Asa cum ti-am promis, revin cu idei de preparate din ingredientele cumparate pentru perioada de stat acasa. Consider ca acum sunt mai importante decat de obicei mesele luate in familie. Asa cum iti spuneam in alte articole, dar si in cartile mele, consider ca mancarea are darul de a apropia oamenii, de a crea un sentiment de confort si nu in ultimul rand, ii putem acorda o conotatie spirituala. Suntem constienti de acest aspect mai ales de sarbatori, dar n-ar strica sa ne amintim mai des. Asadar, am cautat prin proviziile (bine dezinfectate) pe care le-am facut si iata ce am gatit.
Luni
Dimineata: Clatite cu urda
Cate o portie de clatite cu urda si marar. Urda de calitate are gust delicat de caimac si nu este inecacioasa. Trebuie folosita insa imediat dupa ce ai cumparat-o, pentru ca se altereaza repede.
Ingrediente
Pentru clatite
2 oua
1 ½ cani faina
200 ml lapte
2 linguri ulei de masline
100 ml apa minerala (la nevoie, daca aluatul trebuie subtiat)
Pentru crema de urda
300 g urda
1 ou
1 legatura marar
50 g Emmentaler
25 g unt
Mod de preparare
Se mixeaza ouale si se adauga apoi uleiul, laptele și faina in ploaie. La nevoie, se subtiaza compozitia cu apa minerala, care va face clatitele mai pufoase. Se coc intr-o tigaie antiaderenta. Urda se amesteca cu ou, marar si doua lingurite de Emmentaler. Dupa ce se umplu clatitele cu aceasta compozitie, se asaza intr-un vas uns cu unt, se presara restul de Emmentaler deasupra si se dau la cuptorul preincalzit la 180°C.
Pranz: Supa crema de urzici
Trebuie sa gatim urzicile, ca sa nu se ofileasca, asa ca m-am gandit la o supa-crema de urzici, detoxifianta si plina de vitamine!
Ingrediente
½ kg de urzici
2 bucati praz
1 cartof alb
1 ceapa
1 morcov
2 catei usturoi
1 l supa de legume
50 g unt
50 g smantana
3 linguri ulei de masline
Mod de preparare
Ceapa, prazul, usturoiul si morcovul se inabusa intr-o oala cu ulei de masline si supa de legume pana se inmoaie putin. Se adauga cartoful taiat cuburi, apoi restul de supa de legume. Se fierbe totul 10 – 15 minute, apoi se adauga urzicile spalate bine. Se lasa pe foc inca 5 minute, apoi lasam sa se raceasca putin. Supa se mixeaza cu blenderul vertical, apoi se pune iar pe foc și se adauga untul si smantana. Se poate servi cu parmezan ras deasupra.
Somon cu ghimbir si sos de portocale
Combinatia de ghimbir si portocale merge cu orice peste mai gras, dar cu textura delicata.
Ingrediente
3 bucati somon
1 lingurita ghimbir proaspat ras
2 portocale
½ pahar vin alb (optional)
2 lingurite ulei de masline
3 bucatele lemongrass conservat (optional; eu mai aveam intr-un borcan in frigider, dar reteta se poate face si fara acest ingredient)
Mod de preparare
Somonul se asaza intr-un vas de yena si se asezoneaza cu ghimbir, vin alb, lemongrass si ulei de masline. Se storc cele doua portocale si se adauga in sos. Se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ jumatate de ora. Portocalele echilibreaza gustul preparatului si ii dau o nota de prospetime. Se serveste cald, cu o salata de valeriana alaturi.
Seara: Salata de fasole verde cu fulgi de migdale si telemea (sau branza Feta)
In mod obisnuit, as face reteta cu branza Feta, dar pentru ca am uitat sa cumpar, adaptez. Telemeaua de oaie sau capra sunt foarte potrivite pentru aceasta reteta.
Ingrediente
1 punga fasole verde
250 g telemea capra sau oaie
½ cana fulgi de migdale
½ lamaie
½ portocala
3 linguri ulei de masline
2 linguri mustar
1, 2 catei de usturoi
3, 4 fire de busuioc
Mod de preparare
Fasolea se fierbe la abur. Intre timp, preparam dressingul: se amesteca mustarul cu uleiul de masline, usturoi si zeama de lamaie. Fulgii de migdale se pun intr-o tigaie si se rumenesc putin. Fasolea fiarta se amesteca cu dressingul, apoi se adauga cuburile de telemea si fulgii de migdale. Se orneaza cu busuioc. Eu adaug si putin suc de portocale, pentru ca ne place contrastul intre gustul putin sarat al branzei si dulceata fructelor.
Marti
Dimineata: Cas cu rosii, castraveti si ceapa verde.
Pranz: Supa de pui cu taitei de casa.
Ingrediente
Pentru taitei
2 oua
1 praf sare
Faina cat cuprinde
Pentru supa
1 piept pui
1 telina
2 morcovi
1 ceapa
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 legatura de patrunjel
Mod de preparare
Pentru a prepara taiteii batem ouale cu un praf de sare, apoi adaugam faina pana obtinem un aluat destul de tare. Lasam sa stea 10 minute la rece, apoi intindem o foaie. O presaram cu faina, o rulam si taiem fasii inguste. De obicei, ii las la uscat. Dar daca ma grabesc, ii bag 2, 3 minute in cuptorul incins. Pentru supa, punem pieptul de pui la fiert, il spumam, apoi adaugam legumele taiate cubulete. In ultimele 8, 9 minute de fierbere, adaugăm taiteii. O servim cu patrunjel proaspat.
Piure de stevie cu oua posate
Stevia este excelenta si la gust si ca beneficii pentru sanatate. Are efect antimicrobian, intareste sistemul imunitar si e plina de vitamine!
Ingrediente
7 legaturi stevie (daca sunt mai mari)
1 capatana usturoi
50 g unt
50 g smantana
3 oua
2 lingurite otet de mere
Mod de preparare
Stevia se opareste in apa clocotita 2, 3 minute. Se scurge, apoi se mixeaza la blender. Intr-o cratita, adaugam peste stevie usturoiul pisat, 50 g unt, diluam cu putina supa de stevie si lasam la foc 10 minute, amestecand din cand in cand. Spre final, adaugam si smantana. Intr-o oala, punem la fiert apa cu 2 lingurite de otet de mere si un praf de sare. Cand apa fierbe, cream un vartej cu lingura, apoi spargem un ou cu grija și il lasam sa se gateasca. Il scoatem cu paleta pe hartie absorbanta, apoi il servim cu piureul de stevie.
Seara: Salata de orez cu spanac si branza de capra.
Ingrediente
150 g orez
1 cutie baby spanac
250 g branza de capra
2, 3 fire oregano proaspat
1 legatura usturoi verde
100 g masline kalamata
3, 4 linguri ulei de masline
½ lamaie
Mod de preparare
Orezul se fierbe la abur. După ce s-a racit, se adauga frunzele de spanac, usturoiul verde, oregano, maslinele si cuburile de branza de capra. Se face un dressing din ulei de masline si lamaie si se toarna peste salata.
Miercuri
Dimineata: Cereale cu iaurt si smoothie de fructe.
Pranz: Supa-crema de linte cu lapte de cocos.
Ingrediente
200 g linte verde
1 ceapa
2 morcovi
1 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
2 fire praz
½ conserva lapte de cocos
2, 3 catei usturoi
2, 3 linguri ulei de masline
Mod de preparare
Legumele se inabusa in ulei de masline si apa, apoi se adauga lintea bine spalata. Se completeaza cu apa si se lasa la fiert. Cand este gata, se raceste, se mixeaza la blender, apoi se toarna ½ conserva lapte de cocos si se mai tine 2 minute pe foc. Se poate servi cu crutoane sau cateva frunze de menta deasupra.
Friptura de vita cu piure de pastarnac si salata de rucola si untisor.
Ingrediente
3 bucati carne de vita
100 ml vin rosu
2 linguri sos de soia
2, 3 catei de usturoi
3, 4 fire de cimbru
2 fire rozmarin
50 g unt amestecat cu ierburi aromate
50 unt
100 ml smantana
Mod de preparare
Carnea de vita se pune la marinat cu o seara inainte cu ulei de masline, 100 ml vin rosu, sos de soia, cimbru, 2, 3 catei de usturoi zdrobiți si rozmarin. A doua zi, se scoate din frigider si se lasa la temperatura camerei, apoi se frige cateva minute pe grill, pe toate partile. Se da ulterior la cuptorul preincalzit la 200°C, scazand temperatura dupa 10 minute la 180°C. Intre timp, fierbem pastarnacul la abur. Cand e gata il mixam impreuna cu untul si smanatana. Servim carnea de vita cu un cub de unt cu ierburi aromate deasupra, piure de pastarnac si salata de rucola si untisor.
Seara
Placinta de peste.
Ingrediente
½ kg file de merluciu
1 ceapa
1 telina mica
4, 5 rosii cherry
¼ lingurita cardamom
2, 3 fire coriandru
3, 4 linguri ulei de masline
4 oua
½ cutie mica de iaurt
Pentru aluat
10 linguri apa minerala
8 linguri ulei de masline
½ cub de drojdie
1 praf de copt
Faina alba si integrala cat cuprinde
Mod de preparare
Ingredientele lichide pentru aluat se pun intr-un vas, apoi se adauga praful de copt, drojdia și faina cat cuprinde, pentru a obtine un aluat elastic. Aluatul se lasa sa se odihneasca. Intre timp, intr-un wok inabusim ceapa si telina cu ulei de masline si apa. Cand s-au inmuiat, se adauga rosiile cherry taiate jumatati. Se pune si fileul de peste taiat cuburi si se asezoneaza cu coriandru si cardamom. Se lasa pe foc 5 minute, apoi se da la racit. Cand e rece, se incorporeaza ouale. Intr-o forma rotunda se intinde o foaie de aluat, se asaza compozitia de peste si cea de-a doua foaie deasupra. Se unge cu galbenus de ou batut cu iaurt si se da la cuptor la 180°C pentru aproximativ jumatate de ora.
Joi
Dimineata: Budinca de orez cu ananas.
Ingrediente
150 g orez Camolino
1 l lapte
1 ananas mic proaspat sau conservat
¼ lingurita cardamom
½ lingurita ghimbir ras
2 lingurite zeama de lamaie
4 oua
50 g unt topit
30 g unt
200 g branza de vaci
Sirop de artar dupa gust
Mod de preparare
Orezul se pune la fiert cu apa. Dupa ce a fiert pe jumatate se adauga laptele fierbinte, cardamom si ghimbir ras. Intre timp, galbenusurile se amesteca cu 50 g unt topit, iar albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie. Orezul fiert se amesteca cu branza de vaci, cuburi mai mari de ananas, galbenusurile de ou si albusurile. Compozitia se pune in forme ramekine unse cu unt si se orneaza cu felii de ananas.
Pranz: Supa-cremă de cartofi dulci.
Ingrediente
3 cartofi dulci mari
1 ceapa
2 morcovi
½ telina
1 lingurita ghimbir ras
1 catel de usturoi zdrobit
1 l supa de legume
½ lingurita chimion
½ cutie lapte de cocos (sau smantana)
3 fire coriandru
3 linguri ulei de masline
Mod de preparare
Intr-o oala, se inabusa ceapa, morcovii si telina cu ulei de masline si supa de legume. Se adauga usturoiul zdrobit, ghimbirul, apoi cartofii dulci. Se completeaza cu supa si se lasa la fiert. Spre final, se adauga si pulberea de chimion, coriandrul si laptele de cocos sau smantana. Se poate servi cu crutoane.
Urzicile care mi-au mai ramas din cursul saptamanii le pastrez spalate si fierte in frigider. Iar din ele pot sa prepar o mancarica de urzici servita cu mamaliga fiarta in lapte si cu parmezan.
Ingrediente
1 ½ urzici
1 ceapa
½ capatana usturoi
50 g unt
2 linguri ulei de masline
1 l lapte
150 g malai
3 linguri parmezan
Mod de preparare
Urzicile se oparesc in apa clocotita. Cand se mai racesc, se toaca marunt. Intr-o cratita, se pun uleiul si o parte din unt, apoi ceapa, care se inabusa cu zeama de la urzici. Dupa ce s-a fiert ceapa, adaugam urzicile si usturoiul si lasam pe foc aproximativ un sfert de ora. Intre timp, punem lapte la foc, adaugam si restul de unt si lasam sa se apropie de punctul de fierbere. Se adauga in ploaie si malaiul, amestecand continuu. Cand este aproape gata, se adauga parmezanul.
Seara: Salata de pui cu ananas si migdale.
Din ananasul si pulpele de pui care ne-au mai ramas pregatim o salata.
Ingrediente
2 pulpe de pui preparate deja la capac
3, 4 felii de ananas
50 g migdale
1 iaurt grecesc
1 cutie rucola
2 fire coriandru
3 linguri ulei de masline
1 lime
Mod de preparare
Carnea de pe pulpe se taie cuburi si se pune intr-un bol, peste frunzele de rucola. Se adauga ananasul taiat cuburi. Din iaurtul grecesc, ulei de masline si zeama de lime se prepara un dressing, care se torna peste salata. Pentru o textura crocanta se adauga migdalele tinute un minut, intr-o tigaie, pe foc.
Vineri
Dimineata: Chifle cu unt si lapte, branza de capra, rosii, masline, castraveti.
Ingrediente
300 g faina alba
200 g faina integrala
2 oua
1 lingurita zahar brut de trestie
1 cub drojdie
100 g unt
½ cana lapte
1 praf sare
Mod de preparare
Intr-un bol se pune faina, iar in mijlocul ei se face o adancitura in care asezam drojdia, zaharul si doua, trei linguri cu lapte cald. Lasam sa actioneze drojdia. Cand aceasta incepe sa isi dubleze volumul, se adauga ouale la temperatura camerei, praful de sare si untul topit. Se framanta manual sau cu mixerul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Se lasa sa creasca, acoperita cu un servet. Cand compozitia si-a dublat volumul, se formeaza bile din aluat, care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu putin spatiu intre ele. Se lasa din nou la crescut, iar apoi se dau la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Cand sunt aproape gata, se ung cu unt topit deasupra.
Pranz: Bors de stevie cu linte.
Ingrediente
1 cana linte verde
1 telina
2 morcovi
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 legatura praz
3 legaturi stevie
2 legaturi loboda rosie
3 linguri ulei de masline
1 l supa de legume
½ l bors
2 legaturi leustean proaspat
Mod de preparare
Legumele spalate si taiate cuburi se inabusa cu supa de legume si ulei de masline. Lintea se spala bine, apoi se pune peste legume. Se completeaza cu restul de supa si se lasa la fiert 20 de minute. Se adauga apoi stevia si loboda. Borsul se incalzeste separat si se adauga in ciorba, odata cu leusteanul. Se lasa sa mai dea in cateva clocote si e gata!
Chiftelute de peste la cuptor cu sos de iaurt cu maioneza si salata verde.
Ingrediente
½ file de peste alb (merluciu, spre exemplu)
2 oua
1 ceapa
1 felie paine inmuiata in lapte
½ lingurita condimente (cardamom, coriandru sau piper alb, dupa gust)
4, 5 catei de usturoi
1 iaurt
2 linguri maioneza
2 fire menta proaspata
Mod de preparare
Fileul de peste se da prin robotul de bucatarie sau masina de tocat, se amesteca cu oua, ceapa inabusita anterior, painea bine stoarsa, usturoi, si condimente. Se formeaza chiftele, care se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la cuptor. Intre timp, se amesteca iaurtul cu maioneza, 2 catei de usturoi si menta. Chiftelele se servesc cu acest sos si salata verde.
Seara: Budinca de legume.
Ingrediente
½ punga de broccoli congelat
3 morcovi
½ cana mazare
1 ardei gras rosu
2 ardei grasi verzi
1 legatura praz
1 legatura ceapa verde
1 legatura patrunjel
4 oua
250 g telemea
150 g cascaval
200 g smantana
50 g pesmet
3, 4 linguri ulei de masline
25 g unt
Mod de preparare
Intr-un wok, se inabusa in ulei de masline si apa prazul, ceapa verde si ardeiul gras, apoi se adauga mazarea si broccoli. Se lasa pe foc 5 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Separat, se pregateste crema de branza din ouale batute, telemea si smantana. Se unge cu unt o forma de yena, se tapeteaza cu pesmet, se adauga compozitia de legume si se rade cascaval deasupra. Se da la cuptor pana se rumeneste.
Sambata
Dimineata: Budinca din lapte de migdale cu mere si pere.
Ingrediente
3 mere
3 pere
250 ml lapte
4 oua
30 g unt
150 g faina
100 g zahar brut de trestie sau sirop de artar
½ lamaie
2 linguri pesmet
Mod de preparare
Merele si perele se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. Cuptorul se incinge la 180°C. Se unge cu unt o forma rotunda, se tapeteaza cu pesmet si se asaza merele si pere frumos. Intr-un castron, se pun faina si zaharul, iar ouale se bat impreuna cu laptele. Daca folosim sirop de artar, il adaugam in lapte. Se inglobeaza laptele cu oua in faina, amestecand cu mixerul. Compozitia se toarna apoi peste fructele din tava. Se poate decora cu fulgi de migdale. Se lasa la cuptor pana se rumeneste frumos.
Pranz: Ciorba de vacuta.
Ingrediente
½ kg carne de vita
1 ceapa
2 morcovi
1 telina
1 pastarnac
1 ardei gras
2 legaturi leustean
½ l bors
150 ml suc de rosii
Mod de preparare
Carnea de vita se pune la fiert si se spumeaza din cand in cand. Dupa ce este pe jumatate fiarta, adaugam legumele taiate cubulete. Cand si acestea sunt aproape fierte, adaugam sucul de rosii. Borsul se fierbe separat si se toarna in ciorba. Se adauga si leusteanul si se lasa sa dea in cateva clocote.
Paste cu rosii si busuioc.
Ingrediente
1 cutie paste integrale
1 cutie rosii cherry
3, 4 catei usturoi
3, 4 linguri ulei de masline
5, 6 fire busuioc
1 lingura parmezan
Mod de preparare
Pastele se pun la fiert conform instructiunilor de pe cutie. Intre timp, se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se adauga usturoiul taiat felii subtiri. Atentie! Se lasa doar cateva zeci de secunde, pentru ca nu trebuie calit. Daca se rumeneste prea tare, uleiul devine amar. Se adauga si busuiocul, pastrand cateva fire pentru ornat. Rosiile taiate in jumatati se adauga in tigaie si se asezoneaza amestecul dupa gust. Cand spaghetele mai au un minut si sunt gata, se scot din oala si se adauga in tigaia cu sos de rosii. Se lasa inca un minut pe foc si apoi se servesc cu parmezan ras deasupra.
Seara: Salata de cartofi cu sos de iaurt si ierburi aromate.
Ingrediente
1 kg cartofi
300 g iaurt
4, 5 catei usturoi
1 lingura parmezan
2, 3 fire menta verde
Mod de preparare
Cartofii se coc la cuptor. Dupa ce s-au racorit, se taie felii. Iaurtul se amesteca cu usturoi, menta si parmezan. Sosul se toarna peste cartofi si se omogenizeaza bine.
Duminica
Dimineata: Cascaval pane la cuptor, rosii, castraveti, masline.
Ingrediente
3 felii de cascaval mai tare
2 oua
100 g pesmet
Mod de preparare
Feliile de cascaval se dau prin ou, pesmet, apoi se repeta operatiunea. Trebuie sa formeze o crusta perfecta, ca sa nu se topeasca la cuptor. Incingem bine cuptorul, la 200°C. Feliile de cascaval se asaza intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptor pana se rumenesc.
Pranz: Ciorba de fasole verde dreasa cu smantana.
Ingrediente
1 punga fasole verde
1 ceapa
2 morcovi
2 bucati albitura
1 telina
4, 5 catei usturoi
200 g smantana
2 galbenusuri
5, 6 linguri otet de mere
Mod de preparare
Fasolea verde se pune la fiert impreuna cu celelalte legume taiate cuburi. Cand s-au fiert, se adauga un dressing preparat asa: galbenusurile se amesteca cu smantana si usturoiul. Se subtiaza cu otetul de mere si o cana de supa lasata la racit. Dressingul se adauga apoi in ciorba, se lasa jumatate de minut sa fiarba si se inchide focul.
Ficatei de pui cu sos de rosii si salata de castraveti cu usturoi.
Ingrediente
1 cutie ficatei
3, 4 linguri ulei de masline
1 cana suc de rosii
1 ceapa
1 capatana usturoi
Mod de preparare
Ficateii se pun in wok cu uleiul de masline si 50 ml apa. Cand s-au fiert pe jumatate se adauga sucul de rosii si usturoi pisat dupa gust. Castravetii proaspeti se taie rondele si se face un dressing din lamaie, ulei de masline, usturoi pisat si o lingurita de mustar. Se toarna peste castraveti si se serveste impreuna cu ficateii.
Seara: Orez cu legume si salata verde.
Ingrediente
150 g orez Camolino
200 g fasole verde
300 g hribi de padure sau orice fel de ciuperci congelate
3 morcovi
2 ardei grasi verzi
2 ardei grasi rosii
1 lingurita ghimbir ras
½ conserva lapte de cocos
2, 3 catei usturoi
2 linguri sos soia
3 linguri ulei de masline
Mod de preparare
Orezul se pune la fiert. Intre timp, se pregatesc in wok legumele. Se aromatizeaza uleiul cu usturoi taiat felii, se adauga morcovul taiat bastonase, apoi fasolea verde, ardeiul gras si ciupercile. Se lasa sa se patrunda. Adaugam si ghimbirul si sosul de soia. Cand orezul este gata, se amesteca cu legumele din wok si se toarna deasupra laptele de cocos, care va da preparatului o textura cremoasa si un parfum delicat.
Iata ce gatesc intr-o saptamana de stat acasa cu familia. Imi plac momentele cand ne asezam toti la masa si asteapta cu curiozitate sa descopere ce a gatit mama. Sper sa trecem perioada asta cat mai usor! Recunosc ca se intampla ca unele feluri de mancare sa le mancam si a dopua zi, dar am organizat acest meniu ceva mai diverasificat pentru tine in special.
Tu cum te descurcati cu copiii in casa? Ce le prepari deosebit?
2 thoughts on “Meniu pentru 1 saptamana”
Buna Laura,
acest meniu este si pentru tine, acum cand esti insarcinata?
Exact!