucograma
– Analiza biochimica a sangelui
– Hepatitele B si C
– Anticorpii Citomegalovirus, rubeola, toxoplasmoza, Listeria, Chlamydia
– Testul Babes-Papanicolau
– Examen de urina
Eu mi-am urmat medicul peste tot, asa ca analizele le-am facut la clinica despre care ti-am mai vorbit, Femme Boutique Medical, pentru ca stiu ca lucreaza cu laboratoare foarte bine cotate din tara si strainatate si au tehnologii de ultima generatie. Spre exemplu, au un ecograf 4D, Voluson E10, cu o calitate exceptionala a imaginii si software dedicat pentru morfologie fetala, iar medicii sunt pregatiti la celebrul Profesor Nicolaides, la Londra, cel care, practic, a dezvoltat aceasta metoda, folosita acum in toata lumea. Asa i-am facut primele poze Ritei, care ne-au emotionat pe toti. Dar dincolo de emotia ca o vedeam atat de clar, ne-am si linistit, pentru ca aparatul acesta ajută la depistarea precoce a tuturor malformatiilor fetale și sindroamelor genetice. In paralel, mi-am facut si testele genetice non-invazive. Pe piata sunt mai multe variante, insa Dorina mi-a recomandat ce a stiut ca mi se potriveste mie. Aceste teste au calitatea ca, printr-o interventie foarte simpla, o recoltare de sange, iti dau informatii foarte importante despre bebelus – de la boli genetice de care nici nu auzisem, pina la riscul de surditate.
Odata ce am primit asigurari ca din punct de vedere medical totul e OK, nu ne-a ramas decat sa ne concentram pe viata noastra impreuna, pe care m-am straduit sa o fac cat mai frumoasa: cu sport, muzica, plimbari, meditatie, spectacole de teatru – am urcat pe scena cu doar 10 zile inainte de nastere :) – si multa afectiune din partea lui Cosmin. Am vorbit mult cu Rita in tot timpul sarcinii si cred ca buna noastra comunicare de atunci se continua acum. Iar daca mama e bine si copilul e bine, o sa vezi!
Tu cum te pregatesti pentru venirea pe lume a unui bebelus? :)
7 thoughts on “Teste si analize in primul trimestru de sarcina”
Aș avea o curiozitate sinceră: dacă ai fi aflat în urma testelor genetice că ceva nu e în regulă cu bebelușul tău, ce ai fi făcut? Nu ai fi continuat viața alături de el?
Suplimente ai luat? Acid folic?
Da!
Buna, imi poți spune ce test ai ales pentru partea genetica?Harmony sau Panorama?
Panorama am facut, dar am inteles ca este acelasi cu Harmony…
Draga Laura, citindu-ti articolul imi dau seama ca procedez corect cu privire la grija pe care o am pentru sarcina mea.
Intr-adevar, merg 100% pe recomandarile d-mnei mele dr si pana acum suntem ok, multumim lui Dumnezeu.
Ieri tocmai ce am primit rezultatele testarilor genetice si am aflat ca vom avea o fetita sanatoasa😍.
Zi faina!
Inca nu ma pregatesc, dar cu siguranta inainte sa ma decid ca imi doresc un copil, voi face toate analizele. Imi dau seama ca analizele pe care le-ai facut tu, le-am facut si eu la un moment dat (la recomandarea unui medic, desi nu aveam de gand sa fac un bebelus). As mai merge la dentist inainte, sa stiu ca sunt ok si cu dantura. :)