Ciorba de cartofi cu tarhon imi aduce aminte de copilaria din Ardeal. Este un tip de ciorba foarte simplu de facut, din legume, cu aroma inconfundabila a tarhonului si gust acrisor si cremos, daca alegi sa o dregi cu smantana. In plus, e gata in 30 de minute.
Tarhonul e mai putin folosit in partea de sud a tarii si in Moldova, dar in Ardeal e ca la el acasa. Pentru mine genul acesta de mancare simpla, foarte reconfortanta are si o incarcatura emotionala mare. Imi aduce aminte de bunici, de dragostea cu care ne-au crescut si dorinta de a ne da mancare sanatoasa, sa ne facem mari. Asa ca, atunci cand gatesc o astfel de mancare, pun in ea, pe langa ingredientele necesare si cate putin din toate emotiile astea bune. Ca, pana la urma, acesta e ingredientul secret al fiecarui fel de mancare reusita, nu? Iata cum se face ciorba de cartofi cu tarhon:
Ingrediente
4, 5 cartofi rosii mari
2 morcovi
1 ardei rosu
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
½ telina
½ ceapa
1 legatura mare de tarhon
4, 5 fire leustean
1 lamaie
2 linguri ulei de masline
2, 3 linguri smantana pentru servit
Mod de preparare
Pastarnacul, radacina de patrunjel, telina, ardeiul si ceapa se curata, se spala si se taie cuburi. Intr-o oala, se pune uleiul de masline, se adauga legumele cuburi si 50 ml apa si se inabusa. Intre timp, cartofii se curata, se spala, apoi se taie cuburi. Dupa ce legumele s-au patruns pe jumatate, se adauga si cartofii, se completeaza cu apa, se sareaza dupa gust si se lasa la fiert aproximativ 20 de minute. Se adauga apoi legatura de tarhon taiata marunt si se mai lasa la foc mic inca 5 – 7 minute. In ultimul minut, se adauga si zeama de la o lamaie sau se poate acri dupa gust. Se serveste cu leustean proaspat si eventual cu o lingurita de smantana.
Bunicii mei nu se inselau cand spuneau ca tarhonul e bun la sanatate. Nu stiu ce informatii aveau pe vremea aia, dar acum eu am putut sa verific. Tarhonul e un tonic digestiv si are proprietati antioxidante. E plin de vitamine si minerale, printre care calciu, vitamina C, A, B6 si fier. Asadar, e minunat acum, in zori de primavara! Te invit sa incerci reteta asta si sa-mi spui si mie cum ti-a iesit!
One thought on “Ciorba de cartofi cu tarhon”
Foarte buna :)