Iata ca am reusit sa ma mobilizez si sa postez reteta mult asteptata de “papanasi fierti”.
Ingrediente:
150 g gris
1 galbenus ou
1 l sana sau kefir
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita cardamon
2 linguri esenta vanilie
3-4 linguri de miere (sau zahar)
1 lingura unt
1/2 cana pesmet
3 linguri nuca macinata
1 pliculet zahar vanilat (optional)
Mod preparare:
La foc mic intr-o oala se pune sana. Se amesteca constant si cand incepe sa se separe se adauga grisul treptat, in ploaie. Adauga cardamonul, scortiosara, vanilia, galbenusul batut si mierea. Amesteca la foc mic pana compozitia devine omogena si relativ groasa, ca pentru o mamaliga mai tare. Se da de pe foc si intr-o alta tigaie pune untul apoi pesmetul si nuca, iar la final de tot adauga zaharul vanilat. Amesteca continuu pana compozitia capata o culoare rumenie. Cu o lingura ia din oala compozitia si fa niste bile pe care le tragi in pesmet. Cam atat ai nevoie. Daca vrei poti adauga si branza de vaca in compozitie dar in acest caz trebuie sa pui o idee mai mult gris. Dupa preferinta acesti papanasi poti fi umpluti cu fructe sau magiun. Sper sa iti placa! :)
8 thoughts on “Desert: Papanasi fierti cu pesmet si nuca”
Buna, nu inteleg bine cum trebuie procedat. Inteleg ca untul, pesmetul si celelalte ingrediente se pun in tigaie pe foc ca sa se topeasca untul si zaharul nu? Luam de pe foc si lasam sa se raceasca sau asa cald cum e, dan bilele de gris prin lichidul asta? Caci inteleg ca si bilutele de “mamaliga” de gris sunt tot calde la randul lor. Daca poti sa mi explici putin te rog.. La final se servesc calzi sau reci? Imi cer scuze pt atatea intrebari dar n am mancat niciodata si nu stiu cum e. Multumesc anticipat
Lasam sa se raceasca putin doar si apoi tavalim bilele prin aceasta compozitie, apoi le consumi asa.
Supeeeer reteta,arata atat de gustosi papanasii <3 nu stiam de reteta asta,dar citind blogul tau am ajuns la reteta asta ca mi-a facut asa o pofta vazand poza cu papanasii,trebuie sa incerc sa o fac si eu! Merci mult :D
Buna Laura, as vrea sa incerc reteta dar am o intrebare: pot inlocui sana sau kefirul cu lapte? O seara frumoasa.
Da, dar nu va fi la fel de gustos, zic eu. Poti adauga cateva linguri de branza dulce de vaca.
Multumesc frumos de sfaturi.
Bună Laura. As dori sa fac reteta dar nu îmi este clar ce facem cu ele după ce le dam prin pesmet.
Se consuma asa. Fie cald, fie rece si poti adauga si un sos de fructe. :)