• CulinArt
    • Budinca de gris
      more
      View more

      Budinca de gris

      6 months ago
    • Paste tricolore cu sos de rosii si zucchini
      more
      View more

      Paste tricolore cu sos de rosii si zucchini

      10 months ago
    • Retete de toamna si de Post pentru o saptamana
      more
      View more

      Retete de toamna si de Post pentru o saptamana

      1 year ago
    • Budinca de orez cu cardamom, scortisoara si miere
      more
      View more

      Budinca de orez cu cardamom, scortisoara si miere

      1 year ago
  • Fashion&Beauty
    • POSTPARTUM
      more
      View more

      POSTPARTUM

      1 year ago
    • Haine ideale pentru joaca in natura
      more
      View more

      Haine ideale pentru joaca in natura

      2 years ago
    • Dubai
      more
      View more

      Dubai

      2 years ago
    • Regimul alimentar pe timpul sarcinii
      more
      View more

      Regimul alimentar pe timpul sarcinii

      3 years ago
  • Travel
    • Vietnam Phu Quoq
      more
      View more

      Vietnam Phu Quoq

      1 week ago
    • Vietnam - Ho Chi Minh - Delta Mekong
      more
      View more

      Vietnam - Ho Chi Minh - Delta Mekong

      1 week ago
    • Israel: Tel Aviv si Jerusalim
      more
      View more

      Israel: Tel Aviv si Jerusalim

      4 months ago
    • Vacanta in Bulgaria
      more
      View more

      Vacanta in Bulgaria

      8 months ago
  • My Work
    • Ramai la masa?
    • Projects
    • Art
    • Dance
    • Magazines
  • Vertical Tube
  • Contact
Laura Cosoi
  • CulinArt
    • Budinca de gris
      more
      View more

      Budinca de gris

      6 months ago
    • Paste tricolore cu sos de rosii si zucchini
      more
      View more

      Paste tricolore cu sos de rosii si zucchini

      10 months ago
    • Retete de toamna si de Post pentru o saptamana
      more
      View more

      Retete de toamna si de Post pentru o saptamana

      1 year ago
    • Budinca de orez cu cardamom, scortisoara si miere
      more
      View more

      Budinca de orez cu cardamom, scortisoara si miere

      1 year ago
  • Fashion&Beauty
    • POSTPARTUM
      more
      View more

      POSTPARTUM

      1 year ago
    • Haine ideale pentru joaca in natura
      more
      View more

      Haine ideale pentru joaca in natura

      2 years ago
    • Dubai
      more
      View more

      Dubai

      2 years ago
    • Regimul alimentar pe timpul sarcinii
      more
      View more

      Regimul alimentar pe timpul sarcinii

      3 years ago
  • Travel
    • Vietnam Phu Quoq
      more
      View more

      Vietnam Phu Quoq

      1 week ago
    • Vietnam - Ho Chi Minh - Delta Mekong
      more
      View more

      Vietnam - Ho Chi Minh - Delta Mekong

      1 week ago
    • Israel: Tel Aviv si Jerusalim
      more
      View more

      Israel: Tel Aviv si Jerusalim

      4 months ago
    • Vacanta in Bulgaria
      more
      View more

      Vacanta in Bulgaria

      8 months ago
  • My Work
    • Ramai la masa?
    • Projects
    • Art
    • Dance
    • Magazines
  • Vertical Tube
  • Contact
  • CulinArt
    • Budinca de gris
      more
      View more

      Budinca de gris

      6 months ago
    • Paste tricolore cu sos de rosii si zucchini
      more
      View more

      Paste tricolore cu sos de rosii si zucchini

      10 months ago
    • Retete de toamna si de Post pentru o saptamana
      more
      View more

      Retete de toamna si de Post pentru o saptamana

      1 year ago
    • Budinca de orez cu cardamom, scortisoara si miere
      more
      View more

      Budinca de orez cu cardamom, scortisoara si miere

      1 year ago
  • Fashion&Beauty
    • POSTPARTUM
      more
      View more

      POSTPARTUM

      1 year ago
    • Haine ideale pentru joaca in natura
      more
      View more

      Haine ideale pentru joaca in natura

      2 years ago
    • Dubai
      more
      View more

      Dubai

      2 years ago
    • Regimul alimentar pe timpul sarcinii
      more
      View more

      Regimul alimentar pe timpul sarcinii

      3 years ago
  • Travel
    • Vietnam Phu Quoq
      more
      View more

      Vietnam Phu Quoq

      1 week ago
    • Vietnam - Ho Chi Minh - Delta Mekong
      more
      View more

      Vietnam - Ho Chi Minh - Delta Mekong

      1 week ago
    • Israel: Tel Aviv si Jerusalim
      more
      View more

      Israel: Tel Aviv si Jerusalim

      4 months ago
    • Vacanta in Bulgaria
      more
      View more

      Vacanta in Bulgaria

      8 months ago
  • My Work
    • Ramai la masa?
    • Projects
    • Art
    • Dance
    • Magazines
  • Vertical Tube
  • Contact
Meniu de post pentru o saptamana
  • CulinArt / Life

Meniu de post pentru o saptamana

  • by Laura
  • 14/12/2020
  • 28
  • 35273

Postul poate parea greu daca ne gandim ca trebuie sa excludem din alimentatie laptele, carnea, ouale si branza. Pai si ce mai ramane? Am auzit intrebarea asta adesea. Raman legumele, fructele, semintele de tot felul si cerealele, pe care, daca le combinam cu inspiratie, tin de foame. Spre exemplu: la o masa poti sa mananci carbohidrati – adica orez cu stevie sau paste cu dovlecei – iar la alta masa poti manca proteine, adica ciuperci fripte, humus sau fasole. Poti sa faci si un desert: clatite, briose si prajituri cu gem de prune sau smochine, fara zahar. Iar postul este extraordinar pentru sanatate! Am citit studii care spuneau ca dupa doar cateva zile de post, organismul incepe sa se detoxifice si, pentru ca nu mai e asa de ocupat cu digestia, declanseaza procesele de vindecare, iar imunitatea se intareste. Plus ca, atunci cand tii post, ai mai multa energie.

Mai e doar putin pana la Craciun, iar majoritatea oamenilor aleg sa posteasca perioada aceasta, inainte sa se rasfete cu bunatatile de Craciun. Ca sa vin in sprijinul tau am realizat un meniu de post pentru o saptamana. Sper sa fie pe gustul tau!

LUNI

Dimineata

Budinca de ovaz cu nuci

Ai nevoie de un pahar cu lapte vegetal, o cescuta de fulgi de ovaz, nuci macinate dupa gust, sirop de agave, miere si scotisoara. Tot ce ai de facut este sa amesteci ingredientele, sa le pui in forme termorezistente si sa le dai la cuptor pentru 20 de minute.

Pranz

Supa de hrisca cu ciuperci brune si lasagna cu legume si sos de rosii.

Pentru supa de hrisca ai nevoie de:

½ pahar hrisca

1 morcov

1 telina

1 albitura

2 cartofi

2 linguri ulei de masline

1 radacina patrunjel

250 g ciuperci

Hrisca si legumele se spala, apoi acestea din urma se taie cuburi. Se pun toate la fiert, mai putin cartofii, care se adauga cand radacinoasele si ciupercile sunt pe jumatate patrunse. Se lasa la fiert o jumatate de ora si e gata. Se poate servi cu patrunjel si crutoane, dar mie mi se pare o supa foarte consistenta si fara ele.

Pentru lasagna cu legume si sos de rosii ai nevoie de:

O cutie lasagna

1 morcov

1 telina mica

1 dovlecel

3 fire praz

1 ceapa

1 ardei rosu

1 ardei verde

1 cutie rosii cuburi

50 g seminte floarea-soarelui

3, 4 linguri ulei de masline

Incingi un wok, apoi pui uleiul de masline și un strop de apa calduta in care inabusi legumele taiate cuburi. Cand s-au inmuiat, adaugi si semintele de floarea-soarelui rasnite. Dupa 10 minute, se toarna rosiile cuburile si se lasa sosul sa scada si sa se ingroase. Cand e gata, se da deoparte si se prepara un sos bechamel din 100 g faina, lapte vegetal si ulei de masline. Un vas pentru cuptor se unge apoi cu sos, se asaza foile de lasagna, se ung cu sos, apoi se pune si un strat de umplutura. Se continua astfel si se incheie cu foi de lasagna peste care se toarna suc de rosii din belsug. Se da la cuptor si e gata cand se rumeneste.

Seara

Salata de fasole verde cu usturoi si maioneza de avocado pe care o prepari ca aici.

MARTI

Dimineata

Clatite americane de post cu fructe, miere si nuci sau iaurt vegetal

Clatitele de post le prepari din:

300 ml lapte vegetal

300 g faina

1 praf de copt

2 linguri ulei de masline

100 ml apa minerala

Se mixeaza totul si se coc clatitele intr-o tigaie antiaderenta.

Pranz

Cea mai buna mancarica de fasole cu gogonele, pe care o prepari din:

½ kg fasole

3 fire praz

1 ceapa

½ lingurita boia afumata

cimbru

30 ml ulei de masline

100 ml suc de rosii

sare

piper

Fasolea se pune la inmuiat de seara, iar a doua zi o pui la fiert si schimbi doua ape. Ai grija sa pui de fiecare data apa fierbinte. Dupa ce a fiert, o dai deoparte si separat pregatesti sosul. Inabusi ceapa si prazul cu ulei de masline si apa de la fasole, apoi adaugi boiaua afumata si sucul de rosii. Cand sunt gata, torni sosul peste fasole si lasi sa mai scada putin. Iese o fasole ca la cazan, grozava cu gogonele alaturi!

Seara

Salata de rucola cu dovleac copt si pere plus sandvisuri cu tofu fript. Ca sa frigi tofu il ungi cu ulei de masline si in pui in tigaia grill. Alaturi poti pune si feliile de paine. Cand devin crocante, tai un catel de usturoi, ungi bine painea, apoi pui deasupra branza tofu.

MIERCURI

Dimineata

Salata de tofu cu smochine, pe care o prepari cu frunze de salata verde sau rucola, care contrasteaza placut cu dulceata smochinelor, la care adaugi cateva cuburi de tofu. Smochinele sunt foarte satioase, niste carbohidrati sanatosi, asa ca e bine sa-ti incepi ziua cu o astfel de salata.

Pranz

Supa-crema de pastarnac cu lapte de cocos

Ca sa o prepari ai nevoie de:

2-3 bucati de pastarnac

1 cartof

1 ceapa

1 catel de usturoi

piper alb dupa gust

1 praf pudra lemongrass

½ cutie lapte de cocos light

E o supa rapida, gata imediat, iar tot ce ai de facut e sa fierbi legumele, apoi sa le pasezi cu blenderul. Mai pui apoi un pic pe foc si adaugi si laptele de cocos. Daca vrei, poti sa storci si zeama de la o jumatate de lamaie.

Mancare de telina cu praz si masline

Telina e o leguma super prietenoasa cu silueta! Consumi mai multe calorii sa o digeri decat are ea. Asa ca e ideala pentru o mancarica pentru cina. Ca sa o prepari iti trebuie:

2, 3 fire praz

2, 3 teline

200 g masline

1 conserva de rosii

3, 4 linguri ulei de masline

patrunjel proaspat

seminte de coriandru pisate

Partea verde a prazului se înabusa cu ulei de masline si apa, apoi se adauga partea alba a prazului taiata bastonase si cuburi de telina. Se adauga cate un pic de apa calduta din cand in cand, cat sa fiarba mai mult inabusit, apoi se pun in cratita si rosiile. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si seminte de coriandru pisate, iar în ultimele 10 minute de gatite, se adauga si maslinele. Se serveste cu patrunjel proaspat.

Seara

Paste cu dovlecei, pe care le prepari ca aici, iar in loc de parmezan poti sa razi niste tofu afumat.

JOI

Dimineata

Turte cu oregano coapte in cratita de fonta cu pasta de avocado.

Ca sa prepari turtele ai nevoie de:

300 g faina

75 ml ulei de masline

½ linguriță oregano

sare

apa calduta cat cuprinde

50 g drojdie

Pui faina intr-un bol, apoi faci o gropita la mijloc si pui drojdia peste care poti sa presari un pic de zahar brut, ca sa creasca mai repede si apa calduta. Dupa ce drojdia a crescut, adaugi uleiul, sarea si oregano si framanti. Lasi aluatul sa se odihneasca un sfert de ora si pui cratita la incins pe aragaz. Formezi apoi turte plate, ca niste clatite si le coci in cratita de fonta. Cand sunt gata, le ungi cu pasta de avocado pe care o obții astfel: scoti miezul de la 2, 3 fructe de avocado, il pui in blender cu ulei de masline, lamaie si sare si mixezi bine.

Pranz

Tagliatelle bologneze vegetariene cu tofu afumat

Ai nevoie de:

1 cutie tagliatelle

1 telina mica

1 morcov

3 fire praz

1 punga soia granule

1 punga mica ciuperci

1 cutie tofu afumat

1 cutie rosii cuburi

busuioc

sare, piper

50 ml ulei de măsline

Incingi uleiul de masline in wok, apoi pui prazul taiat rondele, telina si morcovul cuburi si adaugi un pic de apa calduta ca sa se inabuse. Cand apa se evapora, mai adaugi cate putin, pana se inmoaie. Se pun și ciupercile, apoi soia cuburi, și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute. Adaugi roșiile și lasi sa scada sosul, asezonandu-l cu sare si piper. Intre timp fierbi tagliatellele, iar la final le adaugi peste sosul din wok. Le servesti cu busuioc proaspat si cu tofu afumat ras.

Seara

Orez cu lapte de cocos

E o masa usoara, reconfortanta si bine venita in zilele reci. Se prepara si usor din:

100 g orez

½ cutie lapte de cocos

1 lingura sirop de agave

1 praf sare

1 baton scortisoara

300 ml apa

Fierbi intai orezul cu apa in care adaugi un praf de sare. Cand e trei sferturi gata, adaugi laptele in care ai fiert batonul de scortisoara. Cand laptele a fost absorbit și orezul e fiert, il iei de pe foc si adaugi sirop de agave dupa gust.

VINERI

Dimineata

Taco vegetarian.

Daca pastrezi un pic din sosul de bologneze pe care l-ai preparat cu o seara inainte, poti avea la micul dejun un taco delicios. Iei o lipie, o incalzesti in tigaia grill, pui cateva linguri cu umplutura, felii de avocado, rosii cherry si castraveti acri si ai obtinut un mic dejun foarte consistent.

Pranz

Supa-crema de dovleac cu cardamom si nucsoara ca aici. Fac intotdeauna in perioada asta a anului, pentru ca e foarte hranitoase si gustoasa.

Cartofi copti cu varza. Ca sa-i gatesti ai nevoie de:

1 kg de cartofi

1 varza

50 ml ulei de masline

½ lingurita cimbru

sare, piper

tofu afumat (optional)

Cartofii ii speli si ii pui la copt in cuptor. Intre timp pregatesti varza. O toci fin si o pui la calit cu putin ulei intr-o tigaie. Asezonazi cu sare si cimbru si o tii pe foc pana scade zeama. Cand sunt gata cartofii, ii tai pe jumatate, scoti miezul, il amesteci cu varza calita si eventual cu branza tofu afumata. Umpli din nou coaja cartofilor cu umplutura, stropesti cu ulei de masline si dai la cuptor pentru 15 minute.

Seara

Salata de telina, avocado, andive si nuci.

Dai telina pe razatoare, pulpa de avocado o tai cuburi, andivele le desfaci in petale si le rupi, iar nucile le incalzesti intr-o tigaie, fara ulei, atat cat sa le „trezesti la viata”. Asezonezi cu sare, piper si ulei de masline.

SAMBATA

Dimineata

Iaurt vegetal cu fructe, bruschete cu rosii si pasta de masline.

Pranz

Supa-crema de mazare

Ca sa prepari supa-crema de mazare ai nevoie de:

1 punga mazare

2 fire praz

1 ceapa

1 radacina patrunjel

1 pastarnac

2, 3 linguri ulei de masline.

Pui totul la fiert in apa cu putina sare, iar cand sunt gata le mixezi la blender. Ca sa iasa mai cremoasa si mai consistenta, poti sa adaugi o jumatate de conserva de lapte de cocos light.

Cartofi de cuptor cu salata de varza murata

Inainte de a-i baga la cuptor, iti recomand sa fierbi cartofii 10 minute. Dupa aceea, pune-i la cuptor pe o tava tapetata cu hartie de copt. Asezoneaza-i cu sare, eventual paprika si stropeste-i cu ulei de masline. Merg foarte bine cu salata de varza murata, mai ales daca adaugi in ea si putin usturoi.

Seara

Macaroane cu nuca asa cum le-am preparat aici.

DUMINICA

Dimineata

Salata de vinete cu maioneza de avocado.

Vinete am avut in congelator, iar maioneza de avocado se prepara simplu. Tot ce ai de facut este sa amesteci pulpa zdrobita de avocado cu ulei de masline si un strop de lamaie.

Pranz

Pentru ca e duminica, mancam o mancare care place tuturor: musaca de hribi sau ciuperci de padure

Iata ce ingrediente iti trebuie pentru musaca:

1 pungă mare hribi sau ciuperci de padure

700 g cartofi

2 cepe

1 ceasca suc de rosii

2, 3 catei de usturoi

sare, piper

cimbru

3, 4 linguri ulei de masline

Cartofii ii speli si ii coci la cuptor. Cand sunt gata ii lasi la racit. Intre timp, intr-un wok pui uleiul la incins, apoi adaugi ceapa si cateva linguri de apa, ca sa se inabuse. Cand ceapa s-a inmuiat se adauga ciupercile, care sunt deja cuburi daca le iei la pungi, de la supermarket. Pui si usturoiul, apoi sucul de rosii si lasi sa fiarba. Asezonezi cu sare, piper si cimbru. Sucul nu trebuie sa scada foarte mult. Intr-un vas termorezistent uns cu ulei de masline, asezi felii de cartofi copti, apoi iei cu lingura ciuperci si le pui peste. Procedezi tot asa, asezand straturi alternative, apoi inchei cu strat de cartofi peste care torni sosul de rosii ramas. Lasi la cuptor pana se rumeneste.

Iar la desert, briose cu glazura de portocale

200 g faina

100 ml ulei de masline

200 ml lapte de ovaz

150 g zahar

1 lingurita praf de copt

esenta de vanilie

coaja si zeama de la o portocala

Pentru glazura

1 portocala

100 g zahar pudra

1 lingura apa

Ca sa faci aluatul de biose tot ce ai de facut e sa pui intr-un bol ingredientele uscate, apoi sa le adaugi peste ele pe cele lichide si sa amesteci totul bine cu mixerul. Intre timp incinge cuptorul la 180°C, pentru ca pregatirea aluatului dureaza 5 minute. Pregateste formele de briose, apoi umple-le pana la trei sferturi cu aluat, ca sa lasi loc sa creasca. Cat sunt la cuptor, stoarce zeama de la o portocala, adauga apa si zaharul si mixeaza bine. Dupa ce briosele s-au rumenit, scoate-le din cuptor si unge-le cu glazura de portocale cat sunt fierbinti.

Seara

Lipie cu humus si salata de patrunjel cu rodie

Lipia poti sa o cumperi de la magazin, dar inainte de a o folosi iti recomand sa o incalzesti in tigaia grill. Humusul insa il prepar acasa astfel:

2 cutii naut

100 g tahini (pasta de susan)

1 catel usturoi

zeama de la ½ lamaie

menta uscata pentru ornare

seminte de pin (optional)

Pui in blender nautul, pasta de susan, usturoiul zdrobit si uleiul si mixezi. Cand e gata, adaugi lamaie dupa gust. Imi place sa-l ornez cu un praf de menta si seminte de pin prajite, fara ulei, in tigaie.

Acestea sunt o parte dintre retetele pe care le fac atunci cand vrem sa avem cateva zile in care sa nu mancam carne. Daca ai si alte sugestii de mancaruri de post, abia astept sa le aflu si sa le gatesc in zilele care au mai ramas pana la Craciun.

Laura
Tags
  • meniu de post
  • meniu pentru o saptamana
  • 6
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Videos
Projects

Lucrurile care chiar conteaza (P)

A treia sarcina: Al treilea trimestru

Pre BirthDay Shooting

Art

Secret Nipple

Romania Centenara- Flori de ie

Geta the Artist

Dance

Primul interviu

In the mood for dance…

Bailando por un sueno – Mexic 2010

3 thoughts on “Meniu de post pentru o saptamana”

  1. Iulia on 21/12/2020 at 20:43 said:

    Foarte util articolul! Multumim. Eu fac des sosuri curry vegane cu diverse legume si mirodenii indiene pe care le combinam cu orez simplu si sunt perfecte mai ales cand e frig afara. Craciun linistit!

    Reply ↓
  2. Ioana on 17/12/2020 at 10:35 said:

    Foarte utile recomandarile, Laura! Multumim!

    Reply ↓
  3. Irina on 16/12/2020 at 20:15 said:

    Felicitări multe pentru meniul de post ,Laura 😍…intrasem intr un impas 😩,nu mai știam ce sa gătesc pentru ultimele zile rămase până la masa de Crăciun …mulțumesc mult pentru “salvarea”trimisă!!!🥰🤗
    Sărbători binecuvântate cu pace și bucurii !🙏

    Reply ↓

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related posts

  • Life
  • Travel
1
Vietnam Phu Quoq

Vietnam Phu Quoq

1 week ago
  • Life
  • Photography
  • Travel
5
Vietnam – Ho Chi Minh – Delta Mekong

Vietnam – Ho Chi Minh – Delta Mekong

1 week ago
  • Bebe
  • Lara
  • Life
  • Rita
  • Vera
2
Rezolutie 2022

Rezolutie 2022

1 month ago
  • Life
  • Travel
9
Israel: Tel Aviv si Jerusalim

Israel: Tel Aviv si Jerusalim

4 months ago
Previous Post

Tata

by Laura

Meniu de post pentru o saptamana
Next Post

Anul meu 2020

by Laura

Meniu de post pentru o saptamana

Instagrams






© 2013-2021 lauracosoi.ro • Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din acest site este permisa doar cu specificarea sursei.
made by via zulian