Perioada aceasta de iarna, in care soarele este atat de scump la vedere, iar gerul nu se mai potoleste parca ne goleste toate rezervele de energie. Totul devine mai dificil de dus la capat cand esti obosit. Si cum de treburi zilnice si indatoriri de tot felul nu ne poate nimeni scapa, m-am hotarat sa combat lipsa de energie specifica acestui anotimp prin meniuri bogate in cruditati. Bineinteles, acestea vor insoti un fel principal de mancare mai consistent, pentru ca, atunci cand temperaturile coboara atat de mult sub zero, nici nu poate fi vorba despre vreo dieta. Iata 7 ingrediente care vor da o savoare aparte salatelor tale si iti vor ajuta si sanatatea. Pe unele le gasesti tot anul pe piata, pentru altele va trebui sa astepti insa pana la primavara.
1. Multa lume evita sa puna ceapa in salata din cauza mirosului mai putin placut. Insa ceapa, o leguma pe care ne-am obisnuit sa o consideram banala, are proprietati uimitoare, iar daca o folosim intr-o cantitate moderata da un gust usor picant salatelor. Putem folosi si soiuri de ceapa mai dulci, daca preferam, dar studiile arata ca, din ce aroma specifica este mai puternica, cu atat creste si capacitatea de a preveni diferite tipuri de cancer. Ar fi pacat sa ocolim total aceasta leguma, care previne imbatranirea prematura si este considerata un antibiotic natural.
2. Planta cu un gust usor amarui si delicat, anghinarea, da un gust excelent salatelor. Foloseste-o cu incredere atat pentru aroma ei speciala, cat si pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii. Se poate folosi preparata la aburi, dar si cruda, taiata in feliute subtiri. Anghinarea ajuta mult ficatul deoarece contine silimarina, este foarte bogata in antioxidanti, fibre si celuloza. Asadar, cei care vor sa scape de cateva kilograme pot sa o foloseasca cu nadejde.
3. Pentru a intensifica gustul unei salate foloseste ridichile, pe care le poti gasi si acum in piete (dar sunt de la solar, evident). Aceste legume, cu proprietati detoxifiante sunt foarte sarace in calorii, dar bogate in vitamina C – importanta pentru toata lumea, dar mai ales pentru noi, femeile. Aceasta pentru ca ne fortifica sistemul imunitar, ne protejeaza de bolile de inima, ajuta la sanatatea ochilor si ne intensifica stralucirea naturala a pielii.
4. Semintele de canepa, foarte bogate in acizi grasi Omega 3 si 6, asemanatoare la gust cu semintele de pin sau floarea-soarelui vor imbunatati gustul salatei, o vor face mai satioasa, dar si mai sanatoasa.
5. Si mazarea poate fi adaugata cu succes in salata, atat pentru gustul dulceag, cat si datorita faptului ca este atat de importanta pentru sanatatea oaselor. Mazarea are continut mare din vitaminele A, B, C si K si este recomandata femeilor pentru ca previne osteoporoza.
6. In afara de deserturi usoare si savuroase, capsunele amplifica nota de prospetime a unei salate. Taiate in felii subtiri intr-o salata de varza Kale, la care adaugam seminte de pin si un pic de parmezan, capsunele transforma totul intr-un preparat de 5 stele! Iar ca bonus, ne mai albesc si dintii!
7. Caisele te ajuta la frumusete, in curele de slabire si sunt bogate in antioxidanti si vitamina A. Asadar, de ce nu le-am adauga in salata? Sunt doar un pic dulci si foarte parfumate, iar intr-o combinatie echilibrata acesta va fi ingredientul-surpriza. Tot ce avem de facut este sa asteptam sa apara.
Nu-i asa ca ti-am facut pofta de salata si dor de primavara? Dar sa nu ne necajim ca nu mai este atat de mult de asteptat.
Tu ce ingrediente speciale mi-ai recomanda pentru salata?
5 thoughts on “Ingrediente cheie”
Dar, niște semințe chia sau niște nuci de Brazilia sau nuci pecan sau migdale sau poate niște andive sau si-n pic de mango cu prosciutto și avocado?:)mmmmmiammm.
:)
Felicitări pentru alegerile sănătoase! Eu, sămânța de cânepă o folosesc în fiecare zi la prepararea Shake-urilor Usana.
În prepararea anumitor salate, folosesc semințe de susan care au o concentrație de nutrienți foarte ridicată.
Pe lângă suplimentele zilnice (Usana) pe care le consum de șase ani, de patru ani am devenit vegetariană. Stilul de viață adoptat în acești ani îmi aduce energie cât nu am avut în ceilalți 52 de existență. Și sunt foarte recunoscătoare pentru că mă pot alerga cu nepoții prin curte, fără să obosesc :)
O zi fara salata,este o zi pierduta!
Folosesc și eu ceapa la salate,dar iubesc roșiile,castraveții.Spanacul mai îmi place și rucola. 😍