Ti-am promis ca luna asta, ”luna roz”, de prevenire a cancerului, voi reveni cu cateva sfaturi referitoare la o alimentatie cat mai sanatoasa, care sa ne ajute sa prevenim bolile grele, printre care si cancerul. Este esential, cred eu, sa ne concentram pe prevenire si sa-i ascultam pe nutritionisti, care spun ca modurile cele mai eficiente de a reduce riscul de cancer sunt prin dieta si stil de viata. Depinde de noi sa ne adaptam alimentatia astfel incat sa ne ajute sa ne pastram sanatatea sau, daca Doamne fereste ne-am imbolnavit, sa sustina organismul sa faca fata situatiei. Din cate am aflat eu, studiind tot felul de articole si carti de specialitate, in prevenirea cancerului ne putem baza pe ajutorul a 10 alimente foarte eficiente.
1. Plantele cu frunze verzi, despre care ti-am mai vorbit, fac minuni pentru organism, pentru ca au proprietati antiinflamatoare, dar si multi antioxidanti. In plus, carotenoidele pe care le contin inhiba dezvoltarea celulelor responsabile de cancerul de san sau de piele. Cand mananci o salata verde, de rucola, kale sau sfecla mangold previi fara sa-ti dai seama boala aceasta cumplita.
2. Cruciferele, care acum sunt proaspete pe piata, sunt bogate in vitaminele B si magneziu, ca si in polifenoli – acestia incetinesc dezvoltarea celulelor canceroase. Varza, conopida, varza de Bruxelles si chiar napii – care au aparut cam peste tot – lupta impotriva cancerului de stomac, esofag si laringe.
3. Pe vremuri, ne amuzam de grija cu care bunicii nostri pregateau varza murata si gogonele pentru iarna, ca acum sa descoperim cat de sanatoase sunt. Toate alimentele fermentate, muraturile noastre, dar si kefirul, kombucha si tempeh-ul contin probiotice si au efecte pozitive asupra sanatatii, inclusiv pentru cei care sufera de cancer.
4. Si despre condimentul acesta minunat, turmericul, ti-am mai vorbit si m-as bucura ca, intre timp, sa-l fi incercat. Asta pentru ca este foarte sanatos. Se stie ca in India, anumite tipuri de cancer au o incidenta foarte redusa, iar oamenii de stiinta spun ca turmericul ar fi cauza.
5. Extraordinar este si ghimbirul, pe care-l poti consuma in foarte multe feluri. S-a demonstrat ca inhiba cresterea celulelor canceroase.
6. Despre ciupercile Reishi se spune ca sunt cel mai puternic leac pentru imunitate si guvernul japonez chiar le recunoaste ca tratament naturist contra cancerului. De fapt, sunt bune la atat de multe, incat am putea vorbi mult si bine despre ele. „Ciupercile nemuririi”, cum au fost numite, le gasesti si la noi, in magazinele naturiste, sub forma de pulbere.
7. Mai putin exoticul usturoi este si el un aliment extraordinar, care ne ajuta de la prevenirea caderii parului, scaderea colesterolului si tensiunii si pana la combaterea cancerului. Usturoiul ajuta in lupta contra cancerului la san, distrugand formatiunile tumorale.
8. Semintele de in contin mult magneziu, mangan, acid gras Omega 3 si multe fibre. Pentru sanatatea noastra ar fi bine sa luam in fiecare zi cate o lingurita de seminte de in macinate bine, dupa care sa bem o cantitate destul de mare de apa. Curata colonul, ceea ce este important pentru detoxifiere.
9. Acum, ca este sezonul lor, sa mancam cat mai multi struguri! Contin resveratrol, un antioxidant si antitumoral foarte puternic, care combate cancerul de colon, stomac, ficat si san.
10. Si sa nu uitam de soia, cea nemodificata genetic, care prin continutul sau mare de fibre ajuta la pastrarea sanatatii.
Eu despre aceste alimente am aflat ca sunt indicate in prevenirea cancerului, dar daca tu stii si altele, m-as bucura sa-mi spui si mie, pentru ca sunt preocupata de acest subiect.
2 years ago