Mi s-a intamplat de multe ori ca, in magazinele in care se vand condimente, pur si simplu sa pierd notiunea timpului. Fie ca sunt aici, in tara, sau in strainatate, nu ratez niciodata ocazia sa vizitez pravaliile mai mici sau mai mari, bazarurile in care sunt expuse aceste ingrediente care dau gust și culoare vietii noastre. Aromele lor ma fascineaza si mi se pare un dar de la Dnumnezeu ca, pe langa savoarea speciala pe care o dau preparatelor, ne ajuta sa ne mentinem si sanatosi. Imi plac multe condimente si le folosesc intotdeauna cand gatesc, insa astazi vreau sa-ti vorbesc doar despre 7 dintre ele. Le-am ales nu doar pentru gustul intens, ci si pentru valoarea medicinala. Sunt 7 condimente care ne ajuta sa traim mai mult si mai bine.
1. Scotisoara tine nivelul zaharurilor din sange sub control si poate preveni diabetul de tip 2 si bolile de inima. Scortisoara este utila si pentru a elimina mirosurile neplacute din gura, dar si foarte eficienta in caz de dureri de stomac. Daca mesteci cateva zile la rand cateva bucatele dintr-un baton de scortisoara vei uita de dureri.
2. Poate mirosul sau nu place tuturor, insa usturoiul este o planta care aduce beneficii uimitoare sanatatii. Si nici nu trebuie sa-l consumam in exces pentru a avea acest efect. Doar cativa catei de usturoi ne pazesc de raceli, ii ajuta pe cei care au probleme cu hipertensiunea si este ideal pentru diabetici, pentru ca regleaza nivelul zaharului din sange. Usturoiul ne intareste sistemul imunitar, este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale si protejeaza impotriva cancerului.
3. Turmericul este mult folosit in bucataria indiana si se considera ca din aceasta cauza in India este mai mica rata aparitiei bolii Alzheimer. Turmericul este antiinflamator, combate cancerul, protejeaza ficatul si are proprietati antibiotice si antimicrobiene. Sa-l folosim cat mai mult!
4. Piperul Cayenne (piperul rosu) este extraordinar in combarea gripei si a racelilor. Condimentul acesta picant ne ajuta sa ne controlam apetitul si s-a constatat ca este eficient in dieta de slabire. Este bogat in vitaminele A, B si C, reduce colesterolul si trigliceridele si previne aparitia cancerului.
5. Nici piperul negru nu este mai prejos! Poate parea paradoxal, insa acest condiment ajuta la imbunatatirea digestiei. Este un antidepresiv natural si sustine buna absorbtie a unor vitamine si minerale, cum ar fi seleniul, betacarotenul sau vitamina B. Este util chiar si in combaterea cariilor!
6. Ghimbirul este un antiinflamator foarte eficient, ne intareste sistemul imunitar, este tonic general si alunga starea de oboseala. Un ceai de ghimbir face minuni dupa o zi incarcata, cu atat mai mult cu cat are si efect antistres. Iar daca suferi de rau de miscare apeleaza cu incredere la el.
7. „Frate” cu ghimbirul este cardamomul, un condiment destul de scump, insa folosit de medicina ayurvedica ca ajutor in tratarea multor afectiuni. Cardamomul este detoxifiant, antibacterian, combate cancerul si hipertensiunea. Ne ajuta la reglarea digestiei, este un stimulent nervos si chiar si afrodisiac.
Tie ce condimente iti plac cel mai mult?
3 thoughts on “Condimentele care ne ajuta sa traim mai mult”
Busuiocul imi place mult ca si cantitate peste rosii (cu ulei de masline si putina sare). Si mie imi place usturoiul mult, insa evit din cauza mirosului. Oregano imi mai place, rozmarinul peste cartofi la cuptor intotdeauna! Cred ca imi plac toate, de fapt! Sunt fana condimente! Ghimbirul il mananc in fiecare dimineata, proaspat, intr-un pahar cu apa pe stomacul gol. :)
Toateeeeee de mai sus! :))) atunci cand le utilizez, nu stau sa ma gandesc la ce beneficii au, chiar daca stiu ca exista si acelea.
Obisnuiesc sa pun scortisoara in cafea,arunci cand o fac acasa.Este foarte buna.Imi mai place busuiocul,oregano.