Vesela este de pe site-ul www.adinish.com
Stiu cat de presant poate deveni pentru o mama gandul la ce sa mai gateasca, mai ales daca cel mic este putin mai nazuros. Asa ca astazi vreau sa-ti ofer idei de preparate pentru o saptamana pentru copilul tau. La noi acasa, meniul este intr-o continua schimbare, din diferite motive. In primul rand, Rita a crescut, mananca bine si nu-mi fac probleme ca s-ar putea ineca. Drept urmare, optiunile noastre s-au extins. In al doilea rand, mi se pare ca, in ce priveste gastronomia, putem trai o aventura fara sfarsit. Sunt atatea gusturi noi si texturi surprinzatoare de descoperit, mai ales daca ai norocul sa calatoresti mult prin tara sau in strainatate.
In alimentatia Ritei, am grija la cateva lucruri esentiale: sa fie cat mai diversificata, sa includa toate categoriile de alimente si sa fie o completare la principiile mele de viata sanatoasa. Cu alte cuvinte, folosesc alimentele si pe post de „medicamente” naturale. Iata un exemplu de meniu pentru o saptamana :
LUNI
Mic dejun
- Branzica de vaci cu gutuie coapta sau mar copt, ceai de soc, paine integrala.
Fructele coapte se digera usor si tot ce ai de facut este sa amesteci pulpa gutuii sau a marului cu cateva lingurite de fruct. In cazul copiilor mai mari de doi ani sau fara alergii poti adauga in acest amestec si ½ de lingurita de miere.
Pranz
Felul 1:
- Supa-crema de dovleac cu lapte de cocos si ghimbir.
Este un fel de mancare foarte reconfortant si hranitor. O reteta de supa-crema de dovleac cu cardamom și nucsoara gasesti aici. Este o supa plina de vitamina A si antioxidanti, buni pentru imunitate, mai ales acum cand ne luptam cu virusi de toate tipurile. Supa-crema cu lapte de cocos si ghimbir o prepari astfel:
Ingrediente
1 dovleac placintar (inca se gaseste la supermarket)
1 morcov
1 pastarnac
½ telina
1 ceapa mica
1 conserva lapte de cocos
1 cm ghimbir proaspat
Mod de preparare
Dovleacul se coace la cuptorul preincalzit, la o temperatura de 180°C. Legumele se curata, se spala si se pun la fiert. Dupa ce aceste ingrediente sunt gata, se lasa la racit putin. Se scoate miezul dovleacului si se adauga in zeama de supa, apoi toate ingredientele se paseaza cu un blender vertical. Se adauga si ghimbirul ras, apoi se subtiaza totul cu laptele de cocos. Se lasa sa mai dea un clocot si e gata!
Felul 2:
- Musaca din zucchini si branza.
Ingrediente
2 bucati zucchini sau dovlecei
3 oua
1 lingura pesmet
10 g unt (pentru uns forma)
250 g branza de vaci sau crema de branza (cu continut redus de grasime)
25 g parmezan, branza Cheddar sau mozzarella (tipul de branza se alege in functie de varsta celui mic)
Mod de preparare
Dovleceii se spala, se taie rondele si se frig pe gratar. Branza se amesteca cu doua oua si se poate aroma cu cardamom, menta sau patrunjel. Se tapeteaza o forma cu unt si pesmet, apoi se alterneaza un strat de dovlecei cu unul de branza. La final se toarna oul batut amestecat cu parmezan. Se lasa la cuptor pana capata o crusta aurie.
Cina
- Salata de paste cu legume.
Ingrediente
2, 3 ciuperci
1 morcov mic
½ ardei gras verde
½ ardei rosu
2, 3 rosii cherry
2 catei de usturoi
½ lingurita parmezan
2 lingurite ulei de masline
50 g paste integrale
Mod de preparare
Intr-un wok, se pun cele doua lingurite cu ulei de masline, morcovul taiat betigase, usturoiul si un pic de apa, ca sa se faca inabusit (sa nu se prajeasca). Se adauga ardeiul taiat fasii, apoi ciupercile si rosiile cherry. Se lasa pe foc cat sa se inmoaie. Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Cu doua minute înainte de a fi gata, se adauga in wok peste legume. Se servesc asezonate cu parmezan.
MARTI
Mic dejun :
- Budinca de fulgi de ovaz si ananas proaspat.
Ingrediente
1 cana fulgi de ovaz
3 cani lapte
2 oua
3 felii ananas proaspat
1 pastaie vanilie
1 lingurita miere sau sirop de artar
Mod de preparare
Amesteci o cana de fulgi de ovaz cu trei de lapte si doua oua. Aromezi cu semintele de la o pastaie de vanilie si indulcesti cu miere sau sirop de artar. Poti adauga orice fel de fructe proaspete sau congelate. Coci la 180 de grade, 40 de minute. Daca iti ramane, sa stii ca rezista bine la frigider.
Pranz
Felul 1:
- Supa de rosii cu galuste
Ingrediente
1 sticla suc de rosii natural
1 legatura praz
1 morcov
1 radacina parunjel
1 pastarnac
½ telina
2, 3 fire busuioc proaspat
2 linguri ulei masline
1 ou
2, 3 linguri gris
Legumele se curata, se spala si se pun la fiert in ½ l apa. Dupa ce au fiert, se scot si se dau deoparte, apoi in supa ramasa se adauga sucul de rosii si se lasa sa dea in clocot. Dintr-un ou se prepara galustele astfel. Se bate oul bine, se adauga o lingurita ulei de masline, apoi doua, trei linguri cu gris, cat sa se obtina o consistenta ca de smantana groasa. Cu o lingurita umezita se ia din compozitie si se pun galustele in supa, pe foc. Se lasa la fiert aproximativ 10 minute, pana sunt moi, apoi se inchide focul si se lasa oala acoperita cu capac. Galustele se vor mai umfla. Se serveste cu busuioc proaspat. Poti adauga si parte din legume daca doresti. :)
Felul 2:
- Ghiveci de legume cu carne de vita si masline.
Ingrediente
1 morcov
1 pastarnac
½ telina
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 cartof dulce
1 bucata praz
2, 3 buchetele conopida
1 cana suc de rosii
¼ lingurita seminte pisate coriandru
2 catei usturoi
200 g carne de vita
2, 3 linguri ulei masline
5, 6 masline fara samburi
Mod de preparare
Carnea se taie fasii si se pune in wok cu uleiul de masline si 50 ml apa. Se fierbe inabusit, adaugand din cand in cand cate putina apa. Dupa ce este pe jumatate fiarta, se spala legumele, se taie fasii inguste si se lasa sa fiarba impreuna cu carnea. Spre final, se adauga sucul de rosii, maslinele si coriandrul si se lasa sa mai dea doua, trei clocote. Se serveste cu patrunjel proaspat.
Cina
- Budinca din quinoa si para
Ingrediente
1 ceasca quinoa
3 cesti lapte de migdale sau orice alt tip de lapte (vegetal sau animal)
1 praf nucsoara
1 praf scortisoara
2 lingurite miere sau sirop de agave
1 para
Mod de preparare
Quinoa se pune intr-o strecuratoare si se spala bine, cu multa apa rece, apoi se fierbe in lapte. Para se coace, se paseaza, apoi se adauga peste quinoa. Se condimenteaza cu nucsoara si scortisoara si se indulceste cu miere sau sirop de agave.
MIERCURI
Mic dejun
- Salata de morcov, telina si mar, cu crutoane din lipie si branza de capra, ceai de cimbrisor – care combate raceala.
Ingrediente
1 telina mica
1 morcov
1 mar
2 lingurite ulei de masline
1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare
Legumele si marul se dau pe razatoarea mica, apoi se amesteca si se asezoneaza cu ulei de masline si lamaie. In salata pot fi adaugate crutoane din lipie (pentru copii mai maricei) si cuburi de branza de capra.
Pranz
Felul 1:
- Ciorbă de pastai acrita cu bors si dreasa cu smantana (normala sau de cocos) si ou. Borsul are proprietati antivirale si antibacteriene! Reteta este aceasta, dar, in loc de lamaie o acresc cu ½ kg bors fiert separat, iar apoi adaug leustean proaspat. un deliciu care place tuturor! Este pur si simplu o ciorba deasa de legume, cu multa fasole verde, în care, la final, se adauga smantana si galbenusul de la un ou.
Ingrediente
2 bucati praz
1 morcov
1 telina
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 cana suc de rosii
300 g fasole verde
1 legatura de leustean proaspat
1 cana bors natural
2 linguri smantana
1 galbenus ou
Mod de preparare
Prazul, telina, pastarnacul si radacina de patrunjel se spala, se curata, se taie cuburi si se pun la fiert. Cand apa da in clocot se adauga si fasolea verde. Se lasa la fiert 20 de minute, apoi se toarna sucul de rosii si borsul fiert separat. Se adauga si leusteanul proaspat maruntit si se lasa sa dea in clocot. Se inchide focul, iar intr-un vas separat amesteci galbenusul cu smantana, torni o cantitate mica de ciorba racita si diluezi amestecul. Apoi il adaugi in oala, ca sa nu se taie smantana.
Felul 2:
- Risotto cu stevie. Un preparat de primavara foarte hranitor!
Ingrediente
150 g orez Camolino
1 ceapa mica
¼ telina
2 cani supa de pui
2, 3 legaturi stevie
25 g unt
2 linguri ulei de masline
½ lingura parmezan
Mod de preparare
Ceapa si telina se inabusa cu ulei de masline si supa de pui pana se inmoaie. Se adauga stevia spalata si taiata fasii. Se pune apoi si orezul, completand cu supa. Cand supa scade, se mai adauga din cand in cand pana fierbe orezul (aproximativ 20 de minute). La final, dupa ce inchizi focul, se pune cubuletul de unt si se amesteca cu grija, sa nu se sfarame orezul. Se adauga si parmezanul, se lasa acoperit 10 minute, apoi poate fi servit.
Cina
- Salata de leurda cu piept de curcan.
Ingrediente
2 legaturi leurda
2 fire ceapa verde
1 legatura ridichi
100 g piept curcan
2 linguri ulei de masline
1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare
Leuda se spala si se taie fasii, la fel ceapa verde si ridichile. Pieptul de curcan poate fi fiert la abur sau gatit pe gratar. Se taie cuburi si se adauga in salata. Se serveste dreasa cu ulei de masline si zeama de lamaie.
JOI
Mic dejun.
- Gris cu lapte si vanilie. Smoothie cu banane si afine
Ingrediente
3 linguri cu gris
1 ½ lapte
1 pastaie vanilie
1 lingura sirop de agave
Mod de preparare
Laptele se pune la fiert. Cand da in clocot se adauga grisul si semintele din pastaia de vanilie. Se da intr-un clocot, doua, apoi se indulceste cu siropul de agave sau ramane neindulcit. Rita mananca simplu.
Pranz
Felul 1
- Supa de pui cu taitei de casa. Daca puiul e dintr-o sursa „curata”, bio, supa de pui tine raceala departe. I-o fac Ritei cu taitei de casa pentru ca ii plac foarte mult. Poti sa si cumperi taiteii pentru ca sunt o multime de sortimente ok pe piata.
Ingrediente
½ piept de pui
1 telina
1 radacina patrunjel
1 ceapa
1 pastarnac
1 legatura patrunjel proaspat
〈 Pentru taitei ›
100 g faina
1 ou
Mod de preparare
Din faina si ou se prepara un aluat, care se lasa sa se „odihneasca” la rece o jumatate de ora. Intre timp, se pune puiul la fiert si se ia din cand in cand spuma. Se adauga apoi legumele si se lasa sa fiarba pana cand toate ingredientele sunt patrunse. Taiteii se fac fie cu ajutorul unui aparat de taitei, fie manual. Aluatul se intinde pe blatul presarat cu faina si se taie fasii subtiri, de 0,5 mm. Dupa ce se zvanta, se adauga in supa si se fierb aproximativ 10 minute. Se serveste supa cu patrunjel proaspat.
Felul 2
- Chiftelute de curcan la cuptor cu garnitura de baby morcov copt
Ingrediente
300 g piept de curcan pe care-l toci la robot
1 ceapa
1 varf de cutit menta
2 oua
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1 felie paine integrala
½ pahar lapte
2 linguri ulei de masline
Mod de preparare
Carnea se amesteca cu ouale, ceapa si verdeata tocata, se adauga menta, uleiul de masline si felia de paine, dupa ce a fost muiata in lapte, apoi stoarsa bine si maruntita. Se formeaza apoi mici chiftelute relativ plate, ca sa se coaca bine la cuptor. Se asaza intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coc la cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Alaturi de ele, in tava, se asaza bucatile de baby morcov.
Cina
- Budinca din paste la cuptor cu branza dulce si merisoare.
Ingrediente
100 g paste integrale
250 g branza dulce
3 oua
2, 3 linguri iaurt
50 g merisoare
1 baton vanilie
2 linguri sirop agave
Mod de preparare
Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se amesteca apoi cu o crema de branza preparata din: doua oua, branza dulce, semintele de vanilie, merisoare si siropul de agave. Se asaza compozitia intr-o forma de copt, iar deasupra se unge cu un ou batut cu iaurt. Se da la cuptorul preincalzit si se coace aproximativ jumatate de ora, pana se rumeneste frumos.
VINERI
Mic dejun
- Omleta cu mozzarella si ardei gras la cuptor.
Ingrediente
1 ardei gras
2 oua
1 lingura de smantana
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca cu smantana, ca la maioneza. Ardeiul gras taiat fasii se pune intr-o tigaie antiaderenta pe foc, fara ulei, sa se inmoaie. Se amesteca albusurile cu galbenusurile si ardeiul gras si se pun intr-o forma de copt unsa cu unt, la cuptor. Se lasa pana se rumeneste.
Pranz
- Ciorbă de lobodă cu mult leuștean și acrita cu lamaie. In sezonul acesta, cand circula atatia virusi, ii dau Ritei multe ciorbe acrite cu lamaie.
Ingrediente:
2 fire ceapa verde
1/2 cana orez
1 legaturea leustean
1 legatura patrunjel
4 legaturi loboda
1 legatura stevie
1 lamaie
sare
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert impreuna cu orezul bine spalat si cu ceapa spalata si maruntita. Dupa 20 miniute se adauga loboda, stevia, patrunjelul si leusteanul bine spalate si maruntite. La final pui sarea si zeama de la lamaie in functie de cat de acra ii place copilului. Poti sa pui si smanata.
Felul 2
- Clatite cu spanac, leurda si branza de capra
Ingrediente
6 bucati clatite
300 g spanac (proaspat sau congelat)
2 legaturi leurda
4 oua
200 g branza de capra
50 g cascaval
2 linguri iaurt
25 g unt
Mod de preparare
Spanacul si leurda se curata si se spala. Intr-un wok, se pune cubul de unt, apoi se adauga frunzele de spanac si leurda sa se inmoaie putin. Se lasa pe foc 2, 3 minute, apoi se dau deoparte, la racit. Se adauga in compozitie branza de capra si 3 oua batute. Cu acest amestec se umplu clatitele si se ruleaza. Se pun intr-un vas uns cu unt, iar deasupra se toarna un amestec din ou batut cu 2 linguri de iaurt. Se prepara cascaval ras si se dau la cuptor pana se rumenesc.
Cina
- Pulpa de curcan la cuptor cu sos soia.
Ingrediente:
1 pulpa de curcan
1 ramura rozmarin
1/2 cana sos de soia
1 ceapa
1 morcov
1 ardei rosu
apa
ulei de masline
2 cartofi mici sau unul mare
Mod de preparare:
Pune cuptorul la incins. Spala pulpa de curcan, scoate carnea de pe os si tai-o in bucati mai mici. Marunteste ceapa, ardeiul si morcovul. Spala bine cartofii si taie-i in rondele. Pune intr-o tava legumele, uleiul de masline, carnea de curcan, cartofii, rozmarinul si peste adauga sosul de soia si apa (o ceasca). Lasa la cuptor aproximativ 30 minute tava acoperita cu o folie si apoi scoate folia pentru ultimele 15 min . In principiu in 45 de minute este gata, dar depinde de provenienta curcanului. :)
Rita mananca singura bucatelele de cartofi, morcovul, ardeiul si bucatelele de carne.
SAMBATA
Mic dejun
- Clatite din faina de migdale cu banane si iaurt.
Ingrediente
2 banane
2 oua
1 1/2 cana lapte
100 g faina de migdale
1 pahar iaurt
Mod de preparare
Se bat ouale, se adauga faina si laptele, faina, iaurtul si bananele zdrobite. Se amesteca bine. Se coc intr-o tigaie antiaderenta si se servesc simple, cu fructe, sirop de artar, miere, magiun etc.
Pranz
Felul 1
- Supa-crema de praz dreasa cu smantana si parmezan. Se prepara extrem de simplu si are un gust delicat.
Ingrediente
½ kg praz
1 radacina patrunjel
2, 3 tije apio
1 pastarnac
2, 3 linguri smantana
50 g parmezan
Mod de preparare
Legumele se spala si se pun la fiert. Dupa 20, 30 de minute se opreste focul si se dau la racit. Se paseaza compozitia cu mixerul vertical, iar o cantitate se pune deoparte si se amesteca cu smantana si 25 ml apa rece. Se adauga in oala, se presara si parmezanul ras si se poate servi.
Felul 2
- Dorada la cuptor cu sos pesto, preparat din busuioc proaspat (de la supermarket), ulei de masline, 2 catei usturoi, seminte de pin.
Ingrediente
1 bucata dorada
1 cutie busuioc proaspat
3, 4 linguri ulei de masline
2 catei usturoi
10 g seminte de pin
Mod de preparare
Pestele se baga la cuptorul preincalzit la 180°C, intr-o tava, pe hartie de copt. Se lasa in jur de 20 de minute. Intre timp, busuiocul se spala, se pune intr-un vas inalt impreuna cu doi catei de usturoi si ulei de masline si se mixeaza cu blenderul vertical. Se serveste pestele cu pesto de busuioc ornat cu seminte de pin.
Cina
- Taco cu legume.
Ingrediente
2 bucati lipie tacos
2 ciuperci
1 morcov
4 rosii cherry
2 catei usturoi
½ ardei rosu
½ ardei verde
2 linguri ulei de masline
¼ lingurita oregano
Mod de preparare
Morcovul se pune intr-un wok incins si se inabusa cu 2 linguri ulei de masline si apa, ca sa se inmoaie. Se adauga ardeiul si usturoiul, apoi ciupercile si rosiile cherry. Cand legumele sunt facute „al dente”, se opreste focul. Bucatile de tacos, lipiile, se incalzesc pe plita, apoi se umplu cu compozitia de legume.
DUMINICA
Mic dejun.
- Sandvis cu ou posat si mozzarella, la cuptor. Smoothie din mango si iaurt.
Ingrediente
1 ou
2 linguri mozzarella rasa
½ lingurita ulei de masline
1 lingurita otet
2 rosii cherry
1 fir busuioc
Mod de preparare
Se pune la fiert o oala cu apa si 1 lingurita cu otet. Cand apa fierbe, se creeaza un vartej amestecand cu lingura. Se sparge oul si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand e gata, se scoate cu paleta pe o farfurie. Felia de paine se stropeste cu ½ lingurita ulei de masline. Se asaza oul deasupra, apoi se rade mozzarella. Se da la cuptorul incins pentru doua minute. Se serveste cu felii de rosii, busuioc etc.
Pranz
Felul 1
- Supa crema de morcovi cu turmeric
Ingrediente:
5-6 morcovi
1 ceapa alba mare
1 cartof dulce mic
Sucul de la o portocala
½ radacina de telina
1 lingura de ghimbir proaspat ras
1 lingura de turmeric pudra
Paine feliata sau crutoane
Ulei de masline
Ulei de cocos
Unt
Mod de preparare:
In prima faza se toaca legumele. Apoi am calit ceapa în 50 de grame de unt, am adaugat restul legumelor maruntite și am mai lasat pe foc cateva minute, amestecand frecvent. Dupa ce legumele s-au inmuiat putin, am adaugat ghimbirul ras, sucul de portocala și pudra de turmeric. Am amestecat bine și apoi am pus o cana de apa. La final pune sare, piper si se lasa la fiert cateva minute. Se foloseste blenderul pentru a pasa legumele, iar apoi se adauga crutoanele si uleiul de masline.
Felul 2
- Budinca din cartof dulce si branza Cheddar.
Ingrediente
1 cartof dulce
50 g branza Cheddar rasa
1 ou
25 g unt
2 linguri faina
½ lingurita praf de copt
Mod de preparare
Cartoful dulce se fierbe la abur, se paseaza si se amesteca cu oul batut, branza, faina, praf de copt si untul topit. Se unge cu unt o forma ramekine (sau de briosa) si se toarna compozitia. Se lasa la cuptor aproximativ jumatate de ora, pana se rumeneste.
Cina
- Quiche cu piept de pui si sparanghel
Ingrediente
1 bucata piept de pui fiert
2 bucati sparanghel fierte la abur
2 oua
100 g smantana
1 varf lingurita nucsoara rasa
2 linguri cascaval ras
100 g faina
50 g unt
3, 4 linguri apa rece
Mod de preparare
Faina, untul si apa rece se amesteca si se formeaza un aluat. Se lasa la rece o jumatate de ora. Se intinde apoi o foaie putin mai mare decat forma de copt, ca sa imbrace bine marginile. Se inteapa cu furculita si se coace in cuptorul preincalzit. Intre timp, se bat ouale, se amesteca cu smantana si nucsoara. Cand blatul s-a copt, se asaza puiul taiat bucati, iar deasupra se toarna compozitia de ou, smantana si cascaval. Se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste frumos.
Nu am inclus in acest meniu gustarile pe care i le dau Ritei peste zi. Ma gandesc sa iti povestesc despre ele intr-un articol separat. Sper ca ideile mele de preparate sa fie si pe gustul copilului tau. El are vreo mancare preferata? Cum o prepari?
21 thoughts on “Meniu pentru copii (peste 1 an) pe o saptamana”
Excelente propunerile, mai ales ca acopera nevoi nutritionale de baza. Imi place ideea cu peste o data pe saptamana, o aplic si eu si am reusit astfel sa trecem de la un copil mofturos la unul super indragostit de peste!
Buna, Laura! Felicitări pentru tot ceea ce ai realizat pana acum si multa bafta in tot ceea ce ti-ai propus sa realizezi in continuare!
Nu inteleg persoanele care comentează negativ vis-a-vis de ceea ce se posteaza.
Totusi, permite-mi te rog sa fac un comentariu pentru acestea: Mamici dragi, este o sursa de inspiratie ceea ce face Laura, pentru mine si pentru multe alte mamici care rămân pur si simplu fara idei, pentru ca gătim in fiecare zi pt. copilașii nostri scumpi! Nu trebuie sa va placa. Este simplu: vizualizati, daca aveti ceva bun si frumos de spus, inseninati-va si vouă ziua, gandind pozitiv si apreciind munca celorlalți. Daca nu va place, pur si simplu, căutați informații si intrebati pe bunica sau o sora…o vecina…Nu-i simplu?! :)
Eu am numai cuvinte de laudă pentru tine, Laura :) Este de apreciat faptul ca ai împărtășit cu noi, alte mamici, meniul Ritei si te respectăm pentru ceea ce faci.
Băiețelul meu in varsta de 1 an si jumatate papa foarte bine si din cand in cand ma inspir din rețetele tale.
Sa-ti ajute Dumnezeu în toate!
faine ideile, as omite totusi miere si sirop agave atat de des. stim bine ca tot zahar este si mierea…
Buna! Pentru ciorba de pastai acrita cu bors si smantana, pt ce cantitate de apa sunt legumele respective? Mersi :) Super meniu
Cantitatea de apa trebuie sa acopere cu 2 degete legumele .
Meniul este genial, si perfect pentru un copil, multumim! Si daca cineva vrea cu mai multa sau mai putina carne, il poate adapta. Am fost si eu odata membra in grupurile de mamici, unde efectiv sareau pe tine daca dadeai ceai sau lactate slabe copiilor. Spuneau totul ca o poezie, la fel cum a zis cineva mai sus, cu trimitere la “sfantul” oms. Ca o mama responsabila ce sunt, am intrebat pediatra mea despre lucrurile astea (pediatra fiind medic gastroenteorolog la Gr. Alexandrescu). Mi-a spus ca sigur treaba cu ceaiul si absorbitia fierului e o prostie. Oricum cu sau fara ceai, multi copii sub un an sunt anemici. A mea sincer nu a fost niciodata, si eu i-am dat si ceai anticolici in bebelusie. Si lactatele trebuie sa fie cu mai putina grasime pentru ca ce e gras se digera mai greu si poate duce la constipatie. In rest…sanatate multa tuturor si felicitari pentru noua sarcina Laura! Asteptam sa ne povestesti cum e!
Super meniu. Asa ar trebui sa manance si adultii. Eu cam asa mananc. Nici eu nu sustin carne zilnic, ci peste si totul moderat. Stomacul va fi asa cum il obisnuiesti. Sigur ca am cunoscut si persoane care functioneaza foarte bine cu carne, dar depinde de la om la om. Eu tind mai mult catre legume, branzeturi si peste. Si ma simt foarte bine asa. Cred cu tarie ca toti ar trebui sa avem un meniu echilibrat si sa mancam cat putem de sanatos, spre binele nostru. Mie imi place ce ai trecut acolo, Laura! Te imbratisez! :)
Buna, da intr-adevar ceaiul nu e ok decat in scop terapeutic, impiedica absorbtia fierului in organism, valabil si pt noi adultii, nu numai pt copiii, cat despre restul produselor, branza, iaurtul si altele pe care le dam copilului nu trebuie sa fie cu continut redus de grasime, ei nu sunt la dieta, din contra trebuie produse cu cat mai multa grasime! Sanatate si spor in toate!
Buna, Laura! Cam ce cantitate mananca Rita la o masa? Ce gramaj are o portie? Multumesc!
Multumim! Asteptam cartea❤️
Un meniu foarte interesant si o sursa de inspiratie! Baietelul meu,1 an si 8 luni,prefera supica de pui cu taitei de casa! Ar manca in fiecare zi! Ma bucur mult ca ai impartasit cu noi aceste retete. Noi la masa de pranz papam doar un fel de mancare,iar cel de-al doilea fel,fie cand se trezeste,doarme si 3-4 ore,fie la cina.
Multumim pt aceste idei interesante,care cu siguranta se vor regasi si in meniul nostru! Sarcina usoara si sanatate multa!
Insirational meniul!Astept si cartea.😋Ar fi o idee buna sa faci o postare si cu ce gustari ii prepari.Te rog imi poti spune ce miere Manuka folosesti pt.Rita deoarece sunt tare multe pe piata.
Multumesc si spor la gatit si joaca!😊
Buna Laura, copii mei(7 ani și 2 ani) sunt înnebuniți după supa vegana cu cartofi dulci și linte, rețeta din cartea ta, e o Nebunie de preparat l ar mânca in fiecare zi.Multumim pentru idei , ești un om bun 😘
Ma bucur din suflet! :)
Waw! Câtă mancare! Chiar atât mănâncă un copil de 1 an sau 2 ani? Unde se mai adauga si gustarile..🤔
Oricum, suna delicios! Le-as prepara si ptr noi, adulții. 😊
Portiile sunt mici si chiar daca Rita sare uneori peste felul doi, sunt copii care mananca tot. :)
Bună Laura, cu siguranță am sa încerc rețetele! Mersi pentru idei! 😊
Mie mi se pare mult și pentru un adult, sau ma rog, suficient pentru cineva cu apetit destul de mare. Fiica mea are vârsta Ritei și este un copil care mănâncă bine, mult mai bine decât mulți copii și totuși nu mănâncă 2 feluri de mâncare la prânz în niciun caz. Nr de calorii recomandate între 1-2 ani este de 90-100kcal/kg corp. Cred ca trebuie sa avem grija sa nu supraalimentam ca nu este benefic în niciun caz pe termen lung. Sănătate și creștere armonioasa Ritei!
Fain ca te poti organiza asa pe o saptamana. Eu as introduce mai multa prteina,in special carne. Cel mai indicat este ca la fiecare masa sa fie prezente 3,ideal 4 grupw alimentare(carbohidrati, carne, ou-lactate,legume,fructe crude. Ceea ce nu prea se respecta la meniul tau. Iar smooth-iurile, ceaiurile nu au ce cauta in meniul copiilor, defapt nici in al adultilor.Ceaiul doar in scop terapeutic.Si nu vad legume crude in meniu, salate crude……In rest…spor la gatit si pofta buna Ritei.🤗
Noi bem ceai si Rita vrea cam tot ce avem si noi in cana sau in farfurie. In rest eu zic ca este echilibrat meniul. Ai aproape zilnic branzeturi, iar carne ii dau Ritei de maxim 3-4 ori pe saptamana, nu in fiecare zi si o data peste. Sa inteleg ca tu la fiecare masa ii dai oua, branza, legume si carne de 3 ori pe zi? Fructe si legume ii dau la gustari, dar am si specificat asta la sfarsitul postarii. :)
P.s: Este si salata cruda. :)
Foarte bun meniul, acopera nevoile nutritionale ale unui copil.Multumim ca l-ai impartasit cu noi.