Multe dintre persoanele cu care m-am intalnit în ultima vreme m-au intrebat ce-am mancat in timpul sarcinii, pentru ca m-am mentinut bine. Desigur, ma bucura astfel de aprecieri, desi parerea mea e ca cel mai important e sa te simti bine si copilul sa se dezvolte frumos. E adevarat insa ca de data asta am avut mai multa grija la ce am mancat. In conditiile pandemiei, fara sport, fara plimbari, mai mult pe-acasă, doar cu cateva miscari de stretching si cat mai alerg dupa Rita, consumul de energie e mic. Dar, cu toate acestea, pana acum am luat in jur de 8 kg si probabil, pana nasc, vor fi in total vreo 10. Sunt mai putine, intr-adevar, decat data trecuta si altfel repartizate. Adica burta e mai mica si mai ascutita, probabil din cauza ca placenta e posterioara, iar daca ma privesti din spate nu iti dai seama ca sunt insarcinata. De fapt, am si pornit de la o greutate mica. Cand am ramas insarcinata aveam 46,7 kg, iar acum, cu toate kg luate, ma simt foarte bine si ma misc usor.
Si in cea de-a doua sarcina am urmat toti pasii pe care trebuie sa-i faca o gravida. Am mers la consultatii, am facut morfologiile fetale pentru fiecare trimestru – foarte importante! – și analizele trimestriale.
La analizele pentru trimestrul 1 totul a fost foarte OK, dar in trimestrul al 2-lea mi-au descoperit o carenta de fier. Nu e nimic nemaipomenit in asta, pentru ca deficitul de fier afecteaza pana la jumatate dintre femeile din lume, insa nici nu e de neglijat, mai ales daca esti gravida. Lipsa de fier afecteaza nu doar sanatatea mamei, ci si buna dezvoltare a fatului. Drept urmare, mi-am schimbat vitaminele pentru sarcina, am inceput sa mananc mai mult spanac și sa beau smoothie-uri din legume cu frunze verzi, dar am avut nevoie si de un supliment pe baza de fier. Cand mi-a zis medicul, mi s-a cam strans inima, pentru ca am mai trecut o data prin aceeasi situatie.
Dupa ce am nascut-o pe Rita, a trebuit sa iau fier si – vreme de vreo 3 luni – m-am simtit destul de ciudat. Parca tot aveam stari de greata si o usoara anxietate, dar puneam totul pe seama schimbarilor din viata mea. Asta pana cand am ajuns in Franta, la sora lui Cosmin, care este medic. M-a vazut ca nu sunt in parametrii mei normali, m-a luat la intrebari si am descoperit ce aveam: suplimentul de fier pe care-l luam imi provoca aceste reactii adverse. Din secunda urmatoare nu l-am mai luat si am inteles ce important e sa iei ceva care ti se potriveste. Nu credeam ca suplimentele de fier iti pot provoca astfel de stari! Acum iau Altrifer LDS FORTE, care ma ajuta sa-mi rezolv problema deficitului de fier fara sa-mi faca rau. Este incapsulat astfel incat previne aparitia reactiilor adverse si asigura absorbtia maxima a fierului. Adica iau o singura capsula/zi si nu am avut nicio reactie adversa. De altfel, medicul mi-a spus ca-l voi tolera usor, pentru ca are doza optima de 30 mg de fier elemental.
In afara de Altrifer, mai iau acid folic, vitaminele specifice sarcinii si un anticoagulant recomandat dupa testele genetice facute acum 3 ani. Asa am luat si la prima sarcina. Si, bineinteles, am mare grija la alimentatie. Spre exemplu, pentru ca sarcina imi „fura” din fier, mananc:
- Broccoli
- Legume cu frunze verzi
- Spanac
- Sfecla
- Caise
- Carne de vita
- Peste
- Tofu
- Cereale integrale
Bebelusii ne iau si din calciul din organism, asa ca, pe langa suplimentele de vitamine si minerale, eu mi-l asigur prin:
- Lapte cu cereale, pe care-l beau dimineata, cu Rita
- Iaurt cu granola
- Branzeturi, ca gustare
Cat priveste proteinele, „caramizile” de la baza organismului nostru, in afara de carne de vita, pui si peste, mai mananc:
- Oua fierte
- Nuci
- Seminte (le pun in salate sau in iaurt)
Am grija sa am o alimentatie diversificata, iar baza o constituie fructele si legumele. Hidratarea e foarte importanta si, pe langa apa, multa apa, beau smoothie-uri din fructe, legume sau din legume cu frunze verzi (pentru ca au fier). Am facut o pasiune pentru apa minerala, pe care o aromatizez in fel si chip – cu plante din gradina (salvie, menta, busuioc) cu cuisoare, ghimbir sau zeama de portocale.
La cafeluta de dimineata – un tabiet care imi place foarte mult – nu am renuntat. Insa beau una pe zi, dimineata, iar apoi completez cu apa, sa nu ma deshidratez.
Tu ai avut deficit de fier in sarcina? Cum l-ai gestionat?
16 thoughts on “Regimul alimentar pe timpul sarcinii”
Acelasi supliment il iau si eu, asta dupa ce am pornit cu un altul pe care nu il asimilam foarte bine si care imi dadea destul de multe neplaceri, printre care cea mai dura fiind constipatia.
Ne-ar ajuta sa ne mai povesteti din experienta celor doua sarcini cum ai facut fata simtomelor din sarcina: dureri de cap, ameteli, carcei. Deorece, nu tot timpul totul este lapte si miere in perioada aceasta.
Am sa scriu si despre aceste aspecte. :)
Hei. Da, si eu am avut anemie si am luat tot Altrifer lds forte si dupa cezariana tot asa am continuat si acum sunt foarte bine. Eu nu mananc carne si a fost destul de greu sa ma ajut cu alimentatia.
Mamica de 2 luni jumatate✌
Multa sanatate!
Buna, Laura! Imi poti spune, te rog cum ai procedat la nasterea naturala luand anticoagulant? Mulți medici recomanda cezariana in acest caz. Eu sunt la prima sarcina, in August urmeaza sa nasc o fetita, suntem nerabdatori sa o cunoastem. :-)
La fel si eu iau anticoagulant si mi-as dori natural. Multa sanatate iti doresc tie si micutei!
7 săptămâni de sarcina, bebe 2 creste în burtica și in ambele sarcini apa minerala și lămâile au fost la înălțime! Naștere ușoară 😘
Exact asa si la mine. :))
La fix a venit articolul tau, Laura.
Ai luat vitamine inainte sa ramai insarcinata?
Imi poti spune ce teste genetice ai facut? Ambii? Adica si sotul?
Multumesc! Sanatate multa!
Inainte de sarcina nu am luat vitamine. Am facut setul clasic de teste genetice la Genetic Center atat eu cat si Cosmin.
Buna Laura. Si iau Altrifer tot din aceleasi motive si intr-adevăr, ma simt bine. Nu am avut reacții adverse. Iar Peștele nu-mi lipseste, mancam o data pe saptamana. La fel ca tine, am avut grija cu mâncarea in timpul sarcinii, am mancat si mananc in continuare multe fructe. Am luat putine kg in sarcina, am pornit de la 58 kg si acum am 63 kg/ sapt 35 de sarcina.
E bine sa mancam sanatos mai ales pe timpul sarcinii pentru ca bebe sa se dezvolte bine. Al meu are 2 kg acum, nu cred ca va fi foarte mare la mare, asa ca am ales sa nasc natural. Cel putin vreau sa incerc. Fiind prima sarcina, nu se stie ce se poate intampla.
Iti doresc multă sanatate in continuare si naștere ușoară! :)
O sa fie foarte bine, trebuie doar sa ai incredere in tine si in bebelusul tau. Astept vesti bune.Sa fiti sanatosi.:)
Hello! As dori sa te intreb daca ai luat acid folic inainte de sarcina?
Inainte nu am luat, dar am inceput in prima zi in care am aflat ca vom avea un bebelus. Iau si acum. :)
Si eu iau Lactiferon plus, la analizele din trimestrul 2, mi-a aparut o mica anemie, si sa nu se agraveze mi l-a prescris doctorita mea. Pe langa mai iau 4 bones plus din sapt 20 si o sa iau pana la sf sarcinii, iar inainte de sarcina si pana in sapt 18 am luat acid folic 😊 acum am aproape 26 de sapt si un baietel tare activ. Nastere usoara sa ai! 😊
Multumesc. Asemenea! :)
Da, am avut și eu anemie in sarcina, am luat Altrifer din Februarie pana in Mai. La fel sunt și eu cu anticoagulant, acid folic, vitamina C și D plus vitaminele de sarcina. Am avut și eu cârcei, constipație, tulburări de respiratie, vizite dese la baie, numai kg mi-au făcut probleme, am luat deja 15 kg și acum sunt in 35 de săptămâni. Fetița avem și noi! Sarcina ușoară in continuare!