Primul lucru pe care mi l-am dorit sa-l mananc la intoarcerea din vacanta a fost ciorba de vacuta. Cand nu este loboda (ciorba de loboda fiind preferata mea) gatesc destul de des ciorba de vacuta. Prietenii o lauda de fiecare data si desi exista tot felul de variante m-am gandit sa-ti impartasesc secretul meu. :)
Pofta buna!
Ingrediente:
– 1 ceapa
– 2 morcovi
– 1/2 de telina
– 1 radacina patrunjel
– 1 pastarnac
– patrunjel verde, leustean, tarhon
– 1 lamaie
– 2 linguri otet in care au stat ardeii iuti
– 1 lingura sos de rosii
– 1-2 bucati rasol de vita
– 2 cartofi
– 1 gogosar
– sare dupa gust
Preparare:
Se pun la fiert ceapa si telina (intreagi) intr-o oala si in alta oala se pune la fiert rasolul de vita. Se taie cubulete morcovii, pastarnacul si radacina patrunjelului si se adauga peste ceapa si telina. Dupa ce au fiert cat de cat se adauga cartofii si gogosarul taiat cubulete. Dupa ce a fiert ceapa si telina se scot din ciorba.
Dupa ce carnea a fiert bine de tot se scoate pe un fund de lemn si se taie in bucatele. Apa in care a fiert se strecoara prin sita si se adauaga peste legumele fierte. Pui carnea si verdeata maruntita. Se amesteca 2 linguri de ciorba, separat intr-o canita, cu pasta de rosii si apoi se adauga peste intreaga compozitie. La final pui zeama de la o lamaie si otetul de la ardeii iuti (poti sa pui si otet natura din struguri).
Sper sa-ti placa reteta! :)
18 thoughts on “Ciorba de vita putin iute”
Vita e o carne pretențioasă, destul de greu de preparat, dar care oferă satisfacții olfactive excepționale :) Dacă vreodată vei avea drum prin Focșani, te invităm la Pensiunea Oscar (https://pensiuneaoscar.ro) să guști câteva preparate de vită gătite cu multă pricepere: carpaccio de vită în stil franțuzesc, tagliatelle cu vită, șarhat lahme (asta-i o specialitate libaneză cu mușchi de vită) și, bineînțeles, o ciorbă fenomenală!
Buna Laura, cand e carnea de vita fiarta? Ca iar prea fiarta e tare! Eu nu o nimeresc niciodata sa fie fiarta ” bine”
Trebuie sa iei rasol. Il fierb cam o ora si 30 de minute. Legumele le fierb separat! :)
extrem de gustoasa ciorbita :D
Exact asta am facut eu astazi , cu cea mai mare placere te astept la masa.
Parca-i simt mirosul! Am sa fac si eu, mai ales ca sotului meu ii place foarte mult manarea romaneasca, cu atat mai mult ciorbitele noastre gustoase (el fiind din Statele Unite).
Multumesc pentru idee!
Sa-mi spui cum ti-a iesit!
Laura am o curiozitate..tu cand pui sarea la ciorba? La sfarsit sau la inceput. Te pup
Arata foarte bine ciroba dar fiind moldoveanca (din Iasi) imi plac ciorbele cu bors facut in casa :)
Salut Laura, aproximativ cata apa trebuie sa pui pt carne si pt legume?
Cam 1 lintru si jumatate in fiecare oala. Oricum apa o sa scada si trebuie sa adaugi peste carnea de vita apa calda.
In materie de bucatarie, ciorba este cea mai buna inventie, iti hraneste corpul mai bine decat majoritatea alimentelor si iti tine de foame mai mult timp decat daca am fi mancat aceleasi alimente separat.
Laura, dar cand postezi despre noua ta crema cu spf de zi?
Mie una nu imi plac ciorbele,insa asta arata super bine!!!
De ce nu iti plac ciorbele?
Sincera sa fiu nici eu nu stiu de ce,poate din cauza gustului sau nu stiu,dar o voi incerca pe a ta sa vad :d
Ador ciorbitele… si a ta arata minunat!
Sigur a ieșit o bunătate :) Să-ți fie de bine Laura :)