Postul poate parea greu daca ne gandim ca trebuie sa excludem din alimentatie laptele, carnea, ouale si branza. Pai si ce mai ramane? Am auzit intrebarea asta adesea. Raman legumele, fructele, semintele de tot felul si cerealele, pe care, daca le combinam cu inspiratie, tin de foame. Spre exemplu: la o masa poti sa mananci carbohidrati – adica orez cu stevie sau paste cu dovlecei – iar la alta masa poti manca proteine, adica ciuperci fripte, humus sau fasole. Poti sa faci si un desert: clatite, briose si prajituri cu gem de prune sau smochine, fara zahar. Iar postul este extraordinar pentru sanatate! Am citit studii care spuneau ca dupa doar cateva zile de post, organismul incepe sa se detoxifice si, pentru ca nu mai e asa de ocupat cu digestia, declanseaza procesele de vindecare, iar imunitatea se intareste. Plus ca, atunci cand tii post, ai mai multa energie.
Mai e doar putin pana la Craciun, iar majoritatea oamenilor aleg sa posteasca perioada aceasta, inainte sa se rasfete cu bunatatile de Craciun. Ca sa vin in sprijinul tau am realizat un meniu de post pentru o saptamana. Sper sa fie pe gustul tau!
LUNI
Dimineata
Budinca de ovaz cu nuci
Ai nevoie de un pahar cu lapte vegetal, o cescuta de fulgi de ovaz, nuci macinate dupa gust, sirop de agave, miere si scotisoara. Tot ce ai de facut este sa amesteci ingredientele, sa le pui in forme termorezistente si sa le dai la cuptor pentru 20 de minute.
Pranz
Supa de hrisca cu ciuperci brune si lasagna cu legume si sos de rosii.
Pentru supa de hrisca ai nevoie de:
½ pahar hrisca
1 morcov
1 telina
1 albitura
2 cartofi
2 linguri ulei de masline
1 radacina patrunjel
250 g ciuperci
Hrisca si legumele se spala, apoi acestea din urma se taie cuburi. Se pun toate la fiert, mai putin cartofii, care se adauga cand radacinoasele si ciupercile sunt pe jumatate patrunse. Se lasa la fiert o jumatate de ora si e gata. Se poate servi cu patrunjel si crutoane, dar mie mi se pare o supa foarte consistenta si fara ele.
Pentru lasagna cu legume si sos de rosii ai nevoie de:
O cutie lasagna
1 morcov
1 telina mica
1 dovlecel
3 fire praz
1 ceapa
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 cutie rosii cuburi
50 g seminte floarea-soarelui
3, 4 linguri ulei de masline
Incingi un wok, apoi pui uleiul de masline și un strop de apa calduta in care inabusi legumele taiate cuburi. Cand s-au inmuiat, adaugi si semintele de floarea-soarelui rasnite. Dupa 10 minute, se toarna rosiile cuburile si se lasa sosul sa scada si sa se ingroase. Cand e gata, se da deoparte si se prepara un sos bechamel din 100 g faina, lapte vegetal si ulei de masline. Un vas pentru cuptor se unge apoi cu sos, se asaza foile de lasagna, se ung cu sos, apoi se pune si un strat de umplutura. Se continua astfel si se incheie cu foi de lasagna peste care se toarna suc de rosii din belsug. Se da la cuptor si e gata cand se rumeneste.
Seara
Salata de fasole verde cu usturoi si maioneza de avocado pe care o prepari ca aici.
MARTI
Dimineata
Clatite americane de post cu fructe, miere si nuci sau iaurt vegetal
Clatitele de post le prepari din:
300 ml lapte vegetal
300 g faina
1 praf de copt
2 linguri ulei de masline
100 ml apa minerala
Se mixeaza totul si se coc clatitele intr-o tigaie antiaderenta.
Pranz
Cea mai buna mancarica de fasole cu gogonele, pe care o prepari din:
½ kg fasole
3 fire praz
1 ceapa
½ lingurita boia afumata
cimbru
30 ml ulei de masline
100 ml suc de rosii
sare
piper
Fasolea se pune la inmuiat de seara, iar a doua zi o pui la fiert si schimbi doua ape. Ai grija sa pui de fiecare data apa fierbinte. Dupa ce a fiert, o dai deoparte si separat pregatesti sosul. Inabusi ceapa si prazul cu ulei de masline si apa de la fasole, apoi adaugi boiaua afumata si sucul de rosii. Cand sunt gata, torni sosul peste fasole si lasi sa mai scada putin. Iese o fasole ca la cazan, grozava cu gogonele alaturi!
Seara
Salata de rucola cu dovleac copt si pere plus sandvisuri cu tofu fript. Ca sa frigi tofu il ungi cu ulei de masline si in pui in tigaia grill. Alaturi poti pune si feliile de paine. Cand devin crocante, tai un catel de usturoi, ungi bine painea, apoi pui deasupra branza tofu.
MIERCURI
Dimineata
Salata de tofu cu smochine, pe care o prepari cu frunze de salata verde sau rucola, care contrasteaza placut cu dulceata smochinelor, la care adaugi cateva cuburi de tofu. Smochinele sunt foarte satioase, niste carbohidrati sanatosi, asa ca e bine sa-ti incepi ziua cu o astfel de salata.
Pranz
Supa-crema de pastarnac cu lapte de cocos
Ca sa o prepari ai nevoie de:
2-3 bucati de pastarnac
1 cartof
1 ceapa
1 catel de usturoi
piper alb dupa gust
1 praf pudra lemongrass
½ cutie lapte de cocos light
E o supa rapida, gata imediat, iar tot ce ai de facut e sa fierbi legumele, apoi sa le pasezi cu blenderul. Mai pui apoi un pic pe foc si adaugi si laptele de cocos. Daca vrei, poti sa storci si zeama de la o jumatate de lamaie.
Mancare de telina cu praz si masline
Telina e o leguma super prietenoasa cu silueta! Consumi mai multe calorii sa o digeri decat are ea. Asa ca e ideala pentru o mancarica pentru cina. Ca sa o prepari iti trebuie:
2, 3 fire praz
2, 3 teline
200 g masline
1 conserva de rosii
3, 4 linguri ulei de masline
patrunjel proaspat
seminte de coriandru pisate
Partea verde a prazului se înabusa cu ulei de masline si apa, apoi se adauga partea alba a prazului taiata bastonase si cuburi de telina. Se adauga cate un pic de apa calduta din cand in cand, cat sa fiarba mai mult inabusit, apoi se pun in cratita si rosiile. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si seminte de coriandru pisate, iar în ultimele 10 minute de gatite, se adauga si maslinele. Se serveste cu patrunjel proaspat.
Seara
Paste cu dovlecei, pe care le prepari ca aici, iar in loc de parmezan poti sa razi niste tofu afumat.
JOI
Dimineata
Turte cu oregano coapte in cratita de fonta cu pasta de avocado.
Ca sa prepari turtele ai nevoie de:
300 g faina
75 ml ulei de masline
½ linguriță oregano
sare
apa calduta cat cuprinde
50 g drojdie
Pui faina intr-un bol, apoi faci o gropita la mijloc si pui drojdia peste care poti sa presari un pic de zahar brut, ca sa creasca mai repede si apa calduta. Dupa ce drojdia a crescut, adaugi uleiul, sarea si oregano si framanti. Lasi aluatul sa se odihneasca un sfert de ora si pui cratita la incins pe aragaz. Formezi apoi turte plate, ca niste clatite si le coci in cratita de fonta. Cand sunt gata, le ungi cu pasta de avocado pe care o obții astfel: scoti miezul de la 2, 3 fructe de avocado, il pui in blender cu ulei de masline, lamaie si sare si mixezi bine.
Pranz
Tagliatelle bologneze vegetariene cu tofu afumat
Ai nevoie de:
1 cutie tagliatelle
1 telina mica
1 morcov
3 fire praz
1 punga soia granule
1 punga mica ciuperci
1 cutie tofu afumat
1 cutie rosii cuburi
busuioc
sare, piper
50 ml ulei de măsline
Incingi uleiul de masline in wok, apoi pui prazul taiat rondele, telina si morcovul cuburi si adaugi un pic de apa calduta ca sa se inabuse. Cand apa se evapora, mai adaugi cate putin, pana se inmoaie. Se pun și ciupercile, apoi soia cuburi, și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute. Adaugi roșiile și lasi sa scada sosul, asezonandu-l cu sare si piper. Intre timp fierbi tagliatellele, iar la final le adaugi peste sosul din wok. Le servesti cu busuioc proaspat si cu tofu afumat ras.
Seara
Orez cu lapte de cocos
E o masa usoara, reconfortanta si bine venita in zilele reci. Se prepara si usor din:
100 g orez
½ cutie lapte de cocos
1 lingura sirop de agave
1 praf sare
1 baton scortisoara
300 ml apa
Fierbi intai orezul cu apa in care adaugi un praf de sare. Cand e trei sferturi gata, adaugi laptele in care ai fiert batonul de scortisoara. Cand laptele a fost absorbit și orezul e fiert, il iei de pe foc si adaugi sirop de agave dupa gust.
VINERI
Dimineata
Taco vegetarian.
Daca pastrezi un pic din sosul de bologneze pe care l-ai preparat cu o seara inainte, poti avea la micul dejun un taco delicios. Iei o lipie, o incalzesti in tigaia grill, pui cateva linguri cu umplutura, felii de avocado, rosii cherry si castraveti acri si ai obtinut un mic dejun foarte consistent.
Pranz
Supa-crema de dovleac cu cardamom si nucsoara ca aici. Fac intotdeauna in perioada asta a anului, pentru ca e foarte hranitoase si gustoasa.
Cartofi copti cu varza. Ca sa-i gatesti ai nevoie de:
1 kg de cartofi
1 varza
50 ml ulei de masline
½ lingurita cimbru
sare, piper
tofu afumat (optional)
Cartofii ii speli si ii pui la copt in cuptor. Intre timp pregatesti varza. O toci fin si o pui la calit cu putin ulei intr-o tigaie. Asezonazi cu sare si cimbru si o tii pe foc pana scade zeama. Cand sunt gata cartofii, ii tai pe jumatate, scoti miezul, il amesteci cu varza calita si eventual cu branza tofu afumata. Umpli din nou coaja cartofilor cu umplutura, stropesti cu ulei de masline si dai la cuptor pentru 15 minute.
Seara
Salata de telina, avocado, andive si nuci.
Dai telina pe razatoare, pulpa de avocado o tai cuburi, andivele le desfaci in petale si le rupi, iar nucile le incalzesti intr-o tigaie, fara ulei, atat cat sa le „trezesti la viata”. Asezonezi cu sare, piper si ulei de masline.
SAMBATA
Dimineata
Iaurt vegetal cu fructe, bruschete cu rosii si pasta de masline.
Pranz
Supa-crema de mazare
Ca sa prepari supa-crema de mazare ai nevoie de:
1 punga mazare
2 fire praz
1 ceapa
1 radacina patrunjel
1 pastarnac
2, 3 linguri ulei de masline.
Pui totul la fiert in apa cu putina sare, iar cand sunt gata le mixezi la blender. Ca sa iasa mai cremoasa si mai consistenta, poti sa adaugi o jumatate de conserva de lapte de cocos light.
Cartofi de cuptor cu salata de varza murata
Inainte de a-i baga la cuptor, iti recomand sa fierbi cartofii 10 minute. Dupa aceea, pune-i la cuptor pe o tava tapetata cu hartie de copt. Asezoneaza-i cu sare, eventual paprika si stropeste-i cu ulei de masline. Merg foarte bine cu salata de varza murata, mai ales daca adaugi in ea si putin usturoi.
Seara
Macaroane cu nuca asa cum le-am preparat aici.
DUMINICA
Dimineata
Salata de vinete cu maioneza de avocado.
Vinete am avut in congelator, iar maioneza de avocado se prepara simplu. Tot ce ai de facut este sa amesteci pulpa zdrobita de avocado cu ulei de masline si un strop de lamaie.
Pranz
Pentru ca e duminica, mancam o mancare care place tuturor: musaca de hribi sau ciuperci de padure
Iata ce ingrediente iti trebuie pentru musaca:
1 pungă mare hribi sau ciuperci de padure
700 g cartofi
2 cepe
1 ceasca suc de rosii
2, 3 catei de usturoi
sare, piper
cimbru
3, 4 linguri ulei de masline
Cartofii ii speli si ii coci la cuptor. Cand sunt gata ii lasi la racit. Intre timp, intr-un wok pui uleiul la incins, apoi adaugi ceapa si cateva linguri de apa, ca sa se inabuse. Cand ceapa s-a inmuiat se adauga ciupercile, care sunt deja cuburi daca le iei la pungi, de la supermarket. Pui si usturoiul, apoi sucul de rosii si lasi sa fiarba. Asezonezi cu sare, piper si cimbru. Sucul nu trebuie sa scada foarte mult. Intr-un vas termorezistent uns cu ulei de masline, asezi felii de cartofi copti, apoi iei cu lingura ciuperci si le pui peste. Procedezi tot asa, asezand straturi alternative, apoi inchei cu strat de cartofi peste care torni sosul de rosii ramas. Lasi la cuptor pana se rumeneste.
Iar la desert, briose cu glazura de portocale
200 g faina
100 ml ulei de masline
200 ml lapte de ovaz
150 g zahar
1 lingurita praf de copt
esenta de vanilie
coaja si zeama de la o portocala
Pentru glazura
1 portocala
100 g zahar pudra
1 lingura apa
Ca sa faci aluatul de biose tot ce ai de facut e sa pui intr-un bol ingredientele uscate, apoi sa le adaugi peste ele pe cele lichide si sa amesteci totul bine cu mixerul. Intre timp incinge cuptorul la 180°C, pentru ca pregatirea aluatului dureaza 5 minute. Pregateste formele de briose, apoi umple-le pana la trei sferturi cu aluat, ca sa lasi loc sa creasca. Cat sunt la cuptor, stoarce zeama de la o portocala, adauga apa si zaharul si mixeaza bine. Dupa ce briosele s-au rumenit, scoate-le din cuptor si unge-le cu glazura de portocale cat sunt fierbinti.
Seara
Lipie cu humus si salata de patrunjel cu rodie
Lipia poti sa o cumperi de la magazin, dar inainte de a o folosi iti recomand sa o incalzesti in tigaia grill. Humusul insa il prepar acasa astfel:
2 cutii naut
100 g tahini (pasta de susan)
1 catel usturoi
zeama de la ½ lamaie
menta uscata pentru ornare
seminte de pin (optional)
Pui in blender nautul, pasta de susan, usturoiul zdrobit si uleiul si mixezi. Cand e gata, adaugi lamaie dupa gust. Imi place sa-l ornez cu un praf de menta si seminte de pin prajite, fara ulei, in tigaie.
Acestea sunt o parte dintre retetele pe care le fac atunci cand vrem sa avem cateva zile in care sa nu mancam carne. Daca ai si alte sugestii de mancaruri de post, abia astept sa le aflu si sa le gatesc in zilele care au mai ramas pana la Craciun.
3 thoughts on “Meniu de post pentru o saptamana”
Foarte util articolul! Multumim. Eu fac des sosuri curry vegane cu diverse legume si mirodenii indiene pe care le combinam cu orez simplu si sunt perfecte mai ales cand e frig afara. Craciun linistit!
Foarte utile recomandarile, Laura! Multumim!
Felicitări multe pentru meniul de post ,Laura 😍…intrasem intr un impas 😩,nu mai știam ce sa gătesc pentru ultimele zile rămase până la masa de Crăciun …mulțumesc mult pentru “salvarea”trimisă!!!🥰🤗
Sărbători binecuvântate cu pace și bucurii !🙏