Desi recunosc ca vara e anotimpul meu preferat, nu pot sa spun ca toamna nu-mi place chiar deloc. Are un altfel de farmec, pe care nu pot sa nu-l observ, in ciuda zilelor mai scurte si fara soare. Imi plac culorile anotimpului astuia si mai ales „toamna in bucate” – abundenta de fructe si legume care inca mai sunt pe piata, cred ca pentru vreo doua saptamani. Dar pana atunci, bine ar fi sa ne facem plinul de vitamine si minerale provenite din ingrediente de sezon si sa ne „tratam” un pic astenia de toamna cu mancare buna. Nu-i o idee rea, nu?
Luni
Mic dejun
Clatite cu pere si iaurt grecesc
Ca sa faci clatite cu pere ai nevoie de:
2 pere date pe razatoarea mica
3 oua
200 g faina integrala
1 lingurita unt topit
1 cana lapte
2 linguri sirop artar
½ lingurita extract vanilie
Mod de preparare
Mixeaza ouale cu siropul de artar, lapte si vanilie, apoi adauga untul topit si faina. Incorporeaza si perele cu o spatula. Incinge apoi o tigaie antiaderenta si coace clatitele. E un pic mai dificil sa le intorci, pentru ca sunt destul de fragile. Serveste-le cu iaurt grecesc alaturi.
Pranz
Supa cremoasa de dovleac si linte
Ingrediente
500 miez dovleac taiat cuburi
100 g linte rosie
2 cepe
2 catei usturoi
1 l supa de legume
cimbru
2 linguri ulei de masline
1, 2 linguri seminte de dovleac
½ cutie lapte de cocos
Mod de preparare
Inabusa ceapa taiata fin si usturoiul cu 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri supa de legume, iar cand s-au inmuiat, adauga dovleacul si lintea. Toarna restul de supa incalzita, apoi lasa sa fiarba la foc mic. Asezoneaza cu sare, piper si cimbru, iar cand dovleacul si lintea au fiert, ia oala de pe foc. Într-o tigaie antiaderenta pune semintele de dovleac si lasa-le 2, 3 minute pe aragaz. Adauga in oala cu supa si laptele de cocos, apoi mixeaza totul cu un blender vertical. Serveste cu seminte de dovleac si eventual cu crutoane facut la cuptor cu ulei de masline, ierburi aromatice si parmezan.
Saramura de pui
Ingrediente
4 pulpe dezosate sau piept de pui
2, 3 roșii
2 ardei grasi
2 ardei kapia
1 capatana usturoi
2 fire cimbru
Mod de preparare
Frige pe gratar carnea si legumele. Pune la foc o oală cu un litru de apa, iar cand clocoteste adauga rosiile curatate de coaja si date pe razatoare si ardeii curatati de pielita si taiati fasii. Adauga si carnea de pui, asezoneaza cu sare, piper si cimbru. Lasa sa fiarba 7 – 10 minute si stinge focul. Adauga si usturoiul pisat cand zeama s-a mai racit un pic si serveste saramura cu mamaliga, pe care poti sa o fierbi in lapte sau apa.
Cina
Salata de frunze de andive cu dovleac copt si branza
Ingrediente
½ dovleac placintar copt
1 cutie branza cremoasa
2 legaturi frunze de andive (eu le-am gasit in piata)
100 g nuci (optional)
ulei de masline, otet balsamic sau lamaie
Mod de preparare
Spala frunzele de andive si pune-le pe un platou. Taie dovleacul cuburi, la fel branza cremoasa. Nucile decojite incalzeste-te un pic intr-o tigaie fara ulei, apoi pune-le peste restul ingredientelor. Prepara un dressing din ulei de masline si otet balsamic sau lamaie, toarna-l peste salata si poti sa o servesti. Nu e nevoie de sare, pentru ca ai ca ingredient branza, iar frunzele de andiva au gust picant.
Marti
Mic dejun
Sandvis cu salata, ou si sos de iaurt si lapte de capra
Ingrediente
paine toast integrala
4 oua
1 cutie iaurt grecesc
1 lingura parmezan
2 linguri ulei de masline
1 lingurita mustar
1 lingurita otet balsamic
Mod de preparare
Prajeste feliile de paine la prajitor. Asaza pe fiecare o frunza de salata. Intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei, sparge ouale si lasa-le sa se faca pe o parte. Cand sunt gata, intoarce-le si pe partea cealalta cu paleta. Pune apoi ouale peste salata. Amesteca iaurtul cu mustar, otet si ulei de masline si pune cate o lingurita peste oua, apoi presara parmezan.
Pranz
Salata calda de legume cu sos de branza
Ingrediente
2 vinete
2 ardei grasi
2 ardei kapia
5, 6 rosii cherry
100 g branza cremoasa
2 linguri ulei de masline
3 linguri otet balsamic
2 linguri smantana
1, 2 catei usturoi
1 legatura marar
Mod de preparare
Pune la copt in cuptor vinetele taiate rondele si ardeii sferturi. Cand sunt gata, pune pe un platou rondelele de vinete, ardeii fasii si rosiile taiate jumatati. Prepara un sos din branza sfaramata cu furculita, smantana, usturoi, apoi adauga uleiul de masline si otetul. Toarna dressing-ul de branza peste salata si presara marar proaspat.
Biban de mare cu topping de pesmet, portocala si marar cu garnitura de cartof dulce copt
Ingrediente
4 bucati file biban de mare
4 cartofi dulci
½ lingurita coaja de portocala
2, 3 linguri pesmet
1 legatura marar
sare, piper alb
2, catei usturoi
2 linguri ulei masline
Mod de preparare
Dupa ce i-ai spalat, cresteaza cartofii dulci la distante egale de 1,5, 2 mm, stropeste-i cu ulei de masline, presară sare de mare si pune-i la copt in cuptor, fara sa indepartezi coaja. Pesmetul pune-l in blender si amesteca-l cu coaja de portocala (foloseste bio, ca sa nu fie data cu ceara), marar, usturoi, sare, piper. Spala fileurile de biban de mare, apoi presară pe ele topping-ul. Stropeste cu ulei de masline si pune-le la cuptor, cand cartofii sunt pe jumatate copti. Serveste cu salata verde, cu dressing din ulei de masline si portocala.
Cină
Salata de toamna cu piept de curcan, sfecla rosie si castane
Ingrediente
2 bucati piept de curcan fripte
2 bucati sfecla rosie coapta
200 g castane coapte
1 salata verde
1 ceapa rosie mica
2 linguri ulei de nuci (sau masline)
3 linguri otet balsamic
1 lingurita mustar Dijon
Mod de preparare
Pune pe un platou frunzele de salata rupte cu mana, pentru un aspect mai rustic al salatei. Adauga pieptul de curcan taiat fasii, sfecla cuburi si castanele rupte in sferturi. Presara ceapa rosie taiata fin, apoi prepara un dressing din ulei, otet balsamic si mustar, toarna peste salata.
Miercuri
Mic dejun
Budinca de orez cu lapte vegetal
Ingrediente
100 g orez Camolino
500 ml lapte ovaz neindulcit
1 lingura sirop agave
½ lingurita extract vanilie
30 g stafide aurii sau 5, 6 curmale taiate bucati mici
Mod de preparare
Intr-o forma antiaderenta, pune orezul, laptele indulcit cu sirop de agave, vanilia si stafidele sau curmalele. Da la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 45 de minute sau pana prinde o crusta aurie deasupra.
Pranz
Ciorba de ghebe
Ingrediente
1 punga ghebe congelate sau 500 g ghebe proaspete
1 morcov
1 telina
1 ardei gras
1 fir praz
1 legatura leustean
200 ml suc de rosii
200 ml bors proaspat
2 catei usturoi
2 linguri ulei de masline
Mod de preparare
Inabusa intr-o oala toate legumele taiate marunt – mai putin ciupercile – cu uleiul de masline si apa pana se inmoaie. Cand sunt gata, adauga ciupercile si usturoiul pisat, lasa pe foc 5 minute, apoi adauga sucul de rosii. Lasa sa fiarba si dupa 15, 20 de minute poti pune borsul fiert separat si leusteanul proaspat. Mai da intr-un clocot si ciorba e gata.
Ardei umpluti cu soia, grau germinat si ciuperci
Ingrediente
1 ceasca soia texturata
1 ceasca grau germinat
200 g ciuperci
2 fire praz
4 ardei grasi
2 ardei kapia
¼ telina
200 ml suc de rosii
2 linguri ulei de masline
300 ml supa de legume
Mod de preparare
In wok-ul bine incins pune uleiul de masline, ardeiul kapia taiat cubulete, prazul si telina taiate marunt si inabusa cu apa. Pune in wok si ciupercile, soia si graul germinat. Lasa pe foc 5 – 7 minute, apoi da la racit. Umple ardeii curatati de cotor cu aceasta umplutura si pune-i intr-o cratita. Toarna supa de legume, stropeste cu suc de rosii si da-i la cuptor pentru 45 – 50 de minute. Sunt atat de gustosi si consistenti incat nu zici ca sunt de post!
Cina
Salata de cartofi copti cu somon afumat si rucola
Ingrediente
3 cartofi copti
1 plic somon afumat sau macrou afumat
1 ceapa rosie
1 cutie rucola
ulei de masline, zeama de lamaie, mustar de Dijon
Mod de preparare
Coace cartofii in coaja. Cand sunt gata, lasa-i un pic la racit, apoi taie-i rondele si pune-i pe un platou, pe frunze de rucola. Taie somonul fasii, ceapa rosie julienne, iar apoi prepara dressing-ul din ulei de masline, zeama de lamaie si mustar Dijon. E o salata reconfortanta in zilele de toamna mai reci. Cartofii copti umplu casa de mirosuri placute, care-ti dau un sentiment de camin cald si tihnit.
Joi
Mic dejun
Porridge cu dovleac si scortisoara
Ingrediente
200 ml lapte
4 linguri fulgi de ovaz
1 felie de dovleac copt
praf scortisoara
seminte de dovleac
1 lingurita miere
Mod de preparare
Pune fulgii de ovaz intr-un castron, da in fiert laptele, apoi toarna-l peste fulgi. Adauga dovleacul copt, scortisoara si mierea. Mixeaza cu ajutorul mixerului vertical. Serveste ornat cu seminte de dovleac.
Pranz
Supa clara de vita cu crutoane aromate
Ingrediente
700 g rasol de vita
1 ceapa
1 pastarnac
2 morcovi
1 telina
1 fir praz
Mod de preparare
Carnea se spala si se pune la fiert cu putina sare. Cand apa fierbe si incep sa se coaguleze proteinele din carne, se ia spuma, iar dupa aproximativ 30 de minute se pun la fiert si legumele. Cand totul e fiert, se scot carnea si legumele si se strecoara supa daca e nevoie. Felii de paine mai tare se taie cuburi care se stropesc cu ulei de masline, oregano si parmezan. Se baga crutoanele aromate la cuptor, pe hartie de copt, pana devin crocante si se consuma cu supa.
Carnea de vita si legumele poti sa le servesti cu un sos de hrean preparat din hrean dat pe razatoarea mica, suc de lamaie, miere, sare, iaurt sau smantana.
Cannelloni cu legume
Ingrediente
8, 10 cannelloni
2 fire praz
2 ardei kapia
2 dovlecei
½ telina mica
1 morcov
2, 3 linguri boabe mazare congelata
1 legatura ceapa verde
250 g ricotta
200 g smantana
100 g parmezan
100 g unt
½ cescuta vin alb
2, 3 catei usturoi
sare, piper, coriandru macinat, oregano
2 linguri ulei
Mod de preparare
Intr-o tigaie, inabusa toate legumele – cu exceptia cepei – cu ulei de masline si jumatate din cantitatea de unt. Adauga din cand in cand cate putina apa pana se soteaza, iar cand sunt gata, da deoparte si amesteca cu ricotta si parmezan. In alta tigaie inabusa ceapa cu untul ramas, ulei de masline si 2, 3 linguri apa. Cand s-a mai inmuiat, adauga vinul, apoi smantana si lasa sa dea in clocot. Umple cannelloni cu legumele sotate amestecate cu branza si asaza-le intr-un vas termorezistent. Toarna deasupra sosul de smantana, apoi presara parmezan si da la cuptor. E gata cand e rumenit frumos deasupra.
Cina
Salata de baby spanac cu portocale si Halloumi
Ingrediente
2 portocale
1 pachet branza Halloumi
1 punga baby spanac
2 morcovi
1 lingurita miere de albine
2 linguri ulei de masline
3 linguri otet balsamic
Mod de preparare
Pune pe un platou frunzele de spanac. Taie morcovii fasii lungi, cu ajutorul aparatului de curatat legume. Incinge o tigaie grill, apoi frige branza Halloumi. Decojeste portocala si taie feliile in jumatati pe care adauga-le la salata. Pune si branza, apoi prepara dressingul din ulei de masline, otet balsamic si miere si toarna-l peste ingrediente. E o salata grozava, care imbina toate gusturile – sarat, dulce si usor amarui.
Vineri
Mic dejun
Burrito cu tofu fript si pasta de masline cu avocado
Ingrediente
2 lipii
1 cutie tofu
100 g masline kalamata fara samburi
1 avocado copt
2 linguri ulei masline
1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare
Miezul de avocado, maslinele, uleiul si zeama de lamaie se pun in blender si mixeaza pana se obtine o pasta. Tofu se frige la grill, apoi tot in tigaia grill se incalzesc si lipiile. Ungele apoi cu pasta de avocado, pune felii de branza si ruleaza, apoi le poti servi.
Pranz
Chiftele marinate din linte cu salata de castraveti cu marar
Ingrediente
250 g linte
2 cepe
1 morcov
½ telina
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
4, 5 catei usturoi
Mod de preparare
Lintea se pune la fiert cu o ceapa. Morcovul, telina, ceapa se dau pe razatoarea mica sau prin chopper, apoi se inabusa in ulei de masline si apa. Dupa ce lintea a fiert, se mixeaza impreuna cu legumele inabusite. Se inmoaie o felie de franzela, se scurge si se adauga in compozitia de chiftele. Se toaca verdeata si se pune si ea, apoi se asezonează cu sare si piper. Chitelele se coc la cuptor, pe hartie de copt. Se pot manca si simple, dar daca ti-e pofta de o mancare cu sos, prepara un sos de rosii dintr-o conserva de rosii cuburi. Inabusa o ceapa taiata si 2, 3 catei de usturoi taiati felii, stinge cu rosiile cuburi, apoi lasa sosul sa scada. La final adauga chiftelele si lasa focul mic sa dea in unul, doua clocote. Serveste alaturi de o salata de castraveti proaspeti cu marar.
Piure de pastarnac cu ciuperci fripte
Ingrediente
5, 6 bucati pastarnac mai mari
2, fire cimbru
1 catel usturoi
½ conserva lapte de cocos
½ ciuperci champiognon brune
Mod de preparare
Curata pastarnacul, apoi pune-l la fiert (apa ramasa foloseste-o la alte retete, pentru ca e gustoasa si hranitoare) cu un catel de usturoi si cimbru. Cand e gata, pune pastarnacul in blender si mixeaza-l cu lapte de cocos, apoi asezoneaza-l cu sare de mare si piper alb. Ciupercile se spala, apoi se pun pe gratar cu putina sare de mare. Dupa aproximativ 10 minute sunt gata si se pot servi cu piureul de pastarnac.
Cina
Dorada la cuptor cu conopida
Ingrediente
1 dorada
1 conopida mica
2, 3 linguri ulei de masline
1 portocala
1 conopida mica
1 cescuta vin alb
½ lingurita praf lemongrass
Mod de preparare
Dorada se sareaza, pipereaza si se pune intr-un vas termorezistent. Conopida se desface buchete si se asaza langa peste. Se stropeste totul cu ulei, se stoarce portocala si se adauga zeama in tava, apoi vinul si lemongrass. Se da tava la cuptor, acoperita in primele 30 de minute, ulterior se scoate folia ca sa se rumeneasca pestele.
Sambata
Mic dejun
Clatite din faina integrala cu branza de vaci, miere si scortisoara
Ingrediente
2 oua
1 cana lapte
1 lingura ulei de masline
faina cat sa obtii un aluat fluid
1 lingurita miere
½ lingurita scortisoara
Mod de preparare
Intr-un bol, bate ouale, apoi adauga laptele si uleiul de masline. Pune cate o lingura de faina integrala pana obtii un aluat fluid, specific de clatite. Coace-le intr-o tigaie antiaderenta. Branza de vaci mixeaz-o cu miere si scortisoara, apoi umple clatitele cu aceasta compozitie.
Pranz
Supa de pui cu taitei de casa
Ingrediente
1 piept de pui (se pot pune si aripile si spatele, in functie de cantitate)
1 ceapa
2 morcovi
1 telina
1 pastarnac
1 ardei kapia
Pentru taitei
2 oua
200 g faina
1 praf sare
Mod de preparare
Puiul se portioneaza si se pune la fiert in apa cu un praf de sare. Se indeparteaza spuma, iar cand aceasta nu se mai formeaza se pun legumele taiate cubulete. Se lasa sa fiarba la foc mic pentru o ora, o ora jumatate. Intre timp, se prepara taiteii de casa. Faina se amesteca cu oua si sarea si se framanta bine, pana se obtine un aluat elastic. Se intinde o foaie care apoi se ruleaza sul. Cu un cutit bine ascutit se taie fasii cat mai subtiri. Se adauga in supa in ultimele 10 minute de fierbere.
Pulpe de curcan cu sos de gutui si mere
Ingrediente
1, 2 pulpe de curcan
3 mere
1 gutuie
1, 2 catei usturoi
½ lingurita ghimbir proaspat ras
1 ceapa
1 cana supa de legume sau pui
2, 3 linguri ulei
1 ramura rozmarin sau 2 frunze salvie
Mod de preparare
In cratita unsa cu ulei se frig pulpele pe ambele parti, ca sa retina sucurile in interior. Se scot cand sunt gata si se pune ceapa taiata fin, care se inabusa cu supa de legume sau carne. Se adauga gutuile si merele si se lasa pana se inmoaie. Se pun inapoi pulpele de curcan impreuna cu ierburile aromate si usturoiul taiat felii, se acopera cu supa si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand carnea s-a patruns bine se poate scoate. Gutuile si merele se mixeaza, apoi se lasa sosul sa mai scada si se serveste impreuna cu curcanul.
Cina
Orez gratinat cu legume
Ingrediente
1 morcov
1 broccoli
1 ardei rosu
1 dovlecel
200 g orez integral
2 linguri ulei
100 g parmezan
1 ou
2 linguri iaurt
Mod de preparare
Orezul se fierbe al dente. Legumele se taie cuburi, broccoli se desface buchete, apoi se inabusa cu ulei si cateva linguri de apa pana se inmoaie. Nu trebuie fierte de tot, ci doar pe jumatate. Legumele se amesteca cu orez si parmezan, apoi se pun intr-o forma unsa cu unt. Oul se bate impreuna cu iaurtul si se pune peste orez, iar deasupra se presara parmezan. Se da la cuptor pentru 40, 45 de minute.
Duminica
Mic dejun
Bruschete cu rosii si usturoi, cu branza cheddar, cu prosciutto si mozzarella
Ingrediente
1 bagheta
6 catei usturoi
2 felii branza cheddar
2 felii prosciutto
1 mozzarella
6 rosii cherry
2, 3 fire busuioc
Mod de preparare
Bagheta se taie felii care se stropesc cu ulei de masline, iar apoi se dau la cuptor. Se intorc de pe o parte pe alta si se lasa la rumenit. Cand sunt gata, se scot, se taie usturoiul jumatate si se freaca painea cu usturoi. Pulpa rosiilor cherry se taie marunt si se pune pe unele dintre felii, care se orneaza cu busuioc. Pe alte felii se pun bucati de branza cheddar si mozzarella si prosciutto. Acestea se dau la cuptor aproximativ 10 minute sau pana se topeste branza. Se servesc imediat.
Pranz
Salata de conopida cu pui si maioneza de avocado
Ingrediente
1 conopida
1 piept pui fiert
2 avocado
1 catel usturoi pisat
2 linguri ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri iaurt grecesc
sare si piper
1 legatura patrunjel
1 lingura parmezan
Mod de preparare
Fierbe conopida desfacuta buchete la abur. Intre timp, prepara maioneza de avocado astfel: taie avocado si extrage miezul, pe care pune-l in blender cu ulei, lamaie, usturoi si iaurt si mixeaza bine. Daca mai e nevoie, mai adauga o lingura de iaurt. Asezoneaza cu sare si piper. Pune buchetele fierte de conopida pe un platou, pune si pieptul de pui taiat felii, apoi toarna deasupra maioneza. Orneaza cu patrunjel tocat fin si condimenteaza si cu parmezan.
Friptura de vita cu baby morcov și broccoli
Ingrediente
1 kg carne de vita (preferabil cu os)
6 – 8 baby morcovi
1 broccoli
1 ceșcuță vin alb
2, 3 linguri ulei de masline
sare, piper
1 crenguță rozmarin
1 vârf linguriță boabe coriandru pisate
Mod de preparare
Carnea de vita se spala, apoi se pune într-un vas care sa poata fi dat la frigider de pe o zi pe alta sau macar 2, 3 ore. Se sareaza si se pipereaza bucatile de friptura, se pun rozmarinul și coriandrul și se masează bine carnea cu amestecul de condimente. Se adauga vinul si uleiul si se lasa la marinat. Peste cateva ore, carnea de vita se pune intr-o tava alaturi de baby morcov si buchetele de broccoli. Se toarna marinata deasupra carnii si se da la cuptor la foc mic, pentru o ora si jumatate. E gata cand e frageda, bine rumenita si se desface de pe os. Se poate servi cu salata verde, de andive sau rucola.
Cina
Cartofi dulci cu branza si ceapa verde
Ingrediente
4 cartofi dulci
100 g branza Cheddar rasa
100 g telemea
2 linguri iaurt
1 legatura ceapa verde
Cartofii dulci se spala si se pun la copt in coaja. Cand sunt aproape gata, se scot, se taie in jumatati si se umplu cu crema de branza – se amesteca Cheddar cu telemeaua, iaurtul si ceapa verde taiata fin. Se dau din nou la cuptor pana se topeste frumos branza. Daca vrei, poti sa ii servesti cu o salata verde alaturi.
Eu asta am avut inspiratia sa gatesc din fructe si legume de toamna. Tu ce idei ai? Sunt deschisa oricand la sugestii!
3 thoughts on “Retete de toamna si de Post pentru o saptamana”
The article has extremely high-quality content, I appreciate it, your article will certainly bring a lot of useful knowledge to everyone. respect you
Supa crema de dovleac si bruschete as manca oricand si oricat, indiferent de sezon. Interesanta combinatia cu branza cheddar, prosciutto si mozzarella. Yumy!
Buna ziua retetele sunt foarte inspirate , eu sunt adeptul sucurilor de sfecla rosie dulce . Iubesc conopida la cuptor cu ierburi aromatice .Am sa ma inspir de la dv cu prospetime si retete noi . Cu respect .