Mancarea este, dincolo de o necesitate, un prilej de a da o ”aroma” deosebita si distincta unei intalniri cu prietenii, cu familia, sotul sau iubitul. Imi amintesc de vacantele cu miros de placinte si turte aromate de la bunici, de duminicile cu ”gust” de vanilie de acasa si de aroma de cappuccino care insotea intalnirile cu prietenele mele. Dar cu timpul, pe masura ce am calatorit in diverse zone ale lumii, am descoperit ca mancarea iti poate vorbi nu numai despre traditie, ci si despre aventura, surpriza si descoperirea de gusturi noi. Asa ca astazi o sa-ti povestesc despre trendurile culinare din 2018 de la noi si din lume si o sa te invit sa incerci si tu gusturi noi!
1. In 2018, legumele sunt vedetele bucatariei! Rolul lor nu mai este acela de garnitura care insoteste carnea, ci pur si simplu pun stapanire pe farfurie. Si chiar daca nu esti fan legume, cred ca macar de curiozitate si tot ai gusta niste noodles vegan, un piure de legume sau o ”fripturica” din conopida! Mai mult, retete pe baza de plante gasesti anul acesta unde nu te astepti: de la branzeturile pe baza de nuci si iaurturi si pana la inghetata pe bat!
2. Anul asta se poarta vinul la doza! Poate ca nu este la fel de elegant ca cel” de la sticla, insa cu siguranta este mult mai usor de transportat si manevrat. La picnic, la piscina sau atunci cand mergi cu cortul este varianta ideala: ambalajul este reciclabil, nu risti sa versi continutul si se raceste foarte usor.
3. Se poarta mancarurile fermentate natural! Mai ales preparatele exotice ca Tempeh, Kimchi, Sauerkraut si Gochujang sunt in topul preferintelor de anul acesta. Sunt o sursa naturala de probiotice, atat de necesare pentru buna functionare a sistemului digestiv si sunt si foarte interesante ca gust. Daca nu ai incercat inca, nu mai sta pe ganduri!
4. Mai mult poate decat anul trecut, peste tot in lume, dar si la noi exista un curent din ce in ce mai puternic pentru mancarea sanatoasa, organica. Este adevarat ca poate fi mai scumpa, dar merita sa investesti in sanatatea ta! Fructele si legumele deshidratate, dar si preparatele fara gluten, alese chiar si de cei care nu sunt alergici, insa vor sa incerce ceva nou sunt in trendul de anul acesta.
5. Bucataria asiatica este privilegiata in 2018, iar lucrul asta nu poate decat sa ma bucure! Apreciez civilizatia din zona aceasta a lumii, inclusiv modul in care prepara mancarea. Daca nu ai avut inca ocazia sa ajungi in aceste parti ale lumii, poti incerca pentru moment o ”calatorie culinara”, pentru ca se merita!
Mie imi place mult kimchi. (un mix de legume fermentate) Tu ai vreun preparat traditional favorit, din vreo zona a lumii?
P.S: De-abia astept sa lansez cel de-al doilea volum de bucate. Se afla in “cuptorul” de la editura Curtea Veche si in curand pleaca spre tipar. :)
3 thoughts on “Ce mancam in 2018”
Poate il scoti de ziua mea,pe 8 Martie sau macar in perioada aceea.Nu mai am rabdare 😍😍
As vrea dar nu cred ca reusim..La multi ani!
Oh…Multumesc 😘