Fotografii din 4.04.2020
Pentru ca stiu ca si tie iti plac deserturile “indraznete”, am preparat un tort de mere impreuna vu prietena mea, Nadia. Daca incerci reteta, te astept cu pareri. Chiar sunt curioasa cum o sa-ti iasa. Pofta buna si inspiratie maxima la ornat! :)
Ingrediente:
- 6 oua;
- 150 g zahar (pentru caramelizat)
- 8 linguri de faina;
- 6 linguri de zahar;
- coaja de lamaie;
- 1 pliculet praf de copt;
- 2 pliculete de zahar vanilat;
- 1 fiola esenta de rom;
- 5-6 mere;
- 6-8 lingurite magiun sau dulceata de visine.
- miez de nuca;
- aprox 600 g smantana pentru frisca;
- 1/2 pahar de lapte;
- 1/2 pahar de ulei.
- 3 lingurite zahar (pentru sirop)
- 4 linguri zahar pudra (pentru frisca)
Preparare
Pune cuptorul la incins la 180 grade. Merele se curata si se scot cotoarele. In cratita in care faci tortul pui 150 g zahar pe care il caramelizezi si tapetezi peretii vasului cu el. Pui merele curatate de coaja si de cotorul din interior si le umpli cu magiun si cu miezul de nuca. Pandispanul il faci din cate oua preferi (in functie de dimensiunea cratitei). Eu am ales sa pun 6 oua la care am separat albusul de galbenus. Bate galbenusurile cu 4 linguri de zahar, apoi toarna laptele si uleiul. Cerne faina si inglobeaz-o treptat pentru a nu face cocloase. Adauga coaja de lamaie, praful de copt (stind cu putina zeama de lamaie) si zaharul vanilat. Separat bat albusurile cu un tel sau cu mixerul. Cand devine albusul spuma adauga restul de zahar si bate pana se obtine o spuma tare, apoi incorporeaza aceasta compozitie in amestecul cu galbenusuri. Amesteca incet cu o spatula de lemn pana obtii o compozitie omogenta. Aspectul trebuie sa fie aerat ca sa poata creste frumos. Pandispanul obtinut se adauga peste mere si apoi se da la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
Cat timp sta blatul la cuptor pregateste siropul. Pune pe foc o oala mica cu 1/2 cana de apa in care amesteci 3 lingurite de zahar si esenta de rom. Se lasa la racit.
Dupa ce blatul s-a copt, se lasa la racit si dupa ce s-a racit bine se insiropeaza folosit o lingura cu care torni practic in oala siropul. Se mai lasa aproximativ 25 de minute ca sa se patrunda bine siropul in blat. Intre timp poti face frisca. Se amesteca cu mixerul smantana cu zaharul pudra si daca doresti poti pune si intaritor de frisca. Noua ne place mai raw, asa incat o lasam naturala! :)
Rastorni apoi blatul pe un platou si il ornezi cu multa frisca naturala.
Sper sa va placa reteta! Recunosc ca este tortul meu preferat!
Astfel de retete mai gasesti in cele doua volume de bucate “Ramai la masa?” si “Forma Gustului”.
116 thoughts on “Tort de mere”
Laura, ai incercat cumva rețeta aceasta și cu alte fructe? Mă gândeam să îl fac cu piersici. A ieșit bun cu mere, dar eu una nu mă omor după mere. 🤷🏻♀️ Mulțumesc mult! 🙏
Fereasca Sfantul cate comentarii si pareri. Este un simplu pandispan (pain d’Espagne), turnat peste niste mere decojite si fara cotoare umplute cu gem si nuca…serios..pe vremea lui Ceausescu era nelipsit din bucatarie. Aveti mamici sau bunici care v-au gator tortul. Laura asa il face, pt ca asa le place lor. E o recomandare, o sugestie…
Sunt uimita de ce comentarii rautacioase sunt aici, la o reteta foarte buna. Oare am uitat cum bunicii nostri gateau cu zahar rafinat, ulei rafinat etc.? Este foarte simplu: nu iti place ce scrie Laura Cosoi, nu o mai urmaresti. :) Imi place foarte mult reteta, Laura! Eu chiar am prima ta carte de bucate si intentionez sa o comand si pe a doua. Felicitari!
Buna.Laura vreau sa te intreb daca acelasi tort cu mere ti l a facut si Cosmin?Ma refer la tortul de pe instagram cu mere!Merci
Da, sigur, este acelasi tort de mere pe care l-a facut si Cosmin si pe care l-ai vazut pe Instagram.
Eu fac acest tort de doi ani,îmi iese foarte bun și primesc aprecieri. Îl fac și de sărbători pentru că este foarte răcoros. Ps. pun un plic de praf de copt ,in rest respect întocmai reteta. Succes!🍀🍰🍹
Sì miezul de nuca? N-ai mai zis nimic de el…
Nu am mai spus? Nu stiu cum de mi-a scapat. Se pune impreuna cu dulceata in locul cotorului de mar.
Cum nu a zis de miezul de nuca? A zis unde se pune, cred ca ti-a scapat tie Corina la citit.
Buna Laura. Din interviurile tale referitoare la alimentatie reiesea intotdeauna ca incerci sa mananci cat de cat sanatos. Cum sa folosesti zahar vanilianat in locul celui vanilat sau chiar esenta de vanilie daca nu gasesti alternativa(PASTAIE DE VANILIE!!) Banuiesc ca stii cat de nociv e si nu are nici o legatura cu VANILIA…cu exceptia gustului. Am observat ca nu ai raspuns nici unei “critici” si as aprecia un reply din partea ta sa intelegem si noi daca intr-adevar a fost o scapare sau aici e vorba doar de reclama si atunci autenticitatea iasa din discutie. Multumim
Foarte nociv este si zaharul, dar il folosim din cand in cand, nu-i asa? In plus eu nu fac excese si aceasta reteta este una recomandata de prietena mea, Nadia. Nu fac reclama si pana la urma alegerea iti apartine atunci cand doresti sa inlocuiesti un ingredient!
Zaharul rafinat este alta discutie.Toti il folosi..si faina alba este alta discutie..dar nu despre asta vorbim. Nu vad de ce cineva ar inlocui esenta naturala de vanilie cu ceva cu acelas gust dar total toxic si chimic. Nu e vorba de excese aici..
@Andra, chiar mi se pare ca exagerezi. Nu cred ca e locul sa vii aici sa epatezi cu parerile tale. E alegerea ta sa pui ce vrei in tort, daca vrei, tu poti pune doar mere. Daca ar fi pus pastai si si sirop de artar,” vaii ca sunt scumpe, ca nu se gasesc oriunde, ca vii si dai sfaturi pe net cand tu stai pe gramada de bani”. De ce ti ai irosit timpul sa vii sa ne luminezi? Crezi ca Laura sau altcineva nu stie ce e toxic sau nu?
Laura te rog frumos sa imi spui ce gramaj are paharul in care ai masurat laptele si uleiul pentru ca imi iese foarte moale compozitia,la atatea lichide doar 6 linguri de faina? Iese ca o compozitie pentru crepe,clatite. Pana acum de trei ori am incercat sa o fac si nu imi iese,ceva e in neregula pentru ca am respectat reteta. Multumesc :)
Trebuia sa bat albusurile spuma? in reteta nu este specificat sau nu am fazut eu dar in poze parca sa se intelege .
Buna Laura,
Am incercat si eu reteta ta. Am pus doar un plic de praf de copt, e drept, dar a iesit perfect.
Multumesc mult!
Spor la gatit
😙
Ma bucur!!!! :)
Ma bucur!!!:)
Draga mea in dorinta de a comande cartea am zis sa-ti incerc reteta de tort cu mere si bine am facut caci astfel m-am lecuit.fetelor faceti voi ce stiti mai bine si lasati bucatareala in seama adevaratilor profesionisti.inafara de faptul ca merele trbuiesc lasate la cuptor inainte laptele ce cauta acolo?pacat de produsele care trebuie sa le arunc
Carmen sau Iulian, eu prepar acest tort de multi ani si mai bine de 90% dintre cei care au incercat reteta au reusit sa savureze torul de mere propus de mine. In cazul tau nu stiu stiu de ce nu a functionat. Merele nu se coc inainte ci se pregatesc asa cum am scris. Evident ca se pot coace inainte, dar asta nu inseamna ca propunerea mea este una gresita! Cred totusi ca ceva ti-a scapat ca altfel nu imi explic! Cat despre “bucatareala” este o pasiune si nu am sa ma dau niciodata drept “chef”. Iti recomand cu drag volumul “Ramai la masa?”!
Nu stiu tu ce ai facut,dar de ani de zile fac reteta aceasta exact la fel..daca tu nu stii sa urmezi pasii,asta nu inseamna ca nu e buna reteta…
Toate bune si frumoase..,dar sa pui 2 pliculete de praf de copt la 6 linguri de faina mi se pare exagerat de mult,poate ati vrut sa scrieti 1/2 plic praf de copt,instructiunile de pe plic scrie ca se foloseste 1 plic la 500 gr faina.
Nu stiu cum toate doamnele care spun ca au facut reteta nu au sesizat acest lucru !!???
Daca au folosit cantitate indicata de dv cred ca pandispanul de la tort miroase numai a praf de copt…
Asa este, cred ca e cam mult, Unul e de ajuns. Eu am pus doua si a crescut pana in tavan :)
Eu am pus 1/2 pliiculet praf de copt😊
Foarte bine! O sa creasca si asa :)
Buna seara,Laura!
Trebuiesc sa iti marturiesc cat ma bucur ca am dat peste acesta reteta minunata,datorita tie :)
Am facut acest minunat tort cu mere si a iesit delicios…
Baietelul meu abia astepta sa fie gata,nu mai avea rabdare. Iar la final a fost asa:
,,Mmm ce buun ee”!
Seara minunata!
Raluca.
P.S Mult succes in continuare! :) Te pup!
Iti multumesc Raluca si ma bucur ca a iesit tortul bun :)
Din poze se vede ca merele nu sunt bine coapte si ramane blat necopt…deci ar trebui sa coci merele mai intai…apoi adaugi compozitia de pandispan…iese perfect :) Eu asa il fac!
Depinde si de soiul merelor. Sunt unele moi care se pot coace impreuna cu aluatul. Ma bucur ca iti place tortul. :)
Tocmai am incercat tortul si a iesit crud. Care ar putea fi cauza oare? Am facut intr-o forma de tort mai mare, sa fie asta cauza?
Probabil temperatura a fost problema, sau merele prea apoase…
Pingback: Anglia: Londra (primavara 2015) | Laura Cosoi
Yamiiiiiiii!!! Acum am pregătit această bunătate de tort a 2-a oara cu reţea ta Laura și a ieșit super!!!! E preferatul meu!!! Și bebele nostru Andrei e de aceeași părere!! :) Multumim pentru reteta!!! Pupici :*
Buna Laura,
Din intamplare am dat peste reteta ta de tort si as vrea sa te intreb; 2 pliculete de praf de copt nu sunt prea mult? Si eu fac aceasta reteta de mult timp si pun doar un varf de praf de copt. Nu are importanta marimea merelor. Absolut deloc. Praf de copt se pune mai mult in cazul blaturilor “grele” cu multa cacao sau nuci. Nu de alta dar poate vor sa incerce reteta si alte fete si sa nu aiba o surpriza neplacuta.
Buna! Acum l am pus LA cuptor :D…sa vedem ce iese pentru ca am inlocuit unele ingrediente.. Am scos romul, zaharul l am inlocuit cu pudra bio de agave si Faina cu 4linguri de secara si 2 de Faina de migdale… Wish me luck!
Toate bune si frumoase, dar nu ati inteles si nu ati facut esentialul: pandispanul nu se pune peste merele crude!!!! Ce fason de prajitura e aia cu un pandispan trantit peste niste mere nici crude, nici coapte??????
Modalitatea corecta de a face acest tort este urmatoarea:
Inainte de a pune coca, merele se dau la cuptor si se coc. Abia dupa ce s-au copt, 75%, se pune pandispanul si se da iar la cuptor pentru coacerea pandispanului. Atunci sa vedeti minunatie!!! Merele sunt coapte 100%, arata ca un jeleu, aroma e perfecta cu caramelul…
Se rastoarna FIERBINTE! Altfel se rupe. Nu e neaparata nevoie de insiropare pentru ca prin rasturnare siropul din mere si caramel intra in pandispan. Se mananca RECE cu sau fara frisca.
Buna seara fetelor….
Iulia te sustin in cele spuse…merele se coc la cuptor ..concord cu tine in tot ce ai spus…mama imi prepara acest tort de multi ani si pot spune ca este ceva de vis.
Asa este , merele trebuiesc coapte mai intai de a pune aluatul peste ele, in vasul in care coc blatul, pun un start de unt pe fundul si peretii vasului, o mana buna de zahar, pun merele taiate in felii mai groase, un mar potrivit de mare, il tai in 6 buc. imi trebuiesc 2 kg de mere pt.cratita mea si stivuiesc 3 straturi. Peste fiecare strat pun cate o mana buna de zahar, le stropesc cu 1 lgt. scortisoara , dau tava la cuptor pt. cca 1 ora , pana merele s-au inmuiat bine, scot tava , cu un cutit merg de jur imrejurul cratitei, apoi pun deasupra blatul in care va ramane tortul si cu indemanare , rastorn cratita cu susul in jos si las la racit, dupa racire il insiropez cu cca 250ml sirop, facut din 250ml apa si 2-3 lg zahar , lasam si siropul la racit , apoi il punem uniform peste blat, mai lasam 30 min. pt. a absorbi blatul tot siropul, apoi il fasonam cu frisca batuta , si il ornam dupa bunul plac , cu ciocolata , cu kivi , etc. Pofta buna !
dragelor, pentru cine locuieste in Romania si nu gaseste mere potrivite acestei tarte, intr-adevar, se coc inainte putin, insa merele GOUDREINETTE, eu locuiesc in Olanda, daca le pui crude, in orice aluat, se fac burete la cuptor, sunt minunateeeee, nici nu se compara cu merele romanesti!
Buna,arata super,dar totusi am o nelamurire nucile cand se adauga?
Se adauga in mijlocul marului impreuna cu dulceata!
Si apropo de reteta,e geniala,chiar acum am pus compozitia la cuptor si abia astept sa o gust,Desi am mai mancat si mi s-a parut geniala,azi am incercat sa o fac si eu singura!Multumesc Laura!Esti geniala!
Iti multumesc si ma bucur ca ti-a placut!
Hei Petra,nu sunt de acord cu ceea ce spui tu,cu inlocuirea zaharului cu mierea!Daca nu stiai mierea devine toxica la temperaturi ridicate,cum poti pune tu mierea la caramelizat?Nu crezi ca e mai nociva pentru corp decat esenta de rom?Eu de asigur ca da!
zaharul ca zaharul..mierea ca mierea…dar am ramas uimita(negativ) cand am vazut ca a folosit zahar vanilinat in loc de cel vanilat si nu-mi venea sa cred! E adevarat ca putina lume stie ca zaharul vanilinat e doar o copie chimica a vaniliei dar de la Laura chiar aveam pretentii mari.
Acum am inteles la ce te referi. Nu, nu am folosit zahar vanilinat ci vanilat.
:)
Buna dimineata . am facut acest tort de Craciun si a iesit sublim nici nu am cuvinte. am primit numai cuvinte de lauda de la toata familia mea, iar acum de sarbatorile de Paste ma pregatesc sa il fac din nou. Draga mea Laura iti doresc multa sanatate, multe realizari in tot ce ti-ai propus in anul 2014, te pup .
Ma bucur ca ti-a iesit bine tortul si iti multumesc pentru frumoasele urari. Paste fericit iti doresc! :)
NINAam aproape la fel reteta de mere,nu o mai fac de mult ptr ca am diabet ,dar nu am inteles cind pui latele,din reteta mea lipseste laptele si daca mai pui retete scrie pe iecare fotografie ce adaugi,asa se intelege perfect,sa nu mai ai atitea reclamatii,sint sigura ca este buna,sper sa o fac intr-o zi identic,cind o sa ma pot abtine sa maninc mai mult de o felie. mult succes.
Laura, hop si eu prin zona:) duminica am avut pofta de ceva dulce. Mi-am facut rapid un necesar asa dupa ochi prin bucatarie si m-am decis asupra tortului de mere:) de fiecare data imi iese minunat, Am taiat merele in felii rotunde(si destul de consistente), intrucat aveam impresionanta cantitate de 2 mere:)) oricum, musafirii mei s-au lins pe degete, iar mie mi-au ramas 2 cotoare de degustat:)))) Felicitari pentru toate relaizarile tale! ps: sunt si eu in mijlocul actiunii procesului de elaborare al unor retete proprii. O sa revin cu amanunte si poze
Ai separat cumva galbenusurile de albusuri la pandispan? Multumesc!
Da.
Tortul este delicios, l-am făcut de multe ori, insa in loc de frișcă eu am pus nutella si pe deasupra nuca pisata! Ma apuc din noi sa il fac acum, pt mâine seara! La multi ani!
Pingback: Romania- Vatra Dornei (Amintiri din copilarie) | Laura Cosoi
am 12 anisori : D si mi-a iesit super . Felicitari !
Nu inteleg ce ai facut cu uleiul. Unde l-ai pus?
Fff bun a iesit tortul!
Ma bucur mult! :)
Chiar daca sunt baiat si totodata copil reteta ta am facut’o si eu si a iesit foarte buna! Multumesc pentru reteta :*
Ma bucur!:)
Draga Laura,
iti multumesc frumos pentru retea :) vreau sa spun ca a iesit delicios.Nu am avut mere dar am pus niste nectarine.Citesc des blogul tau si vreau sa iti marturisesc ca este excelent! Tine-o tot asa !
Am incercat reteta in seara aceasta. Din pacate, ceva s-a intamplat… nu mi-a iesit; adica dupa ce statuse aproape o ora la cuptor la 150 de grade, l-am probat la mijloc cu scobitoarea, era copt, dar cand l-am rasturnat s-a desfacut tot, cred ca ramasese crud pandispanul jos. L-am mancat direct din platou, cu lingurita :)) foarte bun la gust. Poate ma ajuti cu in sfat. Multumesc
Imi pare rau ca nu ti-a iesit. Pandispanul oricum este moale pentru ca merele lasa zeama. Poate trebuia sa il mai lasi la cuptor si sa cresti temperatura la 200 ?! Data viitoare cu siguranta o sa-ti iasa perfect. :)
Reteta e ok, dar merele se pun crapate in 4, lasa foarte multa zeama, mai ales cele golden. Se pun in oala tapetata cu zahar ars pe aragaz sa se mai evapore zeama, se racesc iar definitiv si apoi se pune pandispanul si se da la copt.
Trebuia sa il lasi in forma pana se raceste de tot, am patit-o si eu, ideal este sa-l lasi in forma peste noapte, asa sigur iti iesea. Blatul era ok! Succes data viitoare!
ce se face cu laptele si uleiul?
eu il fac cu merele taiate felii si pandispanul il fac din 3 oua o cana de zahar ,o cana de lapte, zahar vanilat ,un varf de cutit de praf de copt ,coaja de la o lamaie, 2 cani de faina si un pahar de ulei. o sa-l fac azi . maine tinem ziua baiatului noastru si ii place la nebunie si pe el o sa aiba multe animale salbatice . la fel ii plac f f f mult animalele
absolut genia reteta!!…mie mi-a iesit superb si are un gust divin!!..multumesc:)
Ah, mi s-a facut iar pofta!!! :)
E chiar plictisitor sa tot vezi preparata aceasi reteta de n ori. Pe acasa Tv am vazut pe putin de 2 ori, in ultimele luni fiind realizata aceasta reteta.So overrated!
Doamne cand ma uit la unele comentarii…cat de rea poate sa fie lumea….ar trebui sa va abtineti din scris daca nu va convine reteta Laurei si sa va ocupati de viata voastra cea monotona…Prima de toate Laura a incercat sa va arate ca ii place sa socializeze cu lumea sa si arate putin din viata ei privata, iar voi incercati sa fiti doar niste scorpi ce critica….Laura eu iti urez o Duminica placuta si astept in continuare retele tale….sunt interesante si gustoase….te ador
perfect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Yammmy! Pare delicios!
Acum l-am bagat in cuptor….Fiul meu este extrem de incantat si abia asteapta sa-l scot din cuptor;l-am facut impreuna !!!
Am modificat putin reteta=am inlocuit gemul cu mar ras amestecat cu zahar si scortisoara ..,sper sa iasa bun si asa…..
yummy
Laura,acum l-am pus in cuptor…….Fiul meu a fost extrem de incantat pentru ca l-am facut impreuna…..
Cei drept l-am modificat un pic:);in loc de gem in mere am pus mar ras cu zahar si scortisoara ………
Abia astept sa-l scot din cuptor…yummy!!!!
buna laura
in poze apare lapte si ulei. in descrierea retetei,in schimb, nimic legat de aceste 2 ingrediente. le-ai raspuns tuturor ca se vede in poza ?! cat? cum? reteta simplificata de pandispan este intr-adevar compusa din oua,faina si zahar in acelasi numar de linguri.reciteste-ti reteta publicata :)
Laptele si uleiul se toarna peste oua, zahar si faina.
Ti-a iesit foarte bine, Laura!! Felicitari :)
Multumesc!:)
Laptele unde se pune?
Se observa in poze. Se pune peste oua, faina, zahar si ulei!
Delicios! L-am făcut aseara, doar ca nu am pus ulei deloc si in loc de frisca l-am mâncat cu inghetata de vanilie. Mai am cca 2 portii si suntem doar 2 in casa…F ușor si nu f dulce, cum ai scris.
Te pup, Laura! Îmi placi ca ești modesta, muncitoare si discreta. Fii o piatra, nu apa!
Zi cu soare!
Arata foarte bine tortul facut de tine!Felicitari!Se vede ca iti place ceea ce faci.si ca totul iti iese minunat!
S-a copt bine blatul langa mere?
Da, chiar foarte bine!
Dragutza reteta, dar nu stiu de ce as avea mai multe asteptari de la tine in privinta alimentatie, mai multe atentie si produse mai curate. Eu una nu as folosi esenta aia de rom care e facut din chimicale, as cauta varianta narutala de esenta de rom, sau nu as mai adauga si as pune doar scortisoara pt aroma. Iar zaharul se poate inlocui cu mierea sau sirop de artar, mult mai sanatos…cat despre uleiurile rafinate, ar trebuie sa dispara complet din bucatarie, Nu sunt sanatoase si nu aduc nici un aport nutritiv. Poti folosi in schimb ulei de cocos, exista si cel cu aroma de cocos si fara aroma si poate fi folosit cu succes in locul celui de floarea soarelui. Dar pt reteta asta as fi folosit cu siguranta unt, iese mult mai delicios.
Te vad o fata inteligenta si tocmai de aceea mi-am permis sa iti ‘atrag’ atentia asupra acestor lucruri…nu ca o mustrare ci ca o idee cum ai putea sa iti schimbi alimentatia, sa faci alegeri sanatoase.
Cu drag.
Draga Petra,
Felul tau de a atrage atentia are delicatetea unui autocamion ce blocheaza intersectia la ora de varf. Sunt sigura ca toata lumea stie deja ca uleiul rafinat si esentele artificiale nu sunt cea mai sanatoasa alegere, ne invata zecile de emisiuni de lifestyle, revistele, internetul; ceea ce ma surprinde este faptul ca tu ai presupus ca Laura nu ar fi stiut acest lucru, fiind cititoare a blogului ei in acelasi timp. Daca ai fost atenta la post – era vorba despre reteta unei prietene. Nu stiu ce parere ai tu, dar daca eu as gati o reteta de-a mea pentru prietenii mei, mi-ar placea ca ei sa ma sustina, nu sa-mi critice alegerile. Si uite asa ajungem la delicatetea de care pomeneam mai devreme. Pentru mine post-ul acesta este despre momente petrecute impreuna cu cei dragi, despre a invata ceva nou, in nici un caz despre alimentatia sanatoasa.
Pana la urma la tine in bucatarie poti sa pui si ulei de baobab, nu te obliga nimeni sa urmezi reteta originala.
Draga mea, un prieten adevarat este cel care se implica si investeste sentimente intr-o relatie, care reactioneaza/critica atunci cand trebuie pentru ca ii PASA. Daca un prieten te-ar lauda pentru aceasta reteta …. cred ca orice comentariu este absolut de prisos. Poti sa lauzi intentia, efortul, poti sa apreciez un gest, dar sub nici o forma nu poti sa incurajezi astfel de experiente culinare…Si ca sa fiu sincera pana la capat (imi place sa cred ca Laura apreciaza sinceritatea comentariilor) reteta este extrem, dar extrem de nociva, din multe puncte de vedere – al ingredientelor folosite, al combinarii lor etc…..
Si de ce ma rog reteta unei prietene trebuie sa fie plina de chimicale si nu ar putea fi adaptata cu unele mai ok? Se supara prietena daca nu punea esenta de rom sau zahar vanilat? Putem petrece momente minunate alaturi de prieteni si cu retete sanatoase si chiar experimentand retete sanatoase. Nu cred ca il deranjeaza pe un prieten daca ii propui sa inlocuiesti ingredientele nasoale dintr-io reteta cu alte naturale in acest fel poate il iiveti si ceva nou prieten. Tocmai ca vorbeai de lucruri noi. De ce trebuie sa refuzam din start un sfat bun? Si mai cred ca daca Laura ar posta retete altfel, retete sanatoase, popularitatea aici ar putea fi si mai mare si mai inteligenta.
arata super x multumesc de reteta x :* pup
uleiul unde-l folosesti?nu ai scris nimic de el
Il pui in compozitia pentru pandispan. Poti sa vezi in foto!
Multumim frumos pentru reteta! Prajiturile/torturile cu fructe sunt preferate mele! Il voi pregati pentru Paste! Cand ai timp,baietelul meu de 4 ani iti dedica o melodie (stie ca mami te admira)… cu pisici. http://www.youtube.com/watch?v=Uj1AOKUPYTY. Te pupam :-)
Delicios!!!!!!!!!!!!!!Si foarte bine prezentatate etapele de preparare,felicitari,te imbratisez!!!!!!!
am facut tortul si a iesit foarte bun,s-a desprins frumos de pe margini si are un gust..hmmmmm,…..
multumim pentru ca ai impartasit reteta cu noi!
o seara placuta!
Este tortul copilăriei mele. Mama il făcea tot timpul, numai ca peste mere pune crema de Zahăr ars si apoi pandispan. Un deliciu ! Pe când o întâlnire cu cititoarele blogului tau? Ar fi foarte frumos, imi ești tare Draga!
Interesanta chestia cu zaharul ars, asta insemnand ca ar fi de facut o crema de zahar ars separat in alta cratita, si care ar trebui sa mai fie si de marimea celei in care se face tortul ?ca sa cada bine peste mere, zic eu…. Explicati-mi, va rog.
Am o intrebare,vreau si eu reteta pandispanului
Am trecut reteta padispanului. 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, praf de copt si coaja de lamaie. Te descurci?
Buna Laura, tortul tau arata fff bine! Mi-ar placea sa-l fac si eu ca sa-mi impresionez soacra :) dar am o intrebare: mie cum nu-mi place frisca (beah!) pot folosi de exemplu ciocolata?
:) Aha…nu am incercat cu ciocolata dar cred ca merge. Crema de vanilie nu iti place?
Ba da, dar n-am facut-o niciodata, tocmai am vazut o reteta pe net… O s-o-ncerc! Mersi mult!!!
Astept sa imi povestesti cum a iesit! :)
Da, iti promit ca o sa-ti spun cum mi-a iesit tortul si tonul cu susan. :)
Eu il fac de cand aveam 12 ani, nu doresc sa sune a lauda, si am inlocuit frisca de multe ori cu diferite creme, dar cu ciocolata este cel mai gustos.Uneori pun si cateva floricele de frisca peste ciocolata.Felicitari pentru prajitura.Arata delicioasa.
Buna! Eu fac un tort de mere asemanator cu diferenta ca imediat peste mere torn o crema de zahar ars si apoi pandispanul(yummy & have a nice day!
Am sa incerc si eu data viitoare! :)
nucile se pun in interiorul merelor impreuna cu dulceata ?
Se pune miezul de nuca si apoi o lingurita de dulceata!
mi se par mult 2 pliculete praf de copt…
Conteaza cat sunt de mari merele. In cazul acesta blatul trebuia sa creasca destul de mult. Incearca si cu un pliculet, dar alege merele mai mici!
Laura, te rog, spune-mi cum reusesti sa ai o orhidee atat de frumoasa ?
Tortul de mere este preferatul meu, sigur il voi incerca si pe acesta.
p.s font-ul este cam deranjant pentru cei care poarta ochelari, eu asa il percep, poate te gandesti si la noi :)
Ma bucur ca iti place tortul de mere. Am sa incerc sa schimb font-ul daca este deranjant. Vreau sa te simti bine in vizita la mine! :)
Sincer, da, pe mine ma deranjeaza, in sensul ca trebuie sa ma de multe ori ca sa inteleg..Sunt multe bloguri pe care nu le citesc din cauza font-urilor. Ma bucur ca nu te-a deranjat comentariul meu :)
De 8 Martie m-a asteptat mami acasa cu o asemenea bunatate. A fost bestial. Gustul merelor s-a imbinat perfect cu zaharul caramelizat, a fost DEMENTIAL. Arata foarte bine si al tau, felicitari!!
Felicitari Laura pentru retete! Sunt minunate! De fiecare data citesc cu drag blogul tau!