Dragii mei, traim vremuri complicate, cand trebuie sa ne gandim mai mult ca oricand la sanatatea noastra si a celor pe care-i iubim. Situatia se schimba de la o zi la alta si chiar de la o ora la alta. Ne sunt testate capacitatea de adaptare rapida, rezilienta si empatia – adica, cum facem ca izolarea sa fie mai usoara, sa absorbim mai bine socurile si sa ne pese mai mult unii de altii. Sunt convinsa ca, daca dam dovada de responsabilitate, trecem mai usor peste incercarea aceasta. Pana atunci, noi stam in casa, inventam activitati de tot felul pentru Rita, ne uitam la filme si seriale, citim, gradinarim si gatim. Zilele astea am facut macaroane cu nuca si pesmet, ca in copilarie. Este o mancare hranitoare si foarte gustoasa. Mi-a venit brusc in minte reteta aceasta si m-am apucat de treaba. Dar cred ca, de fapt, mi s-a facut dor de normalitate si de vremuri ca-n copilarie, senine si fara griji.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece si peste asta, dar pana atunci, sa ne straduim sa umplem ziua cu activitati care ne ajuta sa ne pastram echilibrul.
Macaroane cu nuca si pesmet
Ingrediente
½ pachet de paste integrale sau macaroane
300 g nuca macinata
200 g pesmet
½ lingurita scortisoara Ceylon (sau de care aveti)
2-3 linguri cu miere (sau zahar brut, sirop de artar, agave, dupa preferinte)
75 g unt
Mod de preparare
Se pune apa la fiert intr-o oala incapatoare, aceasta pentru ca e preferabil sa fierbem pastele intr-o cantitate mai mare de apa. Cand apa da in clocot, se adauga pastele si se lasa la fiert exact cat scrie pe ambalaj. Separat, intr-o tigaie antiaderenta, se topeste jumatate din cantitatea de unt, apoi se pune nuca si pesmetul si se lasa pe foc 2, 3 minute ca sa se rumeneasca. Cei care prefera zaharul, il adauga in aceasta etapa, dar trebuie amestecat continuu, ca sa nu se arda si sa devina amar. Nuca si pesmetul rumenite se iau de pe foc, apoi se adauga si scortisoara. Cand preparatul se mai raceste putin, se poate adauga si mierea (siropul de artar sau agave) pentru cei care prefera indulcitori naturali. Pastele se scurg bine, se amesteca cu untul ramas, apoi se adauga compozitia de nuca si pesmet. Se pot servi si calde si reci. Sunt la fel de bune si mai ales hranitoare.
De ce e bun acest preparat pentru sanatate?
Este foarte simplu: scortisoara (care poate fi introdusa in alimentatie dupa 7 luni) stimuleaza sistemul imunitar si are proprietati antivirale si antibacteriene. Atentie insa! Femeile insarcinate care sunt tentate sa guste din mancarea celor mici trebuie sa consume o cantitate mica de scortisoara. Daca e prea multa, poate sa provoace contractii. Nucile sunt o sursa buna de vitamina A, B, calciu, magneziu si fier si sunt recomandate primavara, mai ales combinate cu miere, pentru ca fortifica organismul. Nu mai spun cat de gustos este acest preparat, care imi aminteste atat de mult de copilarie!
Tie ce deserturi iti amintesc de vremea cand erai mica?
4 thoughts on “Desert pentru copii: Macaroane cu nuca”
Buna Laura ! Spune-mi te rog asa repede se prepara pesmetul ? In 2-3 minute ? Si cu ce putem inlocui untul ? (In afara de ulei care se stie de amandoua de fapt ca la temp >45 de grade sunt cancerigene.) Multumesc
Poti pune ulei de cocos!
Exact zilele astea ma gândeam la pastele astea! Pastele copilăriei mele! Abia aștept sa le fac și eu! Mulțumim de rețeta!
“Gomboti” cu prune, gogosi cu zahar pudra si macaroane cu nuca sau pesmet 🤗