Ingrediente:
– 2 linguri ulei de masline
– 2 si jumatate baby spanac
– o jumatate de ceapa
– o jumatate de ardei rosu
– o telina? 1/3 telina?
– 2 catei de usturoi
– o cana jumatate de ciuperci
– o lingurita de cimbru
– o cana de linte verde fiarta (se lasa la inmuiat cateva ore, de preferat cu o seara inainte si se fierbe cam o ora, o ora jumatate)
– 2-3 lingurite de otet balsamic
– sare si piper
– jumatate de cana de caju
PAS I
– Punem o tigaie pe foc cu o lingura de ulei de masline si se pune spanacul la prajit cam 2 minute pana se inmoaie.
– Luam de pe foc si pregatim o alta tigaie cu o lingura de ulei de masline si o lasam la incins. Adaugam ceapa marunta, telina rasa si ardeiul taiat cubulete. Apoi ciupercile si usturoiul. Se amesteca si mai lasam putin pe foc cu capacul deasupra.
– Punem sare si piper, dupa care adaugam lintea. Mai lasam 5 minute pe foc.
– La final adaugam spanacul si caju-ul maruntit – Eu folosesc un mojar pentru a-l marunti.
– Amestecam, dupa care asezam in farfurie si adaugam putin otet balsamic sau Nu, dupa gust.
Salata calda este gata!
Lintea este absolut savuroasa daca este gatita asa cum trebuie, mie imi place foarte mult. Este si foarte sanatoasa, ca si spanacul, de altfel. Partea cea mai buna este ca nu trebuie sa ma credezi pe cuvant, ai reteta, asa ca poti sa o incerci si tu!
Tocanita de naut
Ingrediente:
– O cana jumatate de naut // Nautul trebuie sa stea la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi, cand ne apucam de gatit, schimbam apa si il fierbem aproximativ 1 ora, dupa care il punem la scurs. Ca alternativa, poti folosi naut la conserva care este deja fiert.//
– 1 ceapa medie maruntita
– 2 morcovi mici (sau unul mare)
– 1 ardei kapia mic
– 3 rosii mari (fara coaja) la conserva
– 2-3 catei de usturoi pisati
– o legatura de patrunjel
– sare si piper
– 2 linguri de ulei masline
PAS I
– Incingem cuptorul la 180°C
– Si separat punem pe foc o tigaia cu uleiul de masline. Adaugam ceapa, morcovul si ardeiul. Se lasa intre 3 si 5 minute pana se inmoaie. Adaugam rosiile.
PAS II
Adaugam nautul, amestecam bine. Punem compozitia noastra intr-o tava si bagam la cuptor.
Lasam aproximativ o ora si gataaa!
Tocanita noastra este gata!
Din cate am observat, nautul nu este folosit suficient in bucatariile noastre. Eu il gasesc foarte gustos si dupa cum va spuneam, este foarte sanatos, asa ca te rog sa incerci aceasta reteta si sa imi spui daca ti-a placut.
Burger vegetarian
Ingrediente:
– 1 catel usturoi (zdrobit)
– 1 ceapa maruntita
– 250 g ciuperci cojite fara coada
– 2 linguri ulei de masline
– 1 cana linte fiarta (poate fi din conserva)
– 1 ou
– 2 rosii
– o lingura cimbru
– doua cutii branza capra
– jumatate de cana malai
– 6 chifle // La un burger, chifla este foarte importanta, deci incerca sa gasesti un produs de calitate. Daca ai timp, poti sa iti prepari chifla chiar tu, iar ca alternativa pentru cei care vor mai putine calorii, se poate folosi chiar o lipie.
– trei sferturi de cana cu pesmet integral
PAS I
– Punem intr-un mixer ciupercile, usturoiul si cimbrul;
– Intr-o tigaie rumenim ceapa pana devine aurie, apoi adaugam mixtura facuta mai devreme in blender; Amestecam bine toate ingredientele aproximativ 5 minute pana vedem ca intreaga compozitie devine mai uscata.
– Se lasa la racit si dupa cateva minute se amesteca compozitia cu pesmetul integral, oul pe care il batem inainte si cu sare.
PAS II
– Se fac 6 burgeri si se dau prin malai. Punem pe foc o tigaie cu o lingura de ulei de masline si adaugam burgerii pe care prajim cateva minute pe ambele parti, pana se rumenesc.
PAS III
– Deja ne apropiem de final. Scoatem burgerii din tigaie si incepem sa pregatim chiflele.
– Le taiem in doua si le umplem pe rand cu cate un burger, branza de capra cu rosii si frunze de busuioc, sau pentru cei care nu mananca branza po face o pasta de avocado cu putin usturoi. :)
E foarte gustos si nimeni nu-si va da seama ca nu contine carne. Eu am facut testul acesta si musafirii mei nu si-au dat seama ca mananca un burger fara carne.
Ingrediente:
– o cana jumatate lapte de cocos (o conserva)
– un sfert de cana cu seminte chia (se pot pune mai multe)
– 3 linguri praf de cacao bio
– 2 linguri sirop de artar (sau miere) // Pentru cine prefera deserturile mai dulci, se poate pune o lingura in plus
– Pentru decor: ciocolata neagra, menta proaspata, capsuni si diverse alte fructe.
PAS I
– Punem toate ingredientele, laptele de cocos, praful de cacao, semintele chia si siropul de artar intr-un blender, si le amestecam cateva minute.
– Pregatim cateva pahare in care turnam compozitia si apoi le bagam in frigider. Ideal ar fi sa le lasam peste noapte, dar altfel, minim 5 ore la frigider.
PAS II
Pregatim si smoothie-ul de menta, cam pe acelasi principiu.
Ingrediente:
– o banana
– 3 capsuni
– un kiwi
– menta
– gheata/apa
Se pun toate ingredientele intr-un blender, se mixeaza si se savureaza, dupa ce se toarna in pahare.
Si gata, desertul nostru! Practic, avem o alternativa sanatoasa, fara zahar, fara prea multe calorii pentru o gustare de tipul Ceaiul de la ora 5.
De asemenea, pentru ca nu folosim cuptorul sau aragazul, ii putem implica chiar si pe cei mici in procesul realizare al desertului.